MEB'den ismi belirsiz bazı kişiler Abbas Güçlü'ye konuştu. Abbas Güçlü daha önce bu konuda yaptığı bir haberde, MEB kurmayının ismini vermiş ve Basın ve Halkla İlişkiler müşaviri Rukiye Serttaş olduğunu belirtmişti. Güçlü, bu kez yine MEB kurmaylarıyla konuştuğunu belirtti. Kiminle konuşulduğu yine açıklanmadı. Ancak haber tarzından yine aynı kişi olduğu anlaşılmaktadır. İşte hayal mi gerçekmi olduğu bilinmeyen gizemli MEB kurmayının açıklamaları...
İşte merak edilen bu sorular ve diğer konulara yönelik soru ve cevaplar
SORU: Öğretmen arkadaşlar öylesine bunaldılar ki, atamaların bir an önce gerçekleşmesini istiyorlar. Atamaların yılbaşından sonraya erteleneceği yönündeki söylentiler de morallerini iyicce bozmuş durumda? Böyle bir durum söz konusu mu? Atamalar ne zaman yapılacak?
CEVAP: Onlar kadar biz de üzgünüz. Atamaları en kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Uzaması mümkün değil.
SORU: ÖSYM, sonuçların 10 gün içerisinde açıklanabileceğini söyledi. Bu durumda bir takvim vermeniz mümkün mü?
CEVAP: Sonuçlar 10 gün içinde açıklanırsa bizde en geç iki hafta içeisinde, belki de 10 günde atamaları gerçekleştirebiliriz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Onlar kadar biz de atamaların bir an önce yapılmasını istiyoruz.
SORU: Yani bütün bu süreç kasım ayı içerisinde tamamlanır mı? 24 Kasım a yetiştirililip, Öğretmenler Günü hediyesi olabilir mi?
CEVAP: Tüm çabamız bu yönde ama öngörülmeyen gelişmeler olursa belki biraz gecikebilir. Ama kesinlikle kasım sonu, aralık başından daha sonraya kalmaz. Hedefimiz kasım ayında 30 bin kadroya yapılacak atamaların gerçekleşmesi.
SORU: Kadro dağılımında bir değişiklik olacak mı? Yine açıklanan oranlarda mı branşlara öğretmen alınacak?
CEVAP: Genel dağılımda bir değişiklik olmayacak. Ama bazı branşlar var ki, onlar da değişiklik söz konusu olabilir. Öyle branşlar var ki, geçen defa ayrılan kadro kadar bile başvuru olmadı. Dolayısıyla böylesi branşlar için yeni bir düzenleme getirebiliriz
SORU: Peki daha önce açıklanan taban puanlar da bir değişiklik olacak mı?
CEVAP: Evet yeni puan dağılımına göre taban puanlar yeniden belirlenecek. Potonsiyel aday sayısı, yine branşlara göre 3, 4 kat olacak.
SORU: Azalan ya da çoğalan branşlar olabilir dediniz. Bu neye göre belirlenecek?
CEVAP: İllerden yeniden ihtiyaç listesi isteyeceğiz. bu en fazla iki gün sürer. Çünkü ihtiyaçlarında değişiklikler oldu. Bunu yakından biliyoruz. Onlardan gelen ihtiyaçlar çerçevesinde hemen yeni kadro dağılımını belirleyip başvuru kılavuzunu hazırlayacağız
SORU: 10 bin yeni kadro alınırsa onun dağılımı da illerden gelen ihtiyaca göre mi belirlenecek yoksa daha önce çok az kadro verilen branşlara mı öncelik tanınacak?
CEVAP: Hele bir alalım dağılımı en adil şekilde yapılır. Tabi ki ihtiyaçlara göre yapılacak ama çok az kadro verilenler de elbette gözetilecek.
SORU: Cevabı en merak edilen sorulardan birisi de boşalan sözleşmeli kadrolara yeni alımlar yapılacak mı?
CEVAP: Evet yapılacak. Kadrolu atamalar gerçekleştikten hemen sonra, boşalan sözleşmeli kadro kadar yeni sözleşmeli öğretmen alınacak?
SORU: Takvim belli mi?
CEVAP: Kasım sonu kadrolular atanrasa, aralık başında da sözleşmeliler alınır.
SORU: Tahmini kaç sözleşmeli öğretmen alınır. Bu 30 binin ne kadarı sözleşmeliden kadroya geçeceklerden oluşuyor.
CEVAP: Tahminimiz 7, 8 bin civarında
SORU: Yine çok merak edilen sorulardan birisi de özür grubu atamaları. Kopya nedeniyle fazlasıyla mağdur oldular. Onlara ne zaman sıra gelecek?
CEVAP: Sağlık nedeniyle özür grubunda olanların başvurularını almaya başladık. Diğerlerinin atamaları ise 30 bin kadronun ataması gerçekleştikten hemen sonra yapılacak. Sözleşmelilerden boşalan kadrolara, öncelikle onlar atanacaklar.
SORU: 2 yıllık çocuk gelişimi mezunları günlerdir bizi mail bombardımanına tutuyor. Öğretmen olabilecek miyiz diyorlar. Bu konuda gelinen son nokta nedir?
CEVAP: İlgili genel müdürlüğümüz ile Anadolu Üniversitesi arasında protokol hazırlandı. 540 saatlik bir ders yükü alarak lisans tamamlama eğitiminden geçecekler daha sonra da atanmalarına olanak sağlanacak. Çünkü okul öncesinde çok fazla öğretmene ihtiyacımız var.
SORU: Peki bu süreç ne zaman başlayacak?
CEVAP: Sanıyorum yakında başlar. Detaylar konusunda yakında ilgili birimlerce açıklama yapılacaktır.
SORU: En fazla ihtiyaç duyulan alan okul öncesi öğretmenlik mi?
CEVAP: Hayır. Rehberlik öğretmenine daha fazla ihtiyacımız var.
SORU: Peki o zaman sosyoloji ve felsefe öğretmenleri neden atanmıyor diye çok yoğun istek var. Onların atanmaları da önümüzdeki süreçte mümkün mü?
CEVAP: Başka branşlardan öğretmen ataması gerçekleştiğinde, asıl branş öğretmenleri yargıya gidiyor. örneğin daha önceki dönemde Türki Dili Edebiyatı mezunları Türkçe öğretmenliğine atandı. Konu yargıya intikal etti ve atamalar iptal edildi. Aynı durumun bu konuda da yaşanmasını istemiyoruz.
SORU: Peki bu konuda ne yapılması gerekiyor?
CEVAP: Talim Terbiye Kurulu nun 80 nolu kararına göre hangi branşa kimlerin atanacağı belli. Elbette bu karar yeniden gözden geçirilebilinir. Ama YÖK de bu arada sosyoloji ve felsefe bölümlerine hem pedogojik formasyon dersleri hem de rehberliğe yönelik dersler koyabilir.
SORU: Mezunların durumu ne olacak?
CEVAP: Onlar da ek ders alarak eksiklerini tamamlayabilirler
SORU: Özel ilgi bekleyen alanlardan birisi de mesleki ve teknik öğretmenler. Güya kendilerine pozitif ayrımcılık tanınacaktı ama beklenilen ölçüde bir kıpırdanma olmadı. Ayrıca liselerin bir çoğu meslek lisesine dönüştü, dönüşmeye de devam ediyor. Bu durumda hala kontenjanlar eskisi gibi çok sınırlı mı olacak?
CEVAP: Bu konuda olumlu gelişmeler olmadığını kimse söyleyemez. Daha da olacak. Evet ihtiyaçlar daha da artıyor. Bu çerçevede kadrolar da artacak.
SORU: Öğretmen yetiştiren mesleki teknik eğitim fakülteleri teknoloji fakültelerine dönüştü. Mezunlar yine öğretmen olabilecek mi yoksa ihtiyaçlar eski mezunlardan mı karşılanacak?
CEVAP: Bu konu hala muallakta YÖK ile Talim Terbiye Kurulu arasında görüşülüyor.
SORU: Ataması çıkıp da gitmeyenlerin yerine öğretmen alınacak mı?
CEVAP: Evet alınacak. Örneğin 9 bin 700 lük son atamada tayini çıkanların yarıya yakını, aradan iki aylık bir süre geçmesine rağmen gidip göreve başlamadı. Yine öyle bir durum olursa elbette bu durum göz önünde bulundurulacak.
SORU: Neden gitmiyorlar ve müeyidesi ne oluyor?
CEVAP: Terör ya da can güvenliği gerekçe gösteriliyor ama çok yakın zamanda o bölgeleri ziyaret ettik, görevdeki arkadaşlarımızın hiç bir sıkıntısı yoktu. Tayini çıkanlar bölgedeki öğretmenlerle konuşmadan karar vermesinler.
SORU: Tayini çıkıp da gitmezlerse ne oluyor?
CEVAP: Bir yıl süresince yeni atama sürecinden yararlanamıyorlar.
SORU: Atama takvimi resmi olarak ne zaman yayınlanır?
CEVAP: ÖSYM KPSS sonuçlarını açıkladıktan hemen sonra yayınlanacaktır
www.abbasguclu.com.tr