Anasayfa

Polisler, özel güvenlik şirketlerinde ders verebilecek

Haber Giriş : 2004-11-15T15:06, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Özel güvenlikçiler resmî sıfat kullanamayacak

‘TC Milli Eğitim Bakanlığı' adı altında faaliyet gösteren sürücü kurslarının adının birçok usulsüz uygulamaya karışması İçişleri Bakanlığı'na ders oldu. Bakanlık, yeni açılacak özel güvenlik şirketleri ve özel güvenlik eğitim kurumlarıyla ilgili bir dizi önlem aldı.

Buna göre kurumların tabelalarında ‘İçişleri Bakanlığı' ya da ‘Türkiye Cumhuriyeti' gibi resmi sıfatlar hiçbir şekilde kullanılmayacak. Böylece özel şirket hakkında açılacak soruşturmada resmi kurumların isminin geçmesi engellendi. Sürücü adaylarının ehliyet sahibi olması amacıyla açılan kursların tabelalarında faaliyet izni aldıkları TC Milli Eğitim Bakanlığı'nın ismine yer veriliyor. Ancak resmi sıfat adı altında faaliyet gösteren birçok sürücü kursu tarafından verilen ehliyette usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı. Usulsüzlüklerin önüne geçmek amacıyla devlet kanun değişikliğine bile gitti. Gerek İçişleri Bakanlığı gerekse Milli Eğitim Bakanlığı'nca açılan soruşturmalarda birçok sürücü kursu kapandı, binlerce ehliyet iptal edildi. Ancak özel şahıslara ait sürücü kursları hakkında açılan soruşturmalarda şirketlerin tabelalarında TC ve Milli Eğitim Bakanlığı sıfatlarını kullanması soruşturmaların tamamına kamu kurumlarının adının karışmasına neden oldu. Bu durum karşısında İçişleri Bakanlığı yeni açılacak özel güvenlik şirketleri ve eğitim kurumlarıyla ilgili tedbir alma gereği duydu. Yayınlanan genelge ile özel güvenlik şirketleri ve eğitim kurumları İçişleri Bakanlığı'ndan faaliyet izinlerini müteakip düzenleyecekleri şirket ve eğitim kurumu tabelalarında hiçbir resmi sıfatı (TC, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Valiliği, Kaymakamlığı vb.) kullanamayacak. Bu şirketlerin tabelalarında Ticaret Sicil Gazetesi'nde yayımlanan unvanı, eğitim kurumunun ise bakanlıktan almış olduğu faaliyet izin belgesindeki adına yer verebilecek.

İçişleri Bakanlığı genelgede özel güvenlik şirketleri ile özel güvenlik eğitim kurumlarının dikkat etmesi gereken hususları da belirledi. Buna göre özel güvenlik şirketleri ve eğitim kurumları, istenilen belgeleri dosya halinde hazırlayarak İçişleri Bakanlığı'na bizzat müracat edecek. Müracatta şirketi kurucu ve yöneticileri tarafından güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu doldurulacak. Özel güvenlik görevlisi olacaklara yönelik verilecek eğitimleri, özel güvenlik eğitim kurumu faaliyet izin belgesi almış kurumlarca verilebilecek. Uzman eğitici niteliklerine haiz polisler eğitim kurumlarında, merkezde bakanlığın, illerde valiliğin oluru ile haftada 8 saat ücretli ders vermekle görevlendirilebilecek.

zaman

memurlar.net