Anasayfa

Kanser hastalarının dörtte üçü gerekli tedaviyi görmüyor

Viyana'da düzenlenen 2015 Avrupa Kanser Kongresi'nde sunulan rapora göre kanser hastalarının sadece yüzde 25 uygun, güvenli ve ucuz ameliyat olanaklarından yararlanabiliyor

Haber Giriş : 2015-09-29T17:32, Son Güncelleme 2021-08-15T18:57

Kanser hastalarının büyük çoğunluğunun gerekli cerrahi tedavi imkanlarına erişemediği belirtildi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen 2015 Avrupa Kanser Kongresi'nde sunulan bir raporda, yıl başından bu yana dünya genelinde kanser teşhisi konulan 15 milyon kişiden yüzde 80'inin ameliyat olması gerektiğine işaret edildi.

İngiltere'nin başkenti Londra'daki King's College ile ABD'nin önde gelen üniversitelerinden Harvard'ın araştırmacıları tarafından hazırlanan raporda bu hastalardan sadece yüzde 25'inin uygun, güvenli ve ucuz ameliyat olanaklarından yararlanabildiği belirtildi.

Gelişmemiş ülkelerde kanser hastalarının yüzde 95'inin en basit cerrahi tedaviyi dahi alamadığına dikkat çekilen raporda gelişmekte olan ülkelerde de bu oranın yüzde 78'e indiği kaydedildi.

King's College Kanser Politikası Enstitüsü'nden Prof. Dr. Richard Sullivan "Sağlık sektöründe zaten mali kısıtlamalar yaşayan bu ülkelerde kanserle mücadele için gerekli kaynak tahsis edilmiyor. Bundan dolayı verilen hizmetler de yeterli değil. Kanser hastalarının gereksinim duyduğu cerrahi tedaviler ulusal kanser planlarında yer almıyor" dedi.

Tedavi edilmeyen kanser vakalarının ekonomiye maliyetinin 2030'a kadar 12 trilyon dolara yükselebileceğine işaret edilen raporda bu maliyetin ancak daha fazla cerrahi onkoloji uzmanı yetiştirilerek ve ameliyat imkanları iyileştirilerek düşürülebileceği kaydedildi.

Kanserin teşhisi, tedavisi ve önlenmesi için 300'den fazla cerrahi müdahale yöntemi bulunuyor.

Araştırma "Lancet Oncology" dergisinde de yayımlandı.

Anadolu Ajansı