Anasayfa

Döner Sermaye Yönetmeliğinde Neler Değişti?

Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik 25/08/2007 tarihli ve 26624 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile değiştirilmiştir. Sağlık Bakanlığı yapılan değişikliklere dair bir genelge yayımlamıştır. genelgeyi görmek için başlığa tıklayınız.

Haber Giriş : 2007-09-04T10:39, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Strateji Geliştirme Başkanlığı

Sayı : B.10.0.SGB.0.82.00.02/ 8122 (10797) 29.08.2007
Konu: Yönetmelik değişikliği hakkında

GENELGE
2007/78

Bilindiği üzere, Bakanlığımıza bağlı kurum ve kuruluşlarda görev yapan personele 12/05/2006 tarihli ve 26166 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum Ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik” esas ve usulleri uyarınca ek ödeme yapılmaktadır. Mezkur Yönetmelikte 25/08/2007 tarihli ve 26624 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik” ile 01/09/2007 tarihinden geçerli olmak üzere bazı değişiklikler yapılmıştır.

Bu nedenle, 01/09/2007 tarihinden itibaren personele, 25/08/2007 tarihli ve 26624 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan mezkur Yönetmelik değişikliği hükümleri de dikkate alınarak döner sermaye ek ödemesi yapılması gerekmektedir. (Ağustos ayına ait dağıtılacak ek ödemenin hesaplanmasında söz konusu değişiklikler dikkate alınmayacaktır.)

Mezkûr Yönetmelikte yapılan değişikliklere ilişkin olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasında fayda görülmüştür.

1) Dağıtılacak ek ödeme tutarının belirlenmesinde o dönem (ay) gelirlerinin dikkate alınması gerekmektedir.

2) Döner sermaye komisyonu dağıtılacak tutarı (karar alınan tutar), ilgili aya ait döner sermaye gelirlerinden %1 oranında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu payı, %15 oranında Hazine payı ile %4 oranında Bakanlık payı düşüldükten sonra kalan miktarın kurumlarda % 50'sinin kuruluşlarda %65'inin kurumsal performans katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan miktarı geçmeyecek şekilde belirler. Genel bütçeye yatırılacak hazine payı oranının ne olduğuna bakılmaksızın kurum ve kuruluşlarca dağıtılacak ek ödeme tutarı (karar alınacak tutar) tespit edilirken Hazine payı her halükarda % 15 olarak esas alınır. Ancak Hazine payı olarak, 17/9/2004 tarihli ve 5234 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi uyarınca belirlenecek oran üzerinden genel bütçeye irat kaydedilmek üzere ilgili muhasebe birimlerinin hesabına yatırılır.

3) Mesleğini serbest olarak icra eden sağlık personelinden kuruluşlarda görev yapanlar için (0,5) olarak uygulanan serbest meslek katsayısı (0,3) olarak değiştirilmiştir.

4) Hizmete yeni açılacak olan kurumlarda Bakanlıkça görevlendirilen kurucu baştabip, kurucu hastane müdürü ile diğer personele kurum hizmete açılana kadar asıl kadrosunun bulunduğu kurum veya kuruluştan ek ödeme yapılır.

5) Yönetmeliğin, 5 inci maddesinin (j) ve (z) bendi uyarınca hastane hizmet puan ortalaması üzerinden değerlendirilen uzman tabipler, 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (A/3) bendi uyarınca laboratuar hizmetlerinde çalışan uzman tabipler ile hastane müdür yardımcıları ile baştabip yardımcılarından askerlik ve ücretsiz izin sebebiyle görevinden ayrılan personel hariç olmak üzere diğer tüm nedenlerle fiilen görev yapmayan personel, bölene dâhil edilir.

6) Eğitim ve araştırma hastanelerinde döner sermaye komisyonu tarafından tıbbi riskli birim belirlenmesi uygulaması kaldırılmıştır. Eğitim ve araştırma hastanelerinde riskli birimler sadece Yönetmelikte sayılan birimlerdir.

7) Özellik arz eden riskli birimlerde kısmi süreli çalışan personel, o dönem (ay) içinde çalıştığı süre oranında riskli birimler için öngörülen katsayılardan faydalandırılır.

8) İkinci ve üçüncü basamak yenidoğan yoğun bakım üniteleri ile ikinci ve üçüncü basamak yoğun bakım ünitelerinde çalışan uzman tabiplere, o dönem (ay) içinde çalıştığı gün ile orantılı olarak hastane hizmet puan ortalamasının % 20'si kadar ilave puan verilir.

9) Verem savaş dispanserleri ile aile hekimliğine geçilen illerde personele yapılacak ek ödemede görev yapan personel sayısı personel dağılım cetvelinde belirlenen sayıdan fazla ise; personelin net performans puanının hesaplanmasında il performans puan ortalaması kullanılmayıp, personel dağılım cetvelinde belirlenen sayının il performans puan ortalaması ile çarpımının, o unvandaki personel sayısına bölümü sonucu bulunan puan esas alınır.

10) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesine göre vekâleten atananlara (vekâleten atamanın müşterek karar ile yapılması gereken kadro veya görevler için Bakan, diğer kadro veya görevler için asili atamaya yetkili amir tarafından yapılması, vekaleten atamanın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86 ncı maddesine göre yapılması ve bu hususun atama onayında belirtilmiş olması ve asaleten atanmada sınav şartı aranılan kadro veya görevler için bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması kaydıyla) vekalet ettikleri kadro veya görevler için öngörülen “Tavan Ek Ödeme Katsayısı” ile “Hizmet Alanı-Kadro Unvan Katsayısı” ve personelin asıl kadrosuna ilişkin ek ödeme matrahı esas alınmak suretiyle ek ödeme yapılır. Bu kapsamda yapılacak ödemelerde, Sağlık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Kadro Standartları Yönetmeliği ile Baştabip ve Baştabip Yardımcılığı görevleri için Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinde öngörülen şartlar aranmaz. Bunların dışında yapılan tüm görevlendirmelerde (münhal kadroya yapılan görevlendirmeler dahil) personelin yürüttüğü göreve ait “Hizmet Alanı-Kadro Unvan Katsayısı” ile “Tavan Ek Ödeme Katsayısı” üzerinden ek ödeme yapılmaz.

11) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi Bakanlık personelinden anılan Kanunun 88 inci maddesine göre ikinci görevle görevlendirilen personele, görevlendirmenin müşterek karar ile atama yapılması gereken kadro veya görevler için Bakan, diğer kadro veya görevler için asili atamaya yetkili amir tarafından yapılması kaydıyla, ikinci görev için öngörülen “Tavan Ek Ödeme Katsayısı” ile “Hizmet Alanı-Kadro Unvan Katsayısı” ve personelin asıl kadrosuna ilişkin ek ödeme matrahı esas alınmak suretiyle ek ödeme yapılır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 88 inci maddesine göre ikinci görevle görevlendirilen personele yapılacak ek ödemede, görevlendirmenin müşterek karar ile atama yapılması gereken kadro veya görevler için Bakan, diğer kadro veya görevler için asili atamaya yetkili amir tarafından yapılması şartı haricinde başkaca herhangi bir şart aranmaz.

12) Birinci basamakta uygulanan koruyucu sağlık hizmetleri puanına esas kriterler değiştirilmiş ve koruyucu sağlık hizmetleri puanı 8500'e yükseltilmiştir.

13) Diyaliz ünitelerinde çalışan pratisyen tabiplere yapılan hemodiyaliz sayısına göre ek ödeme almaları şartı getirilmiştir.

14) Aile Hekimliğine geçilen illerde İl Sağlık Müdürlüğünün o dönem (ay) verdiği hizmetlerden elde ettiği gelirden %1 oranında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu payı ile %15 oranında Hazine payı ayrıldıktan sonra kalan miktarın azami % 65'inin kurumsal performans katsayısıyla çarpımı sonucu bulunan miktarı geçmeyecek şekilde belirlenen tutar ile Bakanlıkça kaynak aktarılması halinde aktarılan payın da eklenmesi sonucu oluşan toplam tutar dağıtılacak tutar olarak belirlenecektir. Genel bütçeye yatırılacak hazine payı oranının ne olduğuna bakılmaksızın Aile Hekimliğine geçilen illerde dağıtılacak ek ödeme tutarı (karar alınacak tutar) tespit edilirken Hazine payı her halükarda % 15 olarak esas alınır. Ancak Hazine payı olarak, 17/9/2004 tarihli ve 5234 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi uyarınca belirlenecek oran üzerinden genel bütçeye irat kaydedilmek üzere ilgili muhasebe birimlerinin hesabına yatırılır.

15) 01/09/2007 tarihinden önce vekâleten atanan veya ikinci görevle görevlendirilen personele yapılmış olan ek ödemelerde, mezkur Yönetmeliğin 5 inci maddesinin 2 nci fıkrasında öngörülen şartlar aranmaz.

16) Vekaleten veya ikinci görevle görevlendirilen personele yapılacak ek ödemede, ek ödeme matrahı olarak personelin asıl kadrosuna ait bir ayda alacağı aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı hariç) tutarının toplamı esas alınır. İlgili mevzuatı uyarınca vekâlet veya ikinci görevden dolayı ilgililere herhangi bir ödeme yapılmış olması (yan ödeme, özel hizmet tazminatı ve ikinci görev aylığı gibi) halinde, yapılan bu ödemeler ilgililerin asıl kadrosuna ilişkin ek ödeme matrahına dâhil edilmez.

17) Performansa dayalı ek ödemenin uygulamasına ilişkin daha önce Bakanlığımızca hazırlanmış olan genelgelerin, 12/05/2006 tarihli ve 26166 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum Ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik” de değişiklik yapan ve 25/08/2007 tarihli ve 26624 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik” ile bu değişikliklere ilişkin yukarıda yapılan açıklamalara aykırı olan hususları uygulanmaz.

Bilgilerinizi ve yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda işlem tesis edilmesini ve konunun iliniz dâhilinde bulunan tüm döner sermayeli kurum ve kuruluşlar ile döner sermaye saymanlıklarına duyurulması hususunda gereğini önemle rica ederim.

Uz. Dr. Orhan F. GÜMRÜKÇÜOĞLU
Bakan a.
Müsteşar V.
DAĞITIM:
Gereği:
- 81 İl Valiliği
Bilgi:
- Teftiş Kurulu Başkanlığı
- Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
- Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
- Personel Genel Müdürlüğü
- Hukuk Müşavirliği

Memurlar.Net