Anasayfa

TIME Dergisi: Robot devri başlıyor, Çinli şirket öncülük edecek

ABD'nin köklü haber dergisi TIME, 23 Temmuz tarihli sayısında insansı robotları kapak konusu yaptı. "The Robots Cometh" (Robotlar Geliyor) başlıklı dosyada, bu yeni çağa Çinli Unitree şirketinin öncülük edeceği değerlendirmesi yapıldı.

Haber Giriş : 2026-07-24T14:01, Son Güncelleme 2026-07-24T14:03

Dergiye ilk uluslararası röportajını veren Unitree'nin kurucusu ve CEO'su Wang Xingxing, sektörün geldiği noktayı, önündeki teknik engelleri ve on yıl içinde beklenen dönüşümü anlattı.

CEO Wang Xingxing, mekatronik mühendisliği okudu

Wang Xingxing, Unitree'yi 2016 yılında 26 yaşındayken kurdu. Ningbo doğumlu Wang'ın robotlara ilgisi, 10 yaşındayken Boston Dynamics'in kurucusu Marc Raibert'ın MIT'de gerçekleştirdiği ilk robotik deneylerin televizyonda yayımlanan görüntülerini izlemesiyle başladı.

2009'da Zhejiang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde mekatronik mühendisliği okumaya başlayan Wang, birinci sınıf öğrencisiyken 30 doların altında bir maliyetle birkaç adım yürüyebilen ilk iki ayaklı robotunu yaptı. Yüksek lisansı sırasında geliştirdiği XDog adlı dört ayaklı prototipte, idolü Boston Dynamics'in kullandığı hidrolik sistem yerine maliyeti düşüren elektrik motorlu tasarımı tercih etti. Bu tercih, şirketin bugünkü başarısının temelini oluşturdu.

Drone üreticisi DJI'da kısa süre çalıştıktan sonra bir melek yatırımcıdan aldığı 300 bin dolarlık sermayeyle Unitree'yi kuran Wang, şirketi on yılda dünyanın en çok insansı robot satan firması haline getirdi.

Kokpitinde insan taşıyan robot

Şirket, TIME'a özel olarak yeni ürünü GD01'i tanıttı. Yaklaşık 2,7 metre boyunda ve yarım ton ağırlığındaki robot, gövdesine yerleştirilmiş kokpitte bir kişiyi taşıyabiliyor, iki veya dört ayak üzerinde yürüyebiliyor. Titanyum alaşımlı uzuvlar ve karbon fiber gövdeden oluşan makinenin satış fiyatı 650 bin dolar.

Wang, tasarım fikrinin bir dövüş sanatları müsabakasını izlerken aklına geldiğini, ayrıca Avatar filminde yer alan benzer bir robottan esinlendiklerini söyledi. Ancak röportaj sırasında robotu çalıştırmayı ya da içine girmeyi reddetti; gerekçesi kısaydı: güvenli olmayabilir.

2035 yılına kadar dünyada 13 milyon insansı robot bulunacak

Dergide aktarılan Morgan Stanley tahminlerine göre 2035 yılına kadar dünyada 13 milyon insansı robot bulunacak. Bu sayının 2050'de 1 milyara ulaşması, sektörün büyüklüğünün ise 5 trilyon doları bulması bekleniyor.

Unitree 2025 yılında 5 bin 500'den fazla ünite sevk ederek küresel pazarın dörtte birinden fazlasını elinde tuttu. Şirket mart ayında 6 milyar dolarlık değerlemeyle halka arz başvurusunda bulundu.

Tesla, 3. nesil Optimus robotunu tanıttı. Hedef: Yılda 10 milyon adet üretim

Rekabet de hızla kızışıyor. Tesla ocak ayında Optimus robotunun üçüncü neslini tanıtarak yılda 10 milyon adet üretim hedefi açıkladı. California merkezli Figure, haziran sonunda 03 modelini BMW'nin Güney Carolina fabrikasına gönderdi. Nvidia ise haziran ayında yeni Jetson Thor çipinin Unitree'nin H2 modeline entegre edileceğini duyurdu.

Fiyat stratejisi: Ucuzlat ve ölçekle

Unitree'nin yükselişinin arkasında agresif bir maliyet politikası var. Amiral gemisi G1 modelinin vergi öncesi fiyatı 18 ayda 16 bin dolardan 13 bin 500 dolara indi. R1 modeli 5 bin doların altında satılıyor. Robot köpeklerin fiyatı ise altı yılda 45 bin dolardan 2 bin doların altına düştü.

Wang, şirketin bu avantajı üretim verimliliğinden sağladığını, bir insansı robotun maliyetinin yüzde 50 ila 70'ini oluşturan aktüatörleri kendilerinin ürettiğini belirtiyor.

Unitree'nin satışlarının yalnızca yüzde 9'u sanayi uygulamalarına gidiyor

Buna karşın sektör henüz gerçek anlamda üretime katılmış değil. Bugünkü robotlar genel fabrika ve depo işlerinde insan verimliliğinin ancak yüzde 30-50'si düzeyinde çalışabiliyor. Unitree'nin satışlarının yalnızca yüzde 9'u doğrudan sanayi uygulamalarına gidiyor; yüzde 74'ü ise üniversiteler, araştırma kurumları ve bireysel geliştiricilere satılıyor. Kısacası sektör şu anda esas olarak daha iyi robot yapmaya çalışanlara robot satıyor.

Wang'ın "tüm küresel bilim camiasının en büyük baş ağrısı" olarak nitelediği sorun ise "genelleme açığı". Mevcut robotlar önceden programlanmış görevleri yerine getirebiliyor, ancak ortamda küçük bir değişiklik olduğunda başarı oranı hızla düşüyor.

Wang, insansı robotlar için "ChatGPT anı"nın 2 ila 10 yıl arasında gelebileceğini öngörüyor. Bu eşiği, bir robotun kendisine verilen sesli komutların yüzde 80'ini, yüzde 80 oranında yabancı bir ortamda yerine getirebilmesi olarak tanımlıyor.

ABD'den yasak tasarısı

Konu iki ülke arasında siyasi gerilim de üretiyor. 3 Haziran'da üç ABD'li milletvekili, ulusal güvenlik tehdidi sayılan Çin yapımı robotların yasaklanmasını öngören iki partili bir tasarı sundu. Tasarının ortak sunucularından ve Temsilciler Meclisi Çin Özel Komitesi Başkanı John Moolenaar, Unitree'yi devlet sübvansiyonlarından yararlanmak ve Amerikan rakiplerini iflasa sürüklemekle suçladı.

Çin tarafında ise insansı robotlar, Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı tarafından akıllı telefonlar ve elektrikli araçlarla aynı düzeyde "yıkıcı yenilik" olarak tanımlandı. Morgan Stanley verilerine göre 2024 sonundan bu yana Çin'deki şehirler robotik alanında 26 milyar doları aşan yatırım fonu oluşturdu.

Tesla CEO'su Elon Musk da ocak ayındaki bir kazanç toplantısında, Çin dışında ciddi bir insansı robot rakibi görmediklerini söylemişti.

Robotların kontrolden çıkma ihtimali var mı?

Geçen yıl siber güvenlik uzmanları, Unitree'nin Go1 robot köpeklerinde üçüncü tarafların robotun konumunu görmesine, canlı kamera görüntüsüne erişmesine ve robotu uzaktan kontrol etmesine imkan veren bir "arka kapı" tespit etmişti. Şirket ihlale yol açan bulut hizmetini kapattı. Wang, ürünlerinin tamamen ağ bağlantısı olmadan çalıştığını, müşteri izin vermediği takdirde robotun hiçbir ortam bilgisini kaydetmediğini savunuyor.

TIME'ın dosyasında dile getirilen bir başka risk ise büyük dil modellerinin zarar önerebildiği, robotların ise zararı doğrudan uygulayabildiği yönünde. Wang, robotların kontrolden çıkma ihtimalini reddediyor ve makinelerin sıkı donanım kısıtlamaları ile güvenlik korumaları altında tasarlandığını belirtiyor.

"Bir gecede olmayacak"

Wang, on yıl içinde her evde çamaşır yıkayabilen, yemek pişirebilen ve gerektiğinde temel bakım hizmeti verebilen küçük bir robot bulunabileceğini öngörüyor. Robotların dik yamaçlarda tarım ya da kanalizasyon bakımı gibi insanların yapmak istemediği işleri üstlenebileceğini de ekliyor.

Ancak geçişin kademeli olacağını vurguluyor: İnsansı robot teknolojisinin hala görece erken aşamalarında olduğunu, büyük ölçekli kullanıma geçilmesinin zaman alacağını ve bunun bir gecede gerçekleşmeyeceğini söylüyor.

Kaynak: TIME, "The Robots Cometh", 23 Temmuz 2026, Charlie Campbell

Memurlar.Net - Özel