BİZİ DÜŞÜNEN YOK
Kararda yer alan bilgilere göre, Nur, TEİAŞ 10. İletim Tesis İşletme Grup Müdürlüğü'nde taşeron firmaya bağlı çalışıyor. Nur, bir grup arkadaşı ile yaşadıkları sıkıntıları, kendi girişimleri ile çözemeyince Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) başvurmaya karar verdi. Nur, 5 Eylül 2012 günü BİMER'e yaptığı başvuruda, hem taşeron firmanın hem idarenin kendileri ile ilgilenmediğini anlattı. Nur, hem maaş, hem sigorta ile ilgili sorunlar yaşadığını anlattı. Nur başvurusunda özetle şunları yazdı: "Sigorta ödenmiyor. Yapılan şartname tamamen idare ve taşeron firmayı koruyor bizi ise düşünen yok. Şartlarımızı iyileştireceklerine aksine kötüleşiyor. Bir de, başka TEİAŞ ve EÜAŞ da bizim gibi çalışanlar bizden fazla alıyor.
BİZİ AMELE YERİNE KOYUYORLAR
Müfettiş geliyor yedirip içirip yolluyorlar. Bize baktıkları yok. Biz şikayet edersek tehdit ediyorlar. Bizi tamamen amele yerine koyuyorlar. Lütfen şurada 2 ay kaldı, lütfen erken cevap yazınız."
Nur'un şikayetinden 51 gün sonra, çalıştığı taşeron firma devreye girdi. Şirket, Nur'un iş sözleşmesini feshetti. Nur, bu kararı yargıya taşıdı. Dava, Samsun 2. İş Mahkemesi'nde açıldı. Mahkeme, şirketi haksız buldu. Yapılan, fesih sözleşmesinin geçerli olmadığını hükmetti. Şirket avukatı bu kararı temyiz etti. Temyiz incelemesini Yargıtay 7. Hukuk Dairesi yaptı. Yargıtay, 1 Temmuz 2013 tarihli kararında, 'Haklı fesih şartları oluştu" diyerek yerel mahkemenin kararını bozdu. Daire, kararında, BİMER başvurusunda şirkete yönelik sataşma ve hakaret olduğunu işaret etti.
İŞVERENE HAKARET EDİLDİ
Kararda, "Müfettiş geliyor, yedirip içirip yolluyorlar. Bize baktıkları yok. Biz şikayet edersek tehdit ediyorlar. Bizi tamamen amele yerine koyuyorlar. Şeklindeki beyanlar işverene yönelik hakaret ve sataşma içermektedir. Bu duruma göre fesih haklı nedene dayalıdır" denildi.
AYM: ŞİKAYET ETTİ DİYE İŞTEN ATILAMAZ
Nur, Yargıtay'dan aldığı olumsuz karar sonrası AYM'ye gitmeye karar verdi. Nur, davanın görüldüğü iş mahkemesi aracılığı ile AYM'ye başvurdu. AYM'nin oy birliği ile alınan kararında Nur'un ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verildi. Kararda, Nur'un, şirketi şikayet ettiği için işten atılmasını, ifade özgürlüğünün ihlali saydı. AYM, dosyanın yeniden ele alınması için, Yargıtay 7. Hukuk Dairesi'ne göndermesine karar verdi.