Anasayfa

İşletmelerde meslek eğitimi dersi maaş karşılığı verilebilir mi?

Haber Giriş : 2006-10-01T00:03, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

İŞLETMELERDE MESLEK EĞİTİMİ DERSİ MAAŞ KARŞILIĞI VERİLEBİLİR Mİ?

2006-2007 öğretim yılı başladı. Mesleki eğitim yapılan okullarda büyük bir kargaşa var. Geçen yıl 9. sınıflarda bulunan öğrencilerin %35 i sınıflarını geçtiği için bir çok bölüm açılamadı. Öğretmenlerin girebilecekleri ders saatleri oldukça azaldı. Ders ücretlerine mart ayında zam yapılmasına rağmen öğretmenler geçen yıldan daha az ücret alır oldu.

Önemli bir sorunda 2006 mart ayından beri değişeceği düşünülen öğretmenlerin ders ve ek ders saatlerini belirleyen esasların değişmemiş olması sonucunda hangi derslerin ücretli hangilerinin maaş karşılığı okutulacağının açıklanmamış olması...

Her okul kendine göre bir çıkış bulmuş kafasına göre bir şeyler yapıyor. Peki bakanlığımız bunun doğrusunu bir yazışma ile neden çözmez. Yada aslında çözmeye gerek varmıdır? Bu günkü yazımızda ilgili mevzuatlara bakarak mesleki ve teknik eğitim yapılan okullardaki hangi derslerin ücretli hangilerinin maaş karşılığı okutulacağının belirlenmesine kendi bakış açımızdan değinmeye çalışacağız.

Bu duruma gelişimizde 5473 sayılı yasanın büyük rolü vardır. 5473 sayılı yasa 21.03.2006 tarihinde kabul edildi. Biz öğretmenleri ilgilendiren maddeleri 01.07.2006 tarihinde yürürlüğe girdi..

5473 sayılı yasanın 6. maddesinde yer alan "……. örgün ve yaygın eğitim kurumlarında aylık karşılığı ders görevini doldurmayanlara ek ders ücreti ödenmez." ibaresinden ötürü daha önce ücret alarak yaptığımız aşağıda sıraladığımız eğitim faaliyetlerine maaş karşılığı girmeye zorlanıyoruz.

1-İşletmelerde meslek eğitimi

2-Bölüm ve atölye şeflerini ilgilendiren "Planlama ve bakım onarım görevi"

3-Bazı öğretmenlerimize verilen "öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri"

Yukarıda sıraladığımız bu faaliyetlere maaş karşılığı girmek zorundamıyız?

5473 sayılı yasanın 6. maddesinde yer alan ifade tam olarak şöyledir. "Yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılan ders görevleri, ders görevinin yapılmış sayılacağı haller ile yüz yüze yapılan ders görevleri dışındaki ek ders görevleri hariç, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında aylık karşılığı ders görevini doldurmayanlara ek ders ücreti ödenmez."

Yukarıda bilgilerinize sunduğum yasa maddesi oldukça açıktır. Aylık karşılığı ders görevini dolduramayana ek ders ücreti ödenemeyeceği belirtilmiş. Ancak üç istisna vardır: Yasa koyucu yüz yüze yapılan ders görevleri dışındaki ek ders görevlerini hariç tutmuş: yani eğer yapılan eğitim faaliyetinde yüz yüze eğitim yapılmıyorsa ek ders ücretinizi alabilirsiniz:

Bu durumda işletmelerde meslek eğitimi dersi ile şeflere ödenen planlama ve bakım onarım görevi karşılığı ödenen ek ders ücretlerinin ödenmesinde öğretmenlerin maaş karşılığı ders görevini doldurma şartı aranmasına gerek yoktur:

Ders ve ek ders saatlerine ilişkin esasların değişeceği beklentisi oluşmuştur. Bakanlığımızın bu konuda yazılı bir açıklama yapma zamanı gelmedi mi?

Haber Gönder yoluyla yazan: Ulaş
Memurlar.Net