Bahar Atakan
1 Kasım seçiminden sonra Meclis'te kadın milletvekili sayısının 7 Haziran seçimine göre 98'den 80'e düşmesi, Ak Parti'nin kadınların karar alma mekanizmalarındaki katılım düzeylerini ve etkinliklerini artıracak vaatlerini gündeme getirdi. 7 Haziran'da Meclis'e 41 kadın milletvekili gönderen AK Parti'nin 1 Kasım seçiminin ardından Meclis'teki "kadın temsiliyetinde" düşüş yaşandı. AK Parti'den bu kez 34 kadın milletvekili Meclis'e girdi.
1 Kasım Seçim Beyannamesi'nde "Kadınların Yanında" sloganına yer veren AK Parti'nin aile, kadın ve çocuklarla ilgili kısa zamanda gerçekleştirmesi beklenen projelerden öne çıkanları şöyle:
* Kadınların siyasetten bürokrasiye, kültürel ve sanatsal hayattan sivil toplum faaliyetlerine kadar karar alma mekanizmalarındaki katılım düzeyleri ve etkinlikleri artırılacak.
* Kadın çalışan ve girişimci sayısı artırılacak.
* Kadınların işgücü piyasasına girişlerini kolaylaştıracak çalışma modelleri oluşturulacak.
* Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen süreler, memuriyet kıdeminde değerlendirilecek.
* Meslek kurslarına katılan kadınların çocukları için çocuk Oyun odaları uygulaması başlatılacak.
* Kadın işçi ve memurlara doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı, tam ücretli çalışma hakkı ve okula başlama yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkı tanınacak.
Erken evliliğe önlem
* Mevsimlik tarım işçileri ile ev eksenli çalışan kadınların sosyal güvenceden daha kolay faydalanmaları sağlanacak.
* Mobil eğitim ve öğretim ekiplerinin mevsimlik tarım işçileri ile göçer ve yarı göçerlere yönelik sunduğu temel eğitim özellikle kadınlar için zorunlu kılınacak.
* Kadınların sağlık hizmetine daha kolay erişimi için yaşadıkları ortamda hizmet almaları sağlanacak ve ev ziyareti sistemi yaygın ve işlevsel hale getirilecek.
* Erken evliliklerin önlenmesi için aileye yönelik eğitim hizmetlerinin yaygınlığı ve etkinliği artırılacak.
* Erken çocukluk dönemi dahil kız çocuklarının eğitime devam etmelerinin sağlanması için ilave teşvik mekanizması hayata geçirilecek.
* İnternet kafelerin şartları, başta fiziksel koşullar olmak üzere tüm bireylere hizmet vermeleri sağlanacak şekilde iyileştirilecek. İnternet kafeler sınıflandırılacak, sağlıklı ve güvenli bir şekilde hizmet vermeleri sağlanacak.
Her aileye bir uzman
* Kadına yönelik şiddete ilişkin olarak bütüncül bir çerçevede mücadele sürdürülecek.
* Aile içi şiddet, ihmal ve istismarın önlenmesine yönelik hizmetler geliştirilecek.
* Belediyelere kreş açma zorunluluğu getirilecek.
* Aile değerlerini öne çıkaran kültür, sanat, eğitim, televizyon programları gibi çalışmalar teşvik edilecek.
* Uyuşturucu bağımlısı çocukların tedavi ve psiko-sosyal rehabilitasyonunu içeren kurumsal yapılar hayata geçirilecek.
* Sosyal yardım veya sosyal hizmete ihtiyacı olan bütün dezavantajlı vatandaşlara ulaşacak olan Aile Sosyal Destek Programı uygulanacak. Sosyal hizmete ihtiyacı olan her ailenin bir sosyal destek uzmanı olacak.