Millî Eğitim Bakanlığı Spor Liseleri Yönetmeliği
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, spor liseleri ile ilgili iş ve işlemlere ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2 — Bu Yönetmelik, spor liselerinde öğrenci seçimi, kayıt-kabul, nakil, öğrenci başarısının tespiti ve eğitim-öğretim ile ilgili esasları kapsar.
Dayanak
Madde 3 — Bu Yönetmelik, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ile 30/4/1992 tarihli ve 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun'a dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 — Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakanlık : Millî Eğitim Bakanlığını,
b) Okul: Spor lisesini,
c) Veli : Öğrencinin anne, baba veya vasisi, yoksa yakını olan kişiyi
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Kuruluş ve Okulun Amacı
Kuruluş
Madde 5 — Spor liseleri, beden eğitimi ve sporla ilgili yüksek öğretim kurumlarının bulunduğu, spor lisesi programlarının uygulanabileceği kapalı spor salonu, futbol sahası ve benzeri spor alanları ile yeterli spor araç-gereci bulunan, fizikî alt yapısı uygun olan yerlerde açılır. Bu okullar, ilköğretim üzerine en az 3 yıl öğrenim süreli yatılı, gündüzlü ve karma eğitim yapan liselerdir.
Okulun Amacı
Madde 6 — Okulun amacı öğrencilerin;
a) Beden eğitimi ve spor alanında temel bilgi ve becerileri kazanmaları için ilgi ve yetenekleri doğrultusunda eğitim-öğretim görmelerini ve başarılı sporcular olarak yetiştirilmelerini,
b) Alanı ile ilgili dünyadaki gelişmeleri dikkate alarak Türk sporunu geliştirecek ve temsil edebilecek gençler olarak yetişmelerini,
c) İş birliği içinde çalışma ve dayanışma alışkanlığı kazanarak takım ruhu ile hareket etmelerini,
d) Spor disiplini ve centilmenliğini özümsemiş, örnek bireyler olarak yetişmelerini,
e) Beden eğitimi ve sporla ilgili yüksek öğretim programlarına hazırlanmalarını,
f) Spor alanında araştırmaya yönelmelerini; bu alanda yetenekleri doğrultusunda uygulama yapabilecek kişiler olarak yetişmelerini
sağlamaktır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Kontenjan, Başvuru, Öğrenci Seçimi, Kayıt-Kabul ve Nakiller
Kontenjan
Madde 7 — Okula her öğretim yılında alınacak öğrenci sayısı 48'i, bir sınıfın öğrenci sayısı ise 24'ü geçemez.
Başvuru
Madde 8 — İlköğretim okulunu o yıl bitirenlerden;
a) Yurt içindeki okullar ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki okulların 4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarına ait Beden Eğitimi dersinin yıl sonu notlarının aritmetik ortalaması en az 4.00,
b) Öğrenimlerinin bir kısmını yurt dışında yaparak sınavlara başvurunun yapıldığı öğretim yılı başında 8 inci sınıfa kaydolan öğrencilerden Beden Eğitimi dersinin yalnız 8 inci sınıfa ait yıl sonu notunun en az 4.00,
c) Öğrenimlerini yurt dışında tamamlayarak denkliğini yaptıran öğrencilerin öğrenimlerinin son beş yılına ait Beden Eğitimi dersinin yıl sonu notlarının aritmetik ortalamasının en az 4.00,
d) Beden eğitimi ve spor yapmasına engel hâli bulunmadığını belirten, tek tabipten alınmış sağlık raporu
olduğunu belgelendirenler, yetenek sınavına girmek için tercih ettikleri spor lisesi müdürlüklerine başvurabilirler.
İlköğretim okulu müdürlüklerince gerekli duyuru yapılarak başvuru şartlarını taşıyan öğrencilerden isteyenlere "not durum çizelgesi" düzenlenerek verilir (Ek-1).
Aday öğrenciler, mezun oldukları ilköğretim okulu müdürlüklerinden alacakları not durum çizelgesi ile yalnız bir spor lisesini tercih ederek form dilekçe ile başvuruda bulunabilirler (Ek-2).
Spor liseleri müdürlüklerince, başvuran adayların listeleri hazırlanır ve sınav giriş belgeleri düzenlenir (Ek-3).
Başvurular, öğrenci seçimi ve kayıt-kabulle ilgili iş ve işlemler Bakanlıkça belirlenen takvime göre yürütülür.
Öğrenci Seçimi ve Kayıt-Kabul
Madde 9 — Öğrenci seçimi ve kayıt-kabul aşağıdaki açıklamalara göre yapılır:
a) Yetenek sınavı, Bakanlıkça belirlenen takvime göre okul müdürünün başkanlığında en az üç beden eğitimi öğretmeninden oluşan komisyonca yazılı, sözlü ve uygulamalı sınavlardan birisi uygulamalı olmak üzere en az ikisi ile yapılır.
b) Sınavlar, beden eğitimi ve spor alanının özelliğine uygun olarak komisyonca belirlenen ve okul müdürünce onaylanan esaslara göre yapılır ve değerlendirilir.
c) Değerlendirme sonunda en yüksek puandan başlanmak üzere adayların sıralaması yapılarak belirlenen kontenjan kadar asıl ve yedek listeler hazırlanır ve okulda ilân edilir.
Nakiller
Madde 10 — Spor liseleri arasında öğrenci nakilleri;
a) Velinin kamu görevi nakli, açıktan atanma, ilk defa göreve başlama, emekli olma, boşanma, ölüm, iş yeri nakli ve iş yeri değişikliği ile can güvenliği ve doğal afet,
b) Öğrencinin öğrenim gördüğü yerdeki sağlık kurumlarından sağlık kurulu raporu alması,
c) Aynı sınıfta ve aynı dalda bulunmak şartıyla karşılıklı yer değiştirmek istenmesi
durumlarında okulun genel kontenjanı ile sınıf kontenjanının aşılmaması ve özrün belgelendirilmesi kaydıyla ilgili okul müdürlüklerince yapılır.
Bu maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre nakillerin yapılabilmesi için özür tarihinden itibaren altı ay içinde başvuruda bulunulması gerekir.
Nakil için başvuru, öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne ortaöğretim kurumlarındaki nakiller için belirtilen sürelerde yapılır.
Ayrılan Öğrenciler
Madde 11 — İsteğe bağlı olarak okuldan ayrılan öğrenciler, 10 (on) gün içinde okula geri dönebilirler. Ancak 9 uncu sınıf öğrencileri, kayıt-kabul döneminde ayrılmaları durumunda okula geri dönemezler.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Öğretim Programları, Kurullar, Uygulamalar ve Başarının Değerlendirilmesi
Öğretim Programları
Madde 12 — Bu okullarda Bakanlıkça uygun görülen öğretim programları ve ders çizelgeleri uygulanır. Programlar düzenlenirken beden eğitimi ve spor derslerine ağırlık verilir.
Uygulamalar ve Etkinlikler
Madde 13 — Okulda sporun hangi dalına yönelineceğine derslerin ve çevrenin özelliğine göre zümre öğretmenler kurulunun önerisi dikkate alınarak okul yönetimince karar verilir.
Spor uygulamaları ve bunlarla ilgili etkinlikler, öğrencilerin ilgi, istek ve yeteneklerine göre bireysel veya takım sporlarına yönelik öğretmen gözetiminde yapılan serbest çalışmalardır. Bu çalışmalarda okul yönetimi, öğrencilerin okulun spor salonu, spor sahası ve diğer spor alanları, kitaplık ve konferans salonu gibi imkânlarından yararlanmaları için gerekli önlemleri alır. Öğrenciler, öğretmenlerinin gözetim, rehberlik ve sorumluluğunda uygulama çalışmalarına, spor yarışmalarına, konferans, panel ve diğer etkinliklere, katılırlar.
Spor Eğitimi Danışma ve Program Geliştirme Kurulu
Madde 14 — Okullarda, okul müdürünün başkanlığında en fazla 5 Beden Eğitimi öğretmeninin katılımıyla “Spor Eğitimi Danışma ve Program Geliştirme Kurulu” oluşturulur.
Okul yönetimince, yüksek öğretim kurumlarının beden eğitimi ve sporla ilgili bölümlerinden öğretim üyeleri ile sporla ilgili kuruluş temsilcilerinin spor eğitimi konusunda rehberlikte bulunmak ve gerektiğinde bilgilerine başvurulmak üzere kurula katılmaları sağlanabilir.
Spor Eğitimi Danışma ve Program Geliştirme Kurulunun Görevleri
Madde 15 — Spor eğitimi danışma ve program geliştirme kurulu, biri birinci dönemin başında, diğeri ikinci dönemin sonunda olmak üzere bir ders yılında en az iki defa toplanır ve aşağıdaki görevleri yapar:
a) Beden eğitimi ve spor programlarının uygulanması, değerlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar yaparak önerilerde bulunur.
b) Okul içi spor etkinliklerinin belirlenmesi, planlanması ve uygulanmasına yönelik çalışmalar yapar, bu etkinlikleri organize eder.
c) Başarının artırılması amacıyla gerekli araştırmaların yapılmasını, sonuçlarının değerlendirilmesini ve sporla ilgili gelişmelerin izlenmesini sağlar.
d) Eğitim-öğretimin geliştirilmesi yönünde çevrede bulunan beden eğitimi ve sporla ilgili yüksek öğretim kurumları, gençlik ve spor il müdürlüğü, belediyeler, resmî ve özel sivil toplum kuruluşları, diğer kişi, resmî-özel kurum/kuruluşlar ve spor kulüpleri ile iş birliği yaparak her türlü araç-gereç, öğretim elemanı ve diğer imkânlardan yararlanılmasına yönelik çalışmalar yapar.
Başarının Değerlendirilmesi
Madde 16 — Başarının değerlendirilmesi, Millî Eğitim Bakanlığı Orta öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Hüküm Bulunmayan Hâller
Madde 17 — Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hâllerde, orta öğretim kurumlarında uygulanan mevzuat hükümlerine uyulur.
Yürürlük
Madde 18 — Bu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 19 — Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.
ekler için 01.02.2005 tarihli Resmi Gazeteye bakınız.