Belediyelerde 657 sayılı Kanun'a tabi çalışan personele, yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar ve mimarlarca yürütülmesi gereken teknik hizmetler ikinci görev olarak verilemiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, 2 Kasım 2026 tarihli ve E-53773008-622.02-16401985 sayılı görüş yazısında bu sonuca vardı. Görüş, belediye başkan yardımcısına mühendislik görevi verilip verilemeyeceğini soran bir belediye başkanlığına gönderildi. Bakanlık, konuya ilişkin daha önce verdiği görüşün dikkate alınmamasını da istedi.
Belediye başkan yardımcısına mühendislik ikinci görevi verilebilir mi?
Belediye, başkan yardımcısı olarak çalışan personele aynı belediyedeki mühendislik görevinin ikinci görev kapsamında verilip verilemeyeceğini sordu. Bu görev verilirse ilgilinin mühendis kadrosu için öngörülen ek ödemeden yararlanıp yararlanamayacağını da öğrenmek istedi. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 88'inci maddesi, mesleki bilgiyle ilgili olması, hizmet olanaklarının elverişli bulunması ve atamaya yetkili amirin uygun görmesi şartıyla memurlara ikinci görev verilmesine imkan tanıyor. Bu görevler arasında "Asıl görevlerinin bulunduğu bucak, ilçe ve zorunlu hallerde iller belediyelerinin yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar ve mimarlarca yürütülmesi gereken teknik hizmetleri " de sayılıyor.
Bakanlık, yanıtında mülga Devlet Personel Başkanlığının 29 Ocak 1988 tarihli görüşüne yer verdi. O görüşte hükümdeki "kurumlarda" ve "asıl görevlerinin bulunduğu" ifadelerinin, belediye dışındaki kurumların memurlarını işaret ettiği belirtilmişti. Başkanlık, aksi yorumun belediyedeki bazı görevlerin yalnızca belediye memurlarınca ikinci görevle yürütülmesi sonucunu doğuracağını savunmuştu. Sonuç şöyle ifade edilmişti: "Belediye Başkan Yardımcısına Belediye harita mühendisliğinin 2 nci görev olarak verilmesi uygun mütalaa edilmemiştir."
657 sayılı Kanun'un 88. maddesinin gerekçesi ne diyor?
Görüş yazısında Bakanlık Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 28 Ekim 2026 tarihli ve E-23663589-756.99[03253]-17059909 sayılı yazısına da dayanıldı. Hukuk birimi, 88'inci maddenin gerekçesini inceledi. Geçici Komisyon raporundaki gerekçede, ikinci görevle doldurulabilecek teknik hizmet kadrolarının ancak o yerde varsa genel veya katma bütçeli kurumların mühendis ve mimarlarıyla doldurulabileceği yazıyor. Fen işlerinde bu görevin aynı yerde olma şartına bağlanmasının nedeni olarak da imar planı uygulamalarının aynı yerdeki kişilerle takip edilebilmesi gösteriliyor.
Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, genel ve katma bütçe kavramlarının 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile yapısal olarak değiştiğini de hatırlattı. Vardığı sonuç ise şöyle oldu: "belediyedeki anılan ikinci görevler ancak belediye dışındaki memurlara verilebilmektedir."
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü de bu değerlendirmeyi benimseyerek eski görüşünden döndü.
Belediyeler mühendis ihtiyacını ikinci görevle nasıl karşılayabilir?
Görüşe göre belediyeler bu teknik hizmetleri kendi personeline ikinci görev olarak veremiyor. 88'inci maddedeki imkan, belediye dışındaki memurlar için geçerli. Önceki görüşe dayanarak işlem yapmayı düşünen belediyelerin bu yeni yazıyı dikkate alması gerekiyor.
İkinci görev aylığı için de 657 sayılı Kanun'un 175'inci maddesi hatırlatıldı. Buna göre ikinci görev karşılığında aylık ödenebilmesi için boş bir kadroya ait görevin yürütülmesi gerekiyor. Bu şekilde görevlendirilenlere "görevlendirildikleri kadro derecesinin ilk kademe aylığının üçte ikisi ödenir." Yazıda, belediyenin sorduğu mühendis kadrosu ek ödemesi konusuna ayrıca yanıt verilmedi.
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünün ikinci göreve dair görüşü