Bir kamu kurumunda memur olarak görev yapıyorum. Hakkımda yapılan bir soruşturma neticesinde disiplin cezası aldım. Müfettişin raporunda yer alan birçok çelişkili ve gerçek dışı durumu izah ederek disiplin kuruluna itiraz ettim. Disiplin kurulu itirazımı kabul etti. Ancak, ilgili birimler konuyu tekrar Bakan'a onay için sunmuşlar ve Bakan da disiplin kurulu kararını dikkate almayarak aynı cezayı vermiştir. Bakan'ın disiplin kurulu kararını dikkate almamak gibi bir yetkisi var mıdır?
Maalesef 657 sayılı Kanun'da 2011 yılında yapılan değişiklikle kaş yapayım derken göz çıkarılarak disiplin kurullarının yetkileri muğlak hale getirilerek ellerinden alınmıştır. Nitekim birçok kamu kurumunun uygulaması da bu yöndedir.
Yani 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun itiraz başlıklı 135'inci maddesinde yer alan; 'İtirazın kabulü hâlinde, disiplin amirleri kararı gözden geçirerek verilen cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilirler' hükmüne yer verilmiştir.
Kanun koyucunun abesle iştigal etmeyeceği genel prensibinden yola çıkılacak olursa, '…verilen cezayı hafifletir veya tamamen kaldırır' hükmü olmadığına göre, disiplin amirinin yetkisinin tam ve kesin olarak yalnızca hafifletme ve kaldırma ile sınırlı olduğu söylenemez. Eğer, hafifletebilir ve hafifletir ile kaldırabilir ve kaldırır kelimeleri arasında anlam farkı varsa, (ki vardır) o takdirde, hafifletebilme ve kaldırabilme yetkisi haricinde bir yetki kullanımının varlığına ilişkin aralık mevcuttur. Bu yetki de, başka bir alternatif olmadığına göre ancak cezanın kaldırılmaması veya hafifletilmemesi olabilecektir.
Bu konuyla ilgili olarak, Türk Dil Kurumu Başkanlığı'nın 22.10.2012 tarihli
yazısında konuyla ilgili şu hususlara yer verilmiştir;