Anasayfa

MİT Kanunu teklifinde ilk iki madde kabul edildi

MİT Yasa Teklifi'nin maddelerinin görüşülmesine başlandı.

Haber Giriş : 2014-02-23T18:30, Son Güncelleme 2021-08-15T18:58

TBMM İçişleri Komisyonu'nda, MİT Yasa Teklifi'nin 2 maddesi bazı değişikliklerle kabul edildi.

Komisyon, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifi üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor.

Teklifin ilk iki maddesi, AK Parti milletvekillerinin verdiği değişiklik önergeleriyle kabul edildi. Buna göre, MİT Kanunu'nun, MİT'in görevlerini tanımlayan 4. maddesine "Dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulunca verilen her türlü görevi yerine getirmek", "Dış istihbarat, milli savunma, terörle mücadele ve uluslararası suçlar ile siber güvenlik konularında her türlü teknik istihbarat ve insan istihbaratı usul, araç ve sistemlerini kullanmak suretiyle bilgi, belge, haber ve veri toplamak, kaydetmek ve analiz etmek" ve "İstihbarat kapasitesini, niteliğini ve etkinliğini artırmak amacıyla, çağdaş istihbarat teşkilat usul ve yöntemlerini araştırmak, teknolojik gelişmeleri takip etmek ve uygun görülenleri temin etmek" bentleri eklendi.

Yapılan değişiklikle, "bu teşkilat Devletin güvenliği ile ilgili istihbarat hizmetlerinden başka hizmet istikametlerine yöneltilemez" ifadesi çıkarılırken, MİT'e kanunla sayılan görevler dışında görev verilemeyeceği ise korundu.

Teklifin, "Bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yükümlülükleri"ni düzenleyen maddesinde öngörülen değişikten vazgeçildi. Buna göre, Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu; Başbakan'ın değil, MİT Müsteşarı'nın başkanlığında faaliyet gösterecek. Kurul 3 ayda bir MGK Genel Sekreteri veya yardımcısı, ilgili bakanlıkların müsteşarları, kurum ve kuruluşların yetkili amirleri, MİT'in ilgili başkanları ile MİT Müsteşarı'nın çağıracağı diğer kamu görevlilerinin iştirakiyle toplanacak. Kurul kararlarının bağlayacağı olacağına ilişkin ifade de metinden çıkarıldı.

-CHP'li Güler ile BDP'li Kaplan tartıştı

İzmir'in Urla ilçesinde HDP'nin seçim bürosunun açılışında yaşanan olaylar, Komisyon'da tartışma konusu oldu.

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Urla'da HDP'nin seçim bürosunun açılışında protesto gösterileri yapıldığını belirtti. BDP Şırnak Milletvekili Kaplan'ın "Öyle oluyor hep...40 linç olayının Ege'de olması tesadüf değil. Kusur bakmayın, herkes yaptığı siyasi faaliyetin nelere neden olduğunu görmeli" demesine, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Bunları CHP'ye mal etmeyin" diyerek tepki gösterdi.

Güler, "Bügün Urla'da yaşanan olayda cümle şöyle; HDP'lilerin seçim bürosu açması ve Apo posteri açılması üzerine deniyor. Yani etnik kökenden birilerine yapılan protesto hareketi yok. Kaplan ve BDP'liler hep aynı şeyi yapıyor. Siz; CHP, MHP, AKP, BDP arasındaki siyasi tartışmaların etnik kökene yönelik olduğunu söyleyerek çok ciddi bir kışkırtıcılık yapıyorsunuz" dedi.

Bunun üzerine Kaplan, Urla'da bir siyasi partiye yönelik saldırı olduğunu savunarak, "Urla'da kim yaptı, kim o saldıranlar? Senin partindendi. Bakın Dikili'de de yaptınız. Sizin ırkçılığınız bu..." diye bağırdı.

Güler'in, "Etnik kökeni nedeniyle birilerine saldırmak ırkçılıktır. BDP'liler ile HDP'liler arasında bir siyasi kavga çıkmışsa bu siyasi tartışmadır. Türkiye'de ırkçılığı bulamazsınız. Partiye yönelik protestodan söz ediyoruz" demesine Kaplan, "hayır, protesto değil saldırı" dedi.

Daha önce başka partiler arasında da kavga olduğunu belirten Güler, Türkiye'de kimsenin etnik kökeni üzerinden yürüttüğü siyasetin olmadığını söyledi. Kaplan'ın kendilerine yönelik olarak "1,5 yıldır insanlar ölmüyor neden rahatsızsınız" demesinin insafsız bir değerlendirme olduğunu ifade eden Güler, "Türkiye'de bu sorun bitsin istiyoruz. Ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, bizim için klişe değil. Bu bizim siyasi formülümüz. Biz toprak üzerinde federasyona, millet üzerinden de farklı milliyet statülerine onay vermiyoruz. Bu siyasi tartışma...Bunun anaların gözyaşı veya kan dökülmekle hiçbir ilgisi olamaz. Bu kötü bir propaganda yoludur" diye konuştu.

Kaplan, sataşma gerekçesiyle söz alarak, muhalefetin iktidara karşı yapılması gerektiğini belirterek, Güler'in Urla'daki saldırıyı HDP ile BDP'lilerin birbirine karşı yaptığını söyleyerek olayı çarpıttığını söyledi. Ege Bölgesi'nde daha önce de benzer saldırıların olduğunu savunan Kaplan, siyaseti etnik temelde yapmadıklarını, bu nedenle partilerinde Türk olmayan ve farklı inançlara mensup insanların da bulunduğunu ifade etti.

Barajın olmaması halinde İzmir'den de milletvekili çıkarabileceklerini belirten Kaplan, masaya vurarak, "Türkiye'de Kürt yoktur diye milyonlarca Kürt yurttaşıma hakaret edilmesini kabul etmiyorum, buna isyan ediyorum. 50 yerde linç girişimi yapıldı. Bu tahrik siyasetidir ki halkları birbirine kırdırıyor. Bu kışkırtıcı ve tahrik edici siyasettir" diye bağırdı.

CHP'li Altay'ın, CHP Urla İlçe Başkanı'nı arayarak bilgi aldığını söylemesine Kaplan, "Bin kişi saldırmış mı, taş atmış mı, 4 kişi yaralı mı?" dedi. Altay'ın, "İçlerinde CHP'liler yok. Geçmiş olsun diyorum, daha ne yapayım" demesine ise Kaplan, "Size bir laf söyletmek için 20 takla attırmak lazım" karşılığını verdi. Bunun üzerine Altay, "Arkadaşımız orada yatıştırıcı rol oynamış. Ama siz Sinop'ta aynı şeyi yaptınız, sonra mahcup oldunuz. Yapmayın bir yere varmazsınız" diye konuştu.

Teklifin görüşmeleri sürüyor.


TBMM İçişleri Komisyonu, AK Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy başkanlığında toplandı. Dün geneli üzerindeki görüşmeleri tamamlanan Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 1. maddesi ele alınıyor.

AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin ile Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu'nun imzasını taşıyan ve MİT'e geniş yetkiler veren Teklif, 15 maddeden oluşuyor.

-Teklifin görüşülmesine devam ediliyor

MİT Kanunu'nda değişiklik öngören teklifin görüşmeleri TBMM İçişleri Komisyonu'nda devam ediyor.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, görüşmesi sırasında yaptığı konuşmada, teklifin bazı maddelerine değinerek, CHP ve MHP'nin sözcülerinin BDP'ye muhalefet ettiklerini iddia etti. Kaplan,"Allah size akıl, fikir versin, siyaset versin" dedi.

CHP'li milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine Kaplan, "sinirlenmeyin, doğruyu konuşacağız" karşılığını verdi.

Kaplan'ın muhalefete, "Teklifi veren AK Parti değil mi?" diye sorarak, şöyle devam etti?

"Barış ve çözüm süreci rahatsız mı ediyor? 1.5 senedir bir cenazenin gelmemesi, bir silahın patlamaması, barış ortamının yaşanması siyaseten yanlış mıdır? Rahatsız mı ediyor? Çözüm sürecini değerlendirirken siz yanlış strateji ve taktik uyguluyorsunuz. Eğer ben iktidarsam BDP olarak muhalefetinizi bize yapabilirsiniz. Biz size her türlü cevabı veririz. Ama bu sizin zaafınızı, zayıf yanınızı ortaya koyuyor. 30 yıllık çatışmanın 30 yılının bütününü sergilemek her siyasetçinin vicdan borcudur. 40 bin insanımızı kaybettik."

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ'ın, "30 yılın 12 yılı AKP dönemiydi" şeklinde tepki vermesi üzerine Kaplan, "Serindağ size sataşmıyorum. Sizi de çok seviyor, sayıyorum" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay 2002'den sonra TBMM'de ilk "Kürt sorunu var" diyenin kendisi olduğunu belirterek, CHP'nin ortada bir sorun olduğunu kabul eden, çözüm ve tespitleri olan bir parti olduğunu kaydetti.

Altay, Kaplan'ın, "...cenazenin gelmemesi, bir silahın patlamaması sizi rahatsız mı ediyor?" sözünü eleştirerek, şunları söyledi:

"Ağır bir sözdür. Türkiye'de biz ne kürt ne diğer sorunlardan dolayı bırakın birinin cenazesini, burnunun kanamamasını bile istemeyiz. Bir köyde insan dışkısını insanların gözü önünde birine yedirmeye kalkarsanız o insanları devlete düşman edersiniz.

Türkiye'de sadece Kürt halkı yok. Gürcü, Çerkez, Laz halkı da var. Bu halkların hepsinin portakal dilimleri gibi bir kabuğunun olması lazım. Çözüm konusunda kimi dayatmaların, olmazsa olmaz önerilerin çözümsüzlüğe bir dayatma olduğunu düşünüyorum. Ama CHP'ye haksızlık yapmayın. CHP bu sorunun çözümü konusunda makul ve meşru bir zeminde durmaktadır. Ancak bununla beraber bize şunu dedirtemezsiniz; PKK bizce terör örgütüdür. Biz bunun aksini söylemeyiz. Bu sizi üzmesin. "

Bunun üzerine Kaplan, "Sen git bunu Şırnak'ta konuş seni alnından öpeyim. Onun için orada yoksun gözünü seveyim" dedi.

Altay ise "Şırnak'ta niye konuşayım. Şırnak'ta sen konuş. Sen de gel Sinop'ta konuş" karşılığını verdi.

-Teklifin 1. maddesi üzerinde görüşmeler sürerken AK Parti Grup Başkanvekili Ünal ile MHP Grup Başkanvekili Vural arasına tartışma yaşandı

-Ünal:"Oktay Vural siyaseti, korku ve nefret siyasetidir"

-Vural:"Özgürlük düşmanısın, darbecisin"

TBMM İçişleri Komisyonu'nda, MİT Kanunu'nda değişiklik öngören teklifinin görüşmelerinde AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural arasında tartışma yaşandı.

Komisyon'nda Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifinin görüşmeleri sürüyor. Teklifin 1. maddesi üzerinde konuşan MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, ortaya konulan ağır eleştiri ve sorulara yanıt verilmediğini belirterek, "Kurduğunuz bu paralel yapının sonuçları karşısında ne diyeceksiniz? Dün saflıkla sığındınız gerekçeye, gelecekte hangi tanımla sığınacaksınız? Yangından mal mı kaçırıyoruz? Hangi tehdit ve tehlike altındayız ki pazar günleri ve gece yarılarına kadar çalışarak hukuk kurmaya çalışıyoruz? 17 Aralık'tan sonra getirilen kanunlara bakıldığında bir telaş, endişe ve korku olduğunu görüyoruz. Bu nereden kaynaklanıyor? MİT'e zarar vermek Türkiye'ye, geleceğe zarar vermektir ama buna siz sebep oluyorsunuz. MİT, mevcut görev ve yetkileriyle bugüne kadar görevini yerine getiremedi mi?" dedi.

Şandır, karşısında oturan teklifi sahibi AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin'e "teklifiniz çelişkilerle dolu" dedi. Şahin'in "Millet iradesinin tesisi bakımından daha önemli olduğunu düşünerek teklifi veriyoruz. Milletin seçtiği Bakanlar Kurulu'na güvenmiyor musunuz?" sözlerine Şandır, "Bu memlekette Genelkurmay Başkanları bile terör örgütü kurmaktan ceza aldı. Terörle mücadele kapsamında kimi suçlamanın önünde engel var? Her kişiyi, her olayı suçlamak mümkün" karşılığını verdi.

-"Özgürlük düşmanısın, darbecisin"

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, söze girerek teklifin yanlış yorumlandığını savundu.

Şandır'ın konuşması sürerken MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile AK Parti Grup Başkanvekili Ünal arasında tartışma yaşandı.

Ünal, "Devleti birbirinden ayrı ve bağımsız düşünemezsiniz. Bakanlar Kurulu gökten mi indi? Mili iradeye bu kadar mı düşmansınız" dedi. Vural'ın "Milli iradeye düşman sizsiniz, hukuka düşman sizsiniz" demesi üzerine Ünal, "Sizin yaptığınız siyaset değil, korku ve nefretle insanları kutuplaştırıyorsunuz. Oktay Vural siyaseti, korku ve nefret siyasetidir. Korkuyla siyaset yapıp siyasetten soğutuyorsunuz. Oktay Vural her zaman anti siyaset yapar. Sizi anti siyaset yapmakla itham ediyorum" karşılığını verdi.

Vural da Ünal'a, "Sen bir kere özgürlük düşmanısın, darbecisin. Rıza Sarraf'ı korumak için kanun çıkarıyorsunuz. Türklüğü ayaklar altına alanların Türkmenlerin adından söz etmeye hakkı bile yoktur. Millete küfreden insanlarla birlikte iş tutuyorsunuz. Çocuğu olmayanlara dil uzatıyorsunuz. Aileye, çocuğa nasıl dil uzatırsınız? Milletin hukukunu katledeceksiniz ondan sonra susacağız. İşleri güçleri hakaret. 11 yıldır yanlarında yürüyorsunuz, ondan sonra haşhaşi" dedi.

AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Akış da Vural'a, Türkmenlerle ilgili sözlerine tepki göstererek "Türkmenlere neler yapıldığını Şandır'a sorun, sana söylesin. Senin kafanın almayacağı kadar bu ülke büyük bir ülkedir" diye konuştu.

Tartışmalar üzerine Komisyon Başkanvekili Hüseyin Bürge, toplantıya ara verdi. Ancak tartışmalar arada da devam etti. Vural, "Eline tutuşturulup verilenleri burada konuşuyorsun" derken Ünal da "Sen kimsin konuşuyorsun, sana bu hakkı kim verdi? Bir saat boyuna hakaret etti, nefret söylemi sergiledi. Bir gün siyaset yap, bir gün de hakaret etmeden konuş ya...Bu siyaset kurumuna bir gün de çözüm söyle" karşılığını verdi.

Ünal ve bazı AK Parti'li milletvekilleri ayağa kalktı. Ünal ile Vural arasındaki sert tartışmalar sürerken, araya giren milletvekilleri Ünal'ı Komisyon salonundan çıkardı. Vural, sözlerine devam ederek, "İşleri güçleri hakaret. 11 yıldır yanlarında yürüyorlar haşhaşi, TSK bilmem ne...Ondan sonra aklanacaklar" dedi.

AK Parti'li Ünal ve milletvekillerinin salondan çıkması üzerine Komisyon Başkanı Mehmet Ersoy, MHP'li Şandır ve Vural'ın yanına gelerek, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın Komisyon'a geleceğini belirterek, "Sorunuz yanıtı verilmeyecek şeyler değil ki gelir verir" diye konuştu.

Anadolu Ajansı