Anasayfa

Muammer Akkaş için ihraç ve yargılama

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda, soruşturma yapan HSYK müfettişlerinin raporuna SABAH ulaştı.

Haber Giriş : 2014-10-01T08:05, Son Güncelleme 2021-08-15T19:00

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda, soruşturma yapan HSYK müfettişlerinin raporuna SABAH ulaştı. Denetim sonucunda Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş'ın meslekten ihraç edilerek yargılanması istendi. Hakim Süleyman Karaçöl'ün ise yargılanması ve yer değişikliği ile cezalandırılması talep edildi. 3. havalimanı ve 3. köprü gibi Türkiye'nin ufkunu açacak yatırımları üstlenen işadamlarının da gözaltına alındığı 17-25 Aralık darbe girişiminin hem ulusal hem de uluslararası camiada yankı uyandırdığına vurgu yapılan raporda, "Bir cumhuriyet savcısının, yaptığı soruşturmanın doğuracağı etkileri sonuç ve etkilerini baştan öngörerek delilleri baştan ve birlikte toplayarak elde edilecek somut bilgi ve belgelere dayanarak işlem yapması gerekir. Ancak Muammer Akkaş, yalnızca iletişim tespit tutanakları ile işlem yaptı. İletişim tespit kararları tek başına delil niteliği taşıyamaz" denildi.


YOLSUZLUĞUN BELGESİ YOK

Müfettişlerin hazırladığı raporda özellikle Muammer Akkaş'ın yaptığı usulsüzlüklere yer verildi. 22 klasörde hiçbir delilin bulunmadığı, delillerin toplanmadığı, soruşturmayı yürüten Akkaş'ın ağzı mühürlü torbaları açmadan gözaltı kararı aldığı vurgulandı. Yolsuzluk soruşturması adı altında yürütülen darbe girişiminde Akkaş'ın telefon dinlemeleri haricinde herhangi bir delil toplanmasına girişmediği belirtilen raporda ayrıca yolsuzluk olduğu iddia edilen işlemlere ve ihalelere ilişkin hiçbir belge bulunmadığı ifade edildi. Raporda, Muammer Akkaş'ın bazı işadamlarının tüm mal varlıklarına el konulması yönünde talebi de hatırlatılarak, "Ayrıca şüphelilerin isnat edilen eylemler öncesi edindiği mallar yönünden de tedbir talep edildiği tespit edildi. Kanuna aykırı olarak şüpheli veya sanık olamayacak özel hukuk tüzel kişiliği bulunan şirketlerin adına kayıtlı mal varlıklarına da el konulması istendi" ifadelerine yer verildi. Cumhuriyet Savcısı Akkaş'ın işlem ve eylemleri neticesinde görevini doğru ve tarafsız yapamayacağı kanısına varıldığı da müfettiş raporunda vurgulandı.


ARAŞTIRMADAN TEDBİR KARARI...

Hakim Süleyman Karaçöl'ün de işadamlarının mal varlıklarına tedbir kararı alırken tarafsız davranmadığı belirtilen raporda şöyle denildi: "Şüpheliye ait mal varlığına tedbir koyabilmek için, suçun işlendiğine dair kuvvetli şüphe olup olmadığına bakılır. Mal varlığının bu suçtan elde edilip edilmediği hususlarında hiçbir inceleme ve araştırma yapılmadı. UYAP sistemine kaydedilmeyen cumhuriyet başsavcısının uhdesinde mühürlü torba içinde bulunan soruşturma evrakını incelemeden 24 dakikada karar aldı. Bu kararı vermek suretiyle görevini doğru ve tarafsız yapamayacağı kanısı uyandırdı." HSYK müfettişleri, Akkaş'ın meslekten çıkarılması ve yargılanmasını, Süleyman Karaçöl'ün ise yer değiştirme cezası alıp ayrıca yargılanmasını istedi. Akkaş ve Karaçöl ile ilgili kararı 12 Ekim'den sonra oluşacak yeni HSYK'nın 2. Dairesi verecek.

Sabah