Odadan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı ile Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının (BSMMMO) desteğiyle organize edilen "e-fatura Uygulamasına Geçiş Süreci Başlarken Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Yolları Toplantısı", BTSO hizmet binasında gerçekleştirildi.
Burkay, toplantıda yaptığı konuşmada, e-fatura uygulamasının, teknolojik gelişmelere paralel çok önemli düzenlemeler içerdiğini vurguladı.
Ticaret sicil kayıtlarının tutulması, sözleşmelerin kuruluş süreçlerindeki işlemler, fatura ve teyit mektuplarının oluşturulması ve saklanması gibi temel hükümlerin elektronik ortamda yapılmasıyla iş hayatı ve devlet bürokrasisinde modernleşme sağlanacağını belirten Burkay, şunları kaydetti:
"Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre 1 Eylül'de yürürlüğe girecek e-fatura uygulaması, bürokraside modernleşme adına önemli bir adımdır. Yeni düzenleme bir milattır. e-fatura uygulamasıyla ileri teknolojinin ve şeffaflığın da temeli atılıyor, finanstan taşımacılığa, tarımdan sigortacılığa kadar tüm hizmet sektörünün modernleştirilmesi amaçlanıyor. Umarım gerek devlet bürokrasimiz gerekse de iş hayatımızın tüm tarafları için çok önemli ve gerekli olan bu modernleşme hamlesine en kısa sürede uyum sağlar ve sorunsuz bir geçiş yaşarız."
Bursa Vergi Dairesi Başkanı İbrahim Saydam ise beyanname, bildirim, form gibi belgelerin elektronik ortamda alınmasının hem mükellef ve meslek mensuplarının işlerini kolaylaştıracağını hem de idareyi bazı yüklerden kurtaracağını ifade etti.
Uygulamanın, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye de katkı sağlayacağına dikkati
çeken Saydam, "e-fatura ve arkasından gelecek olan e-defter uygulamasıyla
mükelleflerin hareketleri anlık olarak idare tarafından izlenebilecek, elektronik
ortamdaki veriler risk analizlerine tabi tutularak vergi kayıp ve kaçağıyla
etkin mücadele mümkün olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.