Anasayfa

Veliler, sınava hazırlanan çocuklarını motive etmeli

Haber Giriş : 2007-12-05T18:23, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Çocukların gelecekleri açısından önemli olan Liselere Giriş Sınavı (LGS) öncesinde 'Sınavlarda ailenin yeri ve önemi' konulu seminer düzenlendi. Samsun'un alt kademe belediyelerinden İlkadım Belediyesi Kadın Meclisi üyelerinin Kazım Paşa İlköğretim Okulu'nda verilen seminerde sınav öncesinde velilerin gençlere tehditkar davranmamaları, onları motive edici davranış sergilemeleri gerektiği vurgulandı. Genellikle ev hanımlarının ilgi gösterdiği seminerde konuşan Psikolog Ümit Demirel, liselere giriş sınavına hazırlanan orta öğretim son sınıf öğrencilerinin kritik bir dönemden geçtiğini hatırlatarak, velilerin nasıl davranmaları gerektiğini anlattı. Sınavların tehdit değil fırsat olarak algılanmasının önemine değinen Demirel, sınavın hayatta mutlu olmaya ve başarılı olmaya giden yollardan sadece biri olduğunu kaydetti.

Velilerin, çocuklarını 'Başarısız olursan sonucuna katlanırsın veya sınavı kazanamazsan mahvoluruz' gibi sözlerle korkuttuğunu ifade eden psikolog Demirel, "Bu tür sözler, öğrencinin stresini artırıyor ve sağlıklı düşünmesini engelliyor. Bu tür davranış biçimleri sınav öncesinde ve sınavda öğrencide dikkati toplama güçlüğüne yol açabiliyor. Sınava günler kala sakin ve soğukkanlı olmak lazım. Sınavı tüm sorunları çözecek ya da her şeyi mahvedecek bir olay olarak değerlendiriyorsanız, sınavı bir tehdit unsuru olarak algılıyorsunuz demektir. Bu da gerçekçi olmayan bir yaklaşımdır." dedi.

Sınavın çocukların bazı alternatiflere yönelik kendilerini denemesi için bir fırsat olduğunu dile getiren Ümit Demirel, şunları söyledi: "Bu fırsatın iyi değerlendirilmesi velilerin sınava doğru, gerçekçi ve sağlıklı biçimde yaklaşmasına bağlıdır. Sınav sonucu çocuğun kendini geliştirmesi konusunda, eksik ve yetersiz olduğu alanlara yönelik ipuçları sağlayacaktır. Sınav bir denemedir ve her deneme de kendimizi geliştirmede yeni fırsatlar sağlar. Pek çok anne ve baba kendi beklentilerini çocukları yoluyla gerçekleştirmek ister. Çocuğun ilgileri, ihtiyaçları, yetenek ve kapasitesi doğru değerlendirilmelidir. Çocuğunuzu tanıyın. Onu, kardeşleriyle ya da başkalarıyla kıyaslamayın. Sınavın ülkedeki eğitim olanaklarına bağlı olarak uygulanan bir eleme olduğunu hatırlayarak, başarı ya da başarısızlığın değişebilir olduğunu kabul edin. Sınava ilişkin alternatifleri birlikte tartışın, sonuçlar ne olursa olsun onu sevdiğinizi ve sevmeye devam edeceğinizi belirtin. Samimi olun. Sınavlar geçicidir ama sonuçları çocuğunuz ile ilişkilerinizi kalıcı olarak etkileyebilir."

Cihan Haber Ajansı