Anasayfa

MEB'in Bilgi Edinme Bürosu'na en çok "tayin" soruldu

Haber Giriş : 2004-05-26T00:00, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Bilgi Edinme Yasası'ndan yararlanmak isteyen vatandaşlar MEB'in sitesine 'her telden' soru yağdırdı

Bilgi Edinme Yasası yürürlüğe girdi ama hangi bilgiyi nereden edineceğimizi bilemedik. Sorusu olan vatandaş, büro kurduğunu açıklayan tek bakanlık Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) internet sitesine koştu. MEB'in Bilgi Edinme Bürosu'na en çok 'tayin' soruldu. Başvurular arasında ithal ürünlere uygulanan vergi oranlarını soran da vardı.

24 Nisan 2004'te Avrupa Birliği uyum reformlarından 'Bilgi Edinme Yasası' yürürlüğe girdi. Ancak kamu kurum ve kuruşları arasında şimdiye kadar Bilgi Edinme Bürosu'nu oluşturduğunu açıklayan tek kurum MEB oldu. MEB, 11 Mayıs'ta Bilgi Edinme Bürosu'nu kurdu. Vatandaşların başvuruları önce elden alındı. Daha sonra ise 'bilgiedinme.meb.gov.tr' adresi kullanıcılara açıldı. MEB'e başvuran vatandaşların kimi Türkiye'deki ithal ürünlerin

adlarını ve bu ürünle-re uygulanmakta olan gümrük vergilerini öğrenmek istedi, kimi de nüfus müdürlüğü ile ilgili bilgi edinmek istedi. Başvurulardan bazıları şöyle: TC kimlik numarasını öğrenmek istiyorum. Emeklilik ikramiyesi ve maaşı ile ilgili işlemler hakkında bilgi edinmek istiyorum. Nüfus müdürlüğü hakkında bilgi istiyorum. Türkiye'nin ithal ettiği ürünlerin adları ve bu ürünlere uygulanan gümrük vergisi oranları ile ilgili bilgi istiyorum.

Acelesi olanlar da var
Bilgi Edinme Yasası'na göre vatandaşa bilgi istediği konu hakkında, soru tek kurumu ilgilendiriyorsa 15 gün, birkaç kurumdan bilgi almak gerekiyorsa da her kurum için ek 15'şer günlük süre sonunda yanıt verilmesi gerekiyor. Ancak MEB sitesine başvuran vatandaşlar arasında ertesi gün yapılacak Açık Lise Sınavı için o gece yanıt bekleyenler de vardı!

radikal

memurlar.net