ZEHİR SOLUMAYIN
Egzoz kaçakları aracın verimini düşürür, kaldı ki döşemedeki deliklerden içeri gaz sızabilir. Bu meret en azından baş ağrısı yapar, kapalı alanlarda yakalarsa inanın öldürebilir. Çürüme varsa atlamayın en azından o kısmı yeniletin.
Odun kömür aldınız mı bacalara baktınız mı bilmem ama arabanızı da kışa hazırlasanız iyi yaparsınız. Hani öyle uzun boylu telaşlanmanıza da gerek yok, ufak tedbirlerle kışı hasarsız atlatmaya bakın.
Evet arabalar kazak yelek atkı bere istemez ama soğuktan da hiç hazzetmezler. Ayazı yediği ilk akşam akünüz, gıvgıvlamaya başlayabilir. Size gidin yeni bir akü alın diyen yok ama saf suyunu tamamlayarak kutup başlarını temizleyerek (azıcık gres yağı sürmenizde de yarar var) akünüzden daha fazla istifade edebilirsiniz.
MOTOR KAPRİSİ
Havaların soğuması ile birlikte motorunuz da nazlanabilir. Motor en ziyade ilk harekette zorlanır, bunu rölanti ve avans ayarı yaptırarak önleyebilirsiniz.
Buji ve platinleri de (platinli araba kaldı mı bilmem) gözden geçirin.
Eh bu arada yakıt filtrelerini değiştirseniz hatta depoya buz önleyici katık koysanız iyi edersiniz. Aklınızda olsun artık benzini dibine kadar kullanmaktan vazgeçin. Hava filtresini temizlemek kolay ama zaten filtre dediğin pahalı bir şey değil vakti geldiyse değiştirin içiniz rahat etsin. Eski arabalar için emiş ağzını kış ayarına getirin, termostatları kaloriferleri gözden geçirin. Yağ çubuğuna da bir el atmakta fayda var, vakti gelmişse değiştirin gitsin.
HUYUNA SUYUNA
Ama en önemlisi radyatör suyu... Malum soğutma sistemi donarsa motor bloğuna da hasar verebilir. Genelde antifriz ilavesi unutulmaz ama ilave etmekle iş bitmez. Sistem içindeki su iki yılda bir tamamen değiştirilmezse zamanla kıpkırmızı pas keser. Sıvı içindeki tanecikler gitgide büyür ve kanalları tıkar. Su, devr-i daim yapamadığı için hararet başlar. Kış günü hararet yapan bir araba da hiç çekilmez hani, radyatör sökülecek petekler şişlenecek, bir sürü gaile... İyisi mi iki yıl da bir suyu tamamen tahliye edin, sil baştan temizleyip (yarı su yarı antifriz) dolduruverin.
Bu arada hatırlatalım arabadan çıkan antifrizli su tam bir zehirdir, sakın ola toprağa suya salmayın böceklerin balıkların ahını almayın. Bu arada kelepçelerin ve hortumların sıkı ve sızdırmaz olduğuna da dikkat edin.
Kayış değiştirmek için illa kopmasını beklemeyin, kenarları çatlamış esnekliğini kaybetmiş kayışları acımadan sökün atın yenisi ile değiştirin.
Cam silecekleri ucuz ve değiştirmesi basit olduğundan olacak pek dikkate alınmaz. Halbuki temiz bir cam ve berrak bir görüş ne kadar önemlidir. Fıskiye ağızlarını da bir toplu iğne ile açabilirsiniz. Aklınızda olsun buzlanma ile lastikler cama yapışıp kopabilir. Akşamları silecekleri kaldırarak bunu önleyebilirsiniz. Bagaja da bir buz kazıyıcı ile iki zincir atın Allah muhtaç etmesin.
GÖZÜNÜZ AYDIN OLSUN
Yazın da önemli ama kışın lambaların çalıştıklarından emin olmalısınız. Lambalar genelde yanar ama kirden pastan kendilerini bile aydınlatamazlar. Bunları silip temizlemekten erinmeyin.
Ve geldik en masraflı kısmına... Dört yeni lastik filan lira... Balatalar ona keza... Bunlar elbette bütçenizi zorlayabilir. Ancak unutmayın ki en pahalı bakımlar kazalardan sonra yapılır ve canınızı sıkabilir. Eğer lastik dişleri dört milimin altına düştüyse vakit gelmiş demektir, hatta kendinize bir iyilik yapın kış lastiği tedarikleyin.
Fren ayarsızlıkları genelde hissedilir, bir tarafa çekme yapıyorsa ve cızırtı varsa ustanıza gösterin. Aynalar çizilirse masraf artar, erken davranın cüzdanınızı çizdirmeyin.
Yolunuz açık olsun...
Farınız da!