Araçlarımızda yapılması gereken önemli ayarlar

Araçlarımızda yapılması gereken önemli ayarlar

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Eylül 2016 18:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Araçlarımızda yapılması gereken önemli ayarlar

Araçlarımızın yolda düzgün ilerlemesi, düzgün çalışması ve konforu açısından bazı ayarlara gereksinim duyduğu aşikardır. Bu ayarlar can ve mal güvenliği ile de yakından ilgilidir. Herkes birbirine söyler fakat kimse ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmez.

Peki nedir bu ayarlar?

Rot, balans ,camber, caster ayarları nedir?

Rot ayarı nedir?:Aracın lastiklerinin sağa veya sola olan yön ayarlarıdır ön ve arka lastiklerin yolda ve yük altında aynı yöne bakmasını sağlayan ayardır. Bu ayar bozulunca neler olur?

1-Aracınız düz yolda sağa veya sola çekme yapacak sürüş konforunu azaltacak.

2-Araç düz yolda giderken direksiyonun düz durmak yerine sağa veya sola dönük şekilde gitmesine neden olacaktır.

3-Direksiyonun da asılması nedeni ile uzun yolculuklarda kollarda ağrı oluşur.

4-Az da olsa yakıtı etkiler.

5-En ufak dikkatsizlikte yüksek hızlarda aracın yan şeride veya bariyerlere yönelmesine neden olur. Çok tehlikeli sonuçları vardır.

6-Maddi külfeti olan sonuçları da vardır, lastiklerinizi kullanılmaz hale getirir.

7-Ayrıca aracınızın lastiklerinin içten veya dıştan dengesiz yenmesine neden olur ve yeni aldığınız lastikler birkaç ayda çok km yapmasanız bile ipleri çıkacak şekilde aşınmasına neden olur.Siz hareket halinde iken veya belli bir hızın üstünde yolda her an patlayabilecek kadar aşınabilir. Belirli aralık ve km'lerde hepsi gözden geçirilmelidir.

Balans ayarı nedir? : Yeni takılan lastiklerin veya jantın eğilmesinden kaynaklı tamiratı yapıldıktan sonra jantların ve lastiklerin titreşim yapmaması için yapılan dengeli dönüş ayarıdır. Jant üzerine, bilgisayarlı bir makine yardımı ile 5-10-20 gr kurşun ağırlıklar takılarak yapılır. Balans ayarı bozuk araçlar;

1-Belli bir hızın üzerinde titreşim yapmaya başlar.

2-Bu titreşim direksiyon üzerinden hissedilir.

3-Buzlu ve ıslak zeminlerde belli bir hızın üzerinde yol tutuş sorunlarına neden olur.

4-Direksiyon kutusuna zarar verir ve ön takım parçalarını zamanla bozar.

5-Aracın sürüş konforunu olumsuz etkiler.

Camber-caster ayarı nedir?

Bu ayar da araç tekerleğinin içe veya dışa yukarıdan veya aşağıdan yapılan eğim ayarıdır. Bu ayarı bozulan araçlar şasi tamiratı ile düzeltilir. Yanlış bilinen ve faturada şasi işlemi olarak görünen bu işler sadece bir ayardan ibarettir ve çoğu kişi bunu bilmediği için yapılan bu işlemi büyük bir kazadan dolayı şasi düzeltme olarak algılar. Halbu ki alakası yoktur ve sadece lastiklerin yere tam ve düz basabilmesi için yapılan bir ayardır. Tekerleğin eğimi rot ayarındaki gibi vidalı bir ayar sistemi olmadığı için hidrolik kollar ile eğimler düzeltilerek ve milim milim ölçülerek yapılır. Belirli aralıklarla bu ayarların da her araca yapılması şarttır. Bu ayarlar aracın tüm tekerleklerine yapılır.

Bu ayar nasıl bozulur?

1-Bu ayar araçlarımızın bir tekerini kaldırıma park etmek sureti ile bozulabilir.

2-Araçların kayarak kaldırım veya başka bir yükseltiye yan olarak çarparsa bozulur.

3-Araçlara tekerlekten çarpma da bu ayarı bozar. Aracınızın tekerine çarpılırsa aracınızda hasar oluşmasa bile bu ayarı bilgisayarlı optik rot balans ayarı yapan servislere hemen kontrol ettirin ve göz ardı etmeyin.

Bu ayar bozulursa aracımızda;

1-Aracın tekerlekleri yere içten veya dıştan yan yan basacağı için lastikler içten veya dıştan aşınır.

2-Yere tam basamayan lastikler yol tutuş sorunlarına kaymalara ve çekmelere neden olur.

3-Aracınızın lastiklerinin tabanlarının bozulmasına neden olur.

4-Araçta belli hızların üzerinde gezinti ve dalmalara neden olur.

5-Rot ayarı ile düzelmeyen çekmeler ve bahsettiğimiz dengesiz lastik aşınmaları bu ayarın bozukluğunun göstergesidir.

Aracımızın motorunda yapılacak ayarlar nelerdir?

Subap ayarı nedir?

Aracımızın motorundaki temel yapı taşlarından birisi olan subaplar zamanla aşınmadan dolayı ayarlarını yitirir ve kimi zaman gevşer kimi zaman sıkışır. Bu gibi durumlarda araç motoru sarsıntılı ve dengesiz çalışmaya başlar. Bujiler ve buji kabloları yeni bile olsa araçta düzensiz çalışma hali meydana gelir. Bu ayar servis tarafından yapılır ve aracınız daha rahat ve düzgün çalışmaya başlar. Daha az yakıt tüketir ve gücü artar.

Fren ayarı nedir ve nasıl yapılır?

Aracımızın gitmesi kadar durabilmesi de çok önemli bir unsurdur. Fren ayarı zamanla bozulabilir. Bunun nedeni aşınan parçalar ve fren merkezlerinde oluşan arıza ve korozyondur. Her tekerde oluşacak fren gücü fabrika standartlarına göre belirlenir. Ne çok sıkı olur ne çok gevşek. Her teker değerinde frenleme yapmalıdır. Bu ayarsızlığın tespiti bilgisayarlı dinamometrelerde yapılır. Bilgisayar sonuçlarına göre frenler ayarlanır ve aracınız daha rahat ve düzgün frenleme yapar.

Fren ayarı bozuk araçlar fren anında sağa veya sola çekme yaparak kazalara davetiye çıkarır. Islak-karlı ve buzlu zeminlerde aracın kontrolünü zorlaştırır ve kazalara neden olur, dengesiz fren yapan tekerleklerdeki lastikler daha fazla veya daha az aşınarak aracın yol tutuşunu bozar.

Far ayarı:

Kimsenin önemsemediği bu ayar,, araçlarımızda gece görüşü en çok etkileyen unsurdur. Yolu net göstermeyen farlar bir an önce ayarlanmalı ve temizlenmelidir. Ayarsız farlar karşıdan gelen insanların da gözlerini alarak kazalara neden olur. Bu olayları yaşayan birçok kaza yapmış insanımız vardır ve kimsenin mal ve can güvenliğini tehlikeye atma hakkımız yoktur. Ayarlanması çok basittir ve ayar makinesi ile ölçüm yapılır. Işık şiddeti ve far yönü makine ile belirlenir ve olması gereken ayara getirilir. Bu hem kullanıcı hem de karşıdan gelen kişi için olumlu bir durumdur. Ayar oldukça ucuz ve kolaydır.

Kazasız ve esenlik dolu günler dilerim.

Oto-Danışman-Ekspert

Serdar EREN

Alacağımız araç seçimini nasıl yaparız? Araç alırken nelere dikkat etmeliyiz? İlan sitelerindeki kapora dolandırıcılığı Araç içi kamera, GPS sistemleri gerekliliği Kış lastiği ve önemi Araçlarımızın kışlık bakımı ve önemi Trafik kazaları ve nedenleri Kışın araç kullanırken dikkat edilmesi gerekenler Kışın otomatik araçlarda neye dikkat edilmeli? Zorunlu kış lastiği uygulaması ve ayrıntıları Otomatik araç kullanma kuralları Trafikte farlarınızı açık tutun Kilometresi düşürülmüş araçlar nasıl anlaşılır? Az hasarlı kaza sonrası yapılması gerekenler LPG ve CNG'de kulaktan dolma ön yargılar Araç alırken 5664 hasar raporları nasıl değerlendirilir? Araçlarımız için jant ve lastik seçimi nasıl yapılır? Okul önlerindeki hız limitini bliyor muyuz? Aracınıza uzun yol bakımı ve yapılması gerekenler Debriyaj balatasının inceldiğini nasıl anlarız? Araçlarımızda süspansiyon sisteminin önemi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber