Araçlarımız için jant ve lastik seçimi nasıl yapılır?

Aracımız için jant lastik seçimini doğru olarak yapmalıyız. Çoğu kullanıcılarımız tarafından önemsenmese de ciddi bir konudur ve aracımızdaki 4 adet lastiğe can bağladığımızı unutmamak gerekir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Haziran 2016 11:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Araçlarımız için jant ve lastik seçimi nasıl yapılır?

Aracımıza lastik seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

En önemli konu, alacağımız lastiğin ebatlarının aracın fabrika verilerine uygun olması veya dengi lastik bulunamıyorsa en yakın ebatlı lastikler seçilmesi gerekir. Bazı araç markalarının üzerinden çıkan lastik ebatları ara ebatlar olup hem zor bulunuyor hem de çok pahalı olabiliyor. Lastiklerin fabrika verilerine uygun veya çok yakın ebatlardan seçilmemesi aracımızın yol tutuş ve dinamiklerini bozabileceğinden dikkatli ve uygun ebatlı lastik seçilmelidir.

Lastik değişimleri

Alacağınız lastikleri bir sıkıntı olmazsa 5 sene boyunca veya 40 bin km kullanabilirsiniz. Güvenli değişim zamanları ve kilometreleri bunlardır. Hangi sınır önce dolarsa lastikleri değiştirmek gerekecektir. Bazen kullanıcıların sadece 2 lastiği değiştirdiği diğer iki lastiği göz ardı ettiği görülmektedir. Bu tehlikeli bir durumdur doğru olan, zaman veya kilometresi dolan lastiklerin grup olarak tümünün değişmesidir.

Orijinal Ebatından çok büyük jant ve lastik

Orijinal ebatından çok büyük jant ve lastikler aracın görünümünü olumlu olarak değiştirip güzel gösterecektir lakin aracı yorar ve yakıt değerlerini şehir içi kullanımda artırır. Uzun yolda hızını alan araçta da yakıtta bir miktar düşme yapacaktır. Aracın üzerine yük bindiğinde veya araç esnediğinde ebatından büyük olan lastikler aracınızın çamurluk iç davlumbazına sürtecektir. Km sayacı orijinal jant ve lastik ebatına göre ayarlandığı için hızınız sizi yanıltacaktır. Gereksiz yere hız cezası da alabilirsiniz.

Aşırı geniş tabanlı lastik

Lastiğin tabanı ne kadar kalın olursa, o kadar sürtünme de artacağından yakıt değerleri de beraberinde artacaktır. Aracınızın hız limitleri de doğal olarak düşecektir. Aşırı geniş tabanlı lastik takılırken iyi ayarlanmadığı zaman araç esnediğinde veya yük altında çamurluğa ve iç davlumbaza sürtecektir. Ayrıca çoğu kullanıcı fark etmese de aşırı geniş tabanlı lastik takılması aracınızın direksiyon pompasına çok yük bindireceğinden direksiyon pompası arızası ile çok sık karşılaşabilirsiniz. Direksiyon pompası pahalı bir parçadır.

Orjinalinden küçük ebatlı lastikler

Çekiş olan tekerleklere değerlerinden çok küçük jant ve lastik takılması ilk kalkışta araca biraz güç sağlasa da yakıt değerleri aynı mesafede daha fazla tur atmasına neden olacağından artacaktır. Ve aracınızda göze hoş görünmeyen lastikler olarak gözünüze batacaktır.

İnce yanaklı lastikler

Orijinal lastik ebat büyüklüğünü korumak için daha büyük jantlara takılan ince yanaklı lastikler görünüm olarak araçların duruşunu çok değiştirir, yanak ebatının küçülmesi nedeni ile daha az esnedikleri için araçlara çok yakışmakla beraber süspansiyon sistemini biraz zorlamaktadır. Sertleşen süspansiyon elemanları orijinal ebatlı lastiğe göre daha fazla yıpranmakta olsa da aracın yakışıklı görünümü bunu göz ardı etmemize neden olacaktır.

Daha büyük yanaklı lastikler

Yanak ebatının olandan daha büyük olması esnemenin daha fazla olması nedeni ile aracın konforunu arttıran bu lastikler virajlarda daha fazla esneyeceği için virajlarda yol tutuşun bozulmasına neden olacaktır ve savrulma benzeri bi hissiyat yaratacaktır. Orjinal jant üzerine takılırsa iç davlumbaza sürtme olasılığı her zaman vardır.

Çok ince tabanlı lastikler.

Bu tür lastikler sürtünmenin çok daha az olması nedeni ile daha az yakıt daha rahat hareket imkanı ve araca akış sağlasa da sürtünmenin yeterli olmaması durumunda fren mesafesinde uzamaya neden olur. Virajlarda ve yol tutuşta da zayıflık yaratır.

Yaz ve kış lastiklerinin kullanılması.

Aracımızın lastiklerini doğru olarak mevsim ve koşullarına uygun olarak seçmek her zaman daha güvenli sürüş sağlayacaktır.

Baloncuk yapan, çok derin yaralanan, zedelenen ve tabanı bozulan lastikler.

Aracınızın lastiklerini belirli zamanlarda gözden geçirin. Bu şekilde zarar gören lastiklerinizi hiç zaman kaybetmeden değiştirin. Alacağınız lastiğin desen ve markasının aynı olmasına özen gösteriniz.

Çelik jant alırken kalitesiz olanlarından uzak durun.

Sırf görünüş uğruna alınan çelik jantların kalitesiz olanlarından mümkün olduğunca uzak durunuz. En ufak çukurda bile jant eğilmesi ve kırılması muhtemeldir. Bu da sürüşü tehlikeye sokacak ve konforu azaltacaktır.

Bulunduğunuz yerin yol şartlarına uygun olarak lastik seçimi.

Yaşadığınız yerin şartlarına göre uygun hamurlu lastiği seçmek çok önemlidir. Yolları düzgün asfalt yollarda yumuşak hamurlu lastik kullanmak yol tutuşunu ve konforu artıracağı gibi yakıt değerlerini de düşürecektir. Fren mesafesi kısalacak ve aracınız daha güvenli olacaktır.

Taşra koşulları için daha sert hamurlu lastik seçmek daha uzun yıllar güvenle kullanmanızı sağlayacaktır. Bozuk yollarda yumuşak hamurlu lastikler daha kolay yıpranır, baloncuk yapabilir ve tehlike yaratır. Doğru seçim hem cebinizi hem canınızı koruyacaktır.

Kazasız günler ve esenlikler dilerim

Oto-Danışman-Ekspert

Serdar EREN

Oto-Danışman-Ekspert

Serdar Eren KOÇ

Alacağımız araç seçimini nasıl yaparız? Araç alırken nelere dikkat etmeliyiz? İlan sitelerindeki kapora dolandırıcılığı Araç içi kamera, GPS sistemleri gerekliliği Kış lastiği ve önemi Araçlarımızın kışlık bakımı ve önemi Trafik kazaları ve nedenleri Kışın araç kullanırken dikkat edilmesi gerekenler Kışın otomatik araçlarda neye dikkat edilmeli? Zorunlu kış lastiği uygulaması ve ayrıntıları Otomatik araç kullanma kuralları Trafikte farlarınızı açık tutun Kilometresi düşürülmüş araçlar nasıl anlaşılır? Az hasarlı kaza sonrası yapılması gerekenler LPG ve CNG'de kulaktan dolma ön yargılar Araç alırken 5664 hasar raporları nasıl değerlendirilir?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber