Anasayfa

Anne'nin saçına bulaşan nikotin çocukları etkiliyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sonnaz Ergün, sigara tiryakisi annelerin sigarayı bırakması gerektiğini belirterek, "Sigaradaki nikotin annenin saçında, giysisinde taşınır

Haber Giriş : 2015-11-30T12:10, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sonnaz Ergün, sigara tiryakisi annelerin sigarayı bırakması gerektiğini belirterek, "Sigaradaki nikotin annenin saçında, giysisinde taşınır. Balkonda sigara içmek çocuğu korumaz" dedi.

Gözde İzmir Hastanesi doktorlarından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sonnaz Ergün, sigara tiryakisi annelere hayati bir uyarıda bulundu. "Anne ve babanın balkonda sigara içmesi çocuğu nikotinden korumaz" diyen Ergün, sigaradan korunmayan çocukların, ilerlediğinde ölümcül olabilen alt solunum yolu enfeksiyonuna yakalanabileceğini söyledi. Alt solunum yolu enfeksiyonlarının özellikle iki yaş altı çocuklarda küçük hava yollarının iltihabi tıkanıklığı sonucu açığa çıkan bir hastalık olduğunu belirten Ergün, hastalığın mevsimsel olarak özellikle kış ve ilkbahar aylarında sık görüldüğünü söyledi. Hastalık etkeninin çoğu zaman virüs olduğunu anlatan Ergün, "Çocuklarda solunum yolları erişkinlere göre daha dar olduğu için klinik tablo daha ağır seyreder. Özellikle evde sigara içilen ortamlarda bronşiolit tekrarlanma eğilimindedir. Hapşırma ve burun tıkanıklığı ile başlayan tablo 48-72 saat sonra hışıltı ve solunum sıklığına ilerler. Hastalığın şiddetine göre hafif ve orta olarak sınıflandırılır. Tedavi aşamasında destek tedavisi uygulanır. Hastanın oksijenlenmesi sağlanır, beslenmesi ve sıvı verine koyma tedavileri düzenlenir" diye konuştu.

"ANNE NİKOTİNİ SAÇINDA, BAŞINDA VE KIYAFETLERİNDE TAŞIR"

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sonnaz Ergün, hastaların çoğunun ayaktan tedavi edilebilse de ağır vakaların, beslenemeyen bebeklerin ve 3 aylıktan küçük bebeklerin hastanede yatarak tedavi edilmesi gerektiğini ifade etti. "Klinik yanıt çok iyi olsa da yüzde bir ölüm oranı bildirilmektedir" diyen Ergün, "Hastalık çok ilerlediğinde solunum yetmezliğine yol açabilir. Bu durum da ölümcül bir risk oluşturabilir. Evde sigarayı balkon veya dışarıda içmek çocuğu nikotinden korumaz. Sigara, çocukların solunum yollarının yapısını bozarak hastalığa davetiye çıkarır. Çocukların kesinlikle sigara içilen ortamlarda bulunmaması gerekiyor. Anne ve babaların sigarayı, evlerinin balkonunda içmesi yeterli olmaz. Nikotin sigara içildikten sonra akciğerlerde taşınarak çocuğu etkileyecektir. Anne, nikotini saçında, başında ve kıyafetinde taşır. Bu yüzden annenin sigarayı evin dışında içmesi koruyucu bir önlem olarak sayılamaz" bilgisini verdi.

İhlas Haber Ajansı