Savunma sanayinde dışa bağımlılığı bitirmek için emin adımlarla ilerleyen Türkiye, yeni vizyonla sektörün ihracat potansiyelini hızlandırmayı hedefliyor. 'Ortak akıl-entegre çalışma' modeliyle yan sanayi ve KOBİ'lerin de, daha aktif bir şekilde tasarım ve üretime yöneltilmesi planlanıyor. Böylece 2023'teki 25 milyar $'ık savunma ihracatı hedefine ulaşılması öngörülüyor.
EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR
Savunma sanayinde tarihi dönüşüme giren Türkiye, ATAK helikopterinden MİLGEM korvetine, ANKA insansız hava aracından MPT-76 tüfeğine kadar milli üretimleri kullanıma sunarak savunmada Türk ekolü oluşturma adımları atıyor. Diğer yandan ise yan sanayiyi güçlendirme ve KOBİ'leri büyütme hedefleniyor. Küçük firmaların savunma sanayisine desteğiyle yıllık üretim gücü 5 milyar $'ı aştı.
BU YIL BEKLENTİ 8 MİLYAR $ CİRO
AK Parti öncesi 60 milyon $'lık ihracat yapabilen savunma sektörü, 2015 itibarıyla 1.66 milyar $'a ulaştı. Geçen yıl 890 milyon $'lık ARGE harcaması yapılırken, bu yıl için 2 milyar dolarlık ihracat ve 8 milyar $'lık ciro bekleniyor. Savunma ve havacılık cirosu içeresinde yan sanayi payı ortalamasının yüzde 30'u bulması öngörülüyor. 2023 yılı ihracat hedefi sektörde %35'lik büyümenin gerekliliğine de işaret ediyor. Önümüzdeki süreçte, ortak akıl ürününe ve entegre çalışma ortamına ayrı önem verecek Hükümet de, kredi ve desteklerle süreci hızlandıracak.
BİNLERCE FİRMANIN ÖNÜ AÇILACAK
Dev firmalarla yan sanayi ve KOBİ'lerin devrede olacağı 'ortak akıl- entegre çalışma' modeliyle yerli tasarımların daha da artması hedefleniyor. Ankara'da "Ostim Savunma ve Havacılık Kümelenmesi"yle başlayan yapılanmanın, Kazan'da 3 milyon metrekarelik arsada kurulmaya başlanan kümelenmeyle desteklenmesi binlerce firmanın önünü açacak etken olarak görülüyor.
Öte yandan önümüzdeki yıl Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB'de; uzay ve hava araçları üretimi ve tasarımı, motor parçaları üretimi, robot teknolojileri, telekomünikasyon sistemleri, uydu ve nano teknolojiler dahil birçok alandaki firmalar da boy gösterecek
Fazlı Şahan