Alışveriş merkezleri (AVM) başkentte artık ücretsiz servis hizmeti veremeyecek. Uygulamaya, ticari taksi ve minibüs işletmecilerinin mağdur edildiği gerekçesiyle son verildi
Ankara'daki alışveriş merkezleri (AVM) ve süpermarketlerin müşterilerine sunduğu “ücretsiz” servis hizmeti, ticari taksi ve minibüs işletmecilerinin mağdur edildiği gerekçesiyle durduruldu.
Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası Başkanı Mehmet Yiğiner, bazı vatandaşların AVM ve süpermarketlerin sunduğu ücretsiz servis hizmetini, bu marketlerden alışveriş yapmasalar da kullanabildiğini hatırlatarak, “Yaptığımız araştırmalara göre, servis hizmetlerinden yararlananların yüzde 60'ı ya bir ziyaret için veya metro güzergâhına gitmek için araçlara biniyor. Suiistimal söz konusu. Marketlere kendi imkânlarıyla gidenler için de bir haksızlık var ortada” dedi.
‘Hizmet yasal değil'
Servis hizmetinin ‘2918 Karayolları Kanunu' ile ‘5362 sayılı Esnaf ve Sanatkar Meslek Kanunu'nda tanımının olmadığını vurgulayan Yiğiner, uygulamanın yasal olmadığı gibi, müşteri bile olmayan vatandaşların istedikleri güzergahtan diledikleri yerlere ulaşım sağladıkları için, taksici ve minibüsçü esnafını mağdur ettiğini de öne sürdü. Yaşanan mağduriyetler nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin geçen yıl kasımda aldığı karar doğrultusunda, servis uygulamasının sonlandırıldığını kaydeden Yiğiner, bundan sonra servislerin ücretsiz olarak müşteri taşımayacağını belirtti.
‘Ürün fiyatları düşecek'
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan uygulamayı durdurma kararının, olumlu bir adım olduğunu belirten Ankara Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendecileri Derneği (Ankara PER-DER) Başkanı Mustafa Altunbilek ise “Zaten AVM'lerin ulaşım hizmeti, sattıkları ürün ücretlerine yüzde 1 veya 2 oranında yansıtılıyordu. Uygulamanın kalkmasıyla ürünlere yansıtılan ücretler de kaldırılacak” dedi. Ankara'da 80 şubesi bulunan Makromarket Alışveriş Merkezleri'nin Genel Müdürü Mehmet Songür de yaklaşık 100 servis aracıyla ücretsiz hizmet verdiklerini belirterek, ilk zamanlar yaşlı ve hastaları taşımak amacıyla çok masum şekilde başlayan hizmetin zaman içinde suiistimal edildiğini söyledi.
‘Trafiğe yük oluyordu'
Servis uygulamasının taksici ve minibüs esnafını rahatsız ettiğini ve bunun da haklı bir tepki olduğunu dile getiren Songür, “Müşterilerimizin sadece yüzde 15'i servislerden yararlanıyor. Ulaşım hizmeti genel maliyetler içerisinde yer aldığı için bunun bedeli servisi kullanmayana da yansıyor. Ulaşım asli işimiz değil. Sadece ürün satmak istiyoruz” dedi. Songür, Ankara'da 30'a yakın market zincirinin 1500 civarındaki şubesinde, ortalama 3 bin civarında servis aracı bulunduğunu vurgulayarak, bunun da trafiğe büyük bir yük getirdiğini belirtti.
Diğer kentlere yayılır mı?
Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası ile Ankara Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendecileri Derneği'nin talebi doğrultusunda gündeme gelen karar, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kasımda aldığı kararla hayata geçirildi. Bu nedenle karar, sadece Ankara için geçerli. Diğer kentlerin aynı uygulamaya imza atıp atmayacağı bilinmiyor. Ancak uygulamanın diğer kentlere yayılması için ilgili kentlerin belediyelerinin karar alması gerekiyor