Anasayfa

'Ver petrolü al maaşı'

Bağdat hükümeti, Kerkük yönetimiyle sürdürülen görüşmelerde, bölgedeki memur ve çalışanların maaşlarının ödenmesi karşılığında petrol üretimi ve denetiminin kendisine bırakılmasını istedi

Haber Giriş : 2017-11-27T08:00, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Namık Durukan

Haşdi Şabi desteğinde Kerkük dahil tartışmalı bölgelerin büyük bölümünü ele geçiren merkezi Irak yönetimi, federasyondan geriye dönüş sinyali verdi. Merkezi yönetim, "Kürdistan" yerine "Kuzey Irak" ifadesini kullanırken, bölgedeki memur ve çalışanların maaşlarının ödenmesi karşılığında Kürt yönetiminden, petrol üretimi ve denetimini Bağdat'a bırakmasını şart koştu.

ABD'nin girişimiyle askeri harekatı durdurup Kürt Bölgesel Yönetimi'yle diyalog arayışına giren Bağdat yönetimi, sınır kapıları, havaalanları ve petrol bölgelerinin merkezi yönetime devri konusunda ısrarını sürdürüyor. Masada görüşmeler sürerken Bağdat'ın Kürt bölgesine yönelik söylemi de değişti. Bağdat hükümeti, referandum sonrasında bölgesel Kürt yönetimini sorgulayan bir dizi kararlar aldı. Alınan anayasal kararlar arasında, "Federal Kürdistan" adının "Kuzey Irak", "Kürt vilayetleri" tanımının ise "Kuzey Irak vilayetleri" olarak değiştirilmesi dikkat çekti.

Talepler artıyor

Bağdat yönetiminin bu girişimine, Kürt yönetimi tepki gösterirken, Erbil'deki Kürt Parlamentosu'unun KDP'li üyesi Ferset Sofi Bağdat'ın "Kuzey Irak" tanımlamasının Irak Anayasası'na aykırı olduğunu savundu.

Irak ordusuyla Peşmerge kuvvetleri askeri yetkilileri arasında cephede başlayan çatışmasızlık görüşmeleri, yerini, siyasi heyetler arası temaslara bıraktı. Sınır kapıları ve petrol konusundaysa anlaşma sağlanamadı. Masada anlaşma sağlanamayınca Irak ordusu ve Peşmerge güçleri de cephe gerisine çekilmedi. Bağdat, Kürt yönetiminden, "sınır kapıları, havaalanları ve petrol sahaları"nı kısa süre içinde merkezi yönetime devretmesini istiyordu.

Kerkük, bu taleplere direnirken Bağdat'tan tutumu yumuşatan bir açıklama daha geldi. Irak Bakanlar Kurulu Sözcüsü Mehdi Allak, Kürt yönetiminin petrol üretimi ve denetimini Bağdat yönetimine teslim etmesi halinde, bölgedeki memur maaşlarının ödeneceğini açıkladı. Bağdat ile Erbil arasında yaşanan sorunların diyalog yoluyla çözüleceğini ifade eden Allak, "Irak Anayasası ve yasalar, sorunların çözümü, özellikle de tartışmalı bölgelerle ilgili belirleyici olmalıdır" dedi.

Milliyet