Anasayfa

YÖK: Eğitimin raf ömrü hızla bitiyor

Haber Giriş : 2010-04-12T21:11, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, ''Günümüzde eğitimin raf ömrü ister ilk ve ortaöğretim, ister yükseköğretim olsun, birçok alanlardaki bilgi patlaması karşısında hızla azalmaktadır'' dedi.

Prof. Dr. Günay, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Piramit Salonda verdiği ''Türkiye'de ve dünyada yükseköğretimde eğilimler ve gelişmeler'' konulu konferansta, üniversitenin bir kültür ortamı olduğunu, öncelikle eğitim verdiği insana kültür kazandırması gerektiğini söyledi.

Üniversitede değerler sisteminin çekirdeğinde bilim olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Günay, değerler sisteminin de bilgiye göre kurulması gerektiğini, bir kişinin bilgi ve ilgisi ölçüsünde değerli olacağını ifade etti.

Son 30 yılda küreselleşme, rekabet ve teknoloji üçlüsünün başlıca değişim faktörlerini oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Günay, bu üç faktörün kültür ve toplum üzerindeki etkilerinin yanı sıra kendi aralarında da birbirleri ile etkileşim içinde olduklarını bildirdi.

Prof. Dr. Günay, bugün insanlığın içinde yaşadığı küreselleşme olgusunu oluşturan ana dinamiğin, elektronik ve iletişim ile birlikte teknoloji olduğunu söyledi.

Küresel pazarda giderek artan sayıdaki üniversitenin, öğrenci, öğretim elemanı ve kaynaklar için rekabet içinde olmasına rağmen, üniversiteler arasında uluslararası ortaklığın hızla büyüdüğünü kaydeden Günay, şöyle devam etti:

''Yeni tip üniversiteler, hedeflerini, bölgesel ve ulusal hedeflerin ötesindeki, sağlık, sürdürülebilir çevre ve uluslararası kalkınma gibi kurumsal ihtiyaçlara hitap eden öncelikler olarak tanımlamaktadır. Günümüzde eğitimin raf ömrü ister ilk ve ortaöğretim, ister yükseköğretim olsun, birçok alanlardaki bilgi patlaması karşısında hızla azalmaktadır. Daha uzun hayat beklentileri ve uzayan yaşam kariyerleri, bir kişinin sürekli bir zemin üzerinde bilgi ve becerilerini tazelemek için ek ihtiyaçlar yaratmaktadır. Bunun sonucu olarak artan sayıda ülke, yaygın ve hayat boyu öğrenme imkanları sağlamaya yönelik iddialı hedefler belirlemektedir. Elbette bu yalnız mevcut ortaöğretim sonrası eğitimin dönüşümünü ve genişlemesini değil, yükseköğretimin yönetimi, organizasyonu, finansmanı, liderlik ve yönetişimi için tamamıyla yeni paradigmalar gerektirmektedir.''

Prof. Dr. Günay, konferansın ardından öğretim üyelerinin sorularını cevapladı.

-ÖĞRETİM ÜYELERİ ARASINDA TARTIŞMA-

Bu sırada, NKÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Salih Çelik ve Prof. Dr. Poyraz Ülger arasında, rektörlük seçim sistemiyle ilgili tartışma çıktı. Öğretim üyeleri, salon dışına çıkana kadar bir birlerine sözlü sataşmada bulundu. Çelik ve Ülger arkadaşları tarafından sakinleştirildi.

Konferansın sonunda NKÜ Rektörü Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü, Prof. Dr. Durmuş Günay'a, günün anısına plaket verdi.

Anadolu Ajansı