Turan YILMAZ
Devlet Bakanı Faruk Çelik başkanlığında Kızılcahamam'daki 3 gün süren ‘7. Alevi Çalıştayı'ndan, “Anayasa değişikliğiyle zorunlu din dersi uygulaması kaldırılsın, kaldırılmayacaksa da içeriği değiştirilsin” görüşü çıktı.
Dini içerikli bilginin ancak veli isterse öğrenciye verilmesi görüşü benimsendi. Hükümet bu görüşü benimserse, din derslerinde namaz kılma ve sure ezbetletme gibi “din eğitimi” sayılabilecek bilgiler yerine bütün dinleri içerecek şekilde din tarihi ve kültürüne ilişkin bilgiler verilebilecek. Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunulması beklenen ön raporda iki öneriye de yer verileceği ve bu konudaki takdirin hükümete bırakılacağı bildirildi.
Cemevine yerel çözüm
Cemevlerinin statüsü konusunda ise TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül'ün dünkü çalıştayda gündeme getirdiği, “İmar Yasası'ndaki ibadet yerleri tanımına cami, kilise ve havralarla birlikte cemevleri de eklensin, cemevlerinin yapımında ise öncülüğü yerel yönetimler yapsın, gerekiyorsa merkezi bütçeden de destek verilsin” önerisi genel kabul gördü. Alevi dünyasından isimler de, “Böylece hem ibadethane sayılarak statü sorunu çözülmüş olacak, hem de Alevilik merkezileştirilerek devletleştirilmemiş olacak” diyerek öneriye destek verdi. Cemevlerinin elektrik ve su gibi giderlerinin de camiler gibi devlet tarafından karşılanması, cemevlerinde görev alacak Alevi dedelerinin maaş ve sosyal güvenlik sorunlarının çözümünün de “merkezi değil yerel” diye nitelenen bu formül çerçevesinde çözülebileceği belirtildi. Çalıştayda, Madımak Oteli'nin de yıkılarak yerine müze, anıt, park ya da kültür merkezi yapılması da benimsendi.