OKAN BÜLBÜL
SOSYAL Güvenlik Kurumu ölüm aylığı alan kişileri denetim altına aldı. Babasının veya annesinin ölümü nedeniyle kendisine aylık bağlanan erkek çocukları 18 yaşını, lise eğitimi görüyorsa 20 yaşını, yüksek öğrenime devam ediyorsa 25 yaşını geçince aylıkları kesiliyor. Kız çocuklarında ise yaş kriteri yok, ancak evli olmama şartı var. Bir de çalışmamaları gerekiyor.
EVLENİRSE ALAMIYOR
Kız çocukları evlenince aylıkları kesiliyor. Ancak evlenen fakat daha sonra boşanan veya dul kalan kız çocuklarına aylıkları yeniden bağlanıyor. Durum böyle olunca ölüm aylığını almak için hileli boşanma yoluna gidildiği görüldü.
MÜFETTİŞ BASABİLİR
SGK boşanmanın hileli olup olmadığına müfettişlerin denetimleri ve ihbarlar üzerine gerçekleştirilen teftişlerle karar veriyordu. Bu konuda çok ilginç bir nokta, bu yönde gelen ihbarların pek çoğunun kız çocuklarının annesinden gelmesi.
KOMŞU DA ANNEDEN YANA
Peki neden? Kız çocuğunun yeniden ölüm aylığı almasıyla kendi ölüm aylığı düşen annelerin bu durumu ihbar ettikleri görülüyor. Bunun yanında komşuların ve akrabaların da bu yönde ihbarları oluyor.
'YARGITAY GERİYE DÖNEMEZSİN' DEDİ
YARGITAY, boşanma sonrası birlikte yaşamanın ölüm aylığı kesilmesi nedeni olamayacağına karar verdiği için SGK sadece ölüm aylığını kesiyor. Geriye dönük bir borç çıkartamıyor. Böyle olunca da SGK istese de kız çocuklarının boşandığı tarihten itibaren alınan aylıkların faiziyle geri ödemesi söz konusu olmuyor.
GEÇMİŞ BORÇLAR İÇİN DAVA AÇIN
2008 yılından bu yana yaklaşık 14 bin kişinin aylığı hileli boşanma nedeniyle kesilmiş durumda. 14 bin kişi bu karar sonrası kendilerine çıkartılan geriye dönük borç ile ilgili dava açarak bu borçtan kurtulabilirler. Ancak yeniden aylık bağlanmasını talep etmeleri için birlikte yaşamadıklarını ispat etmeleri gerekiyor.