Anasayfa

Ekonominin kaptanı yok

Milliyet gazetesi yazarı Güngör Uras, dolardaki yükselişi konu edindiği yazısında, yanlış teşhis noktalarını sıraladı ve önerilerini sundu.

Haber Giriş : 2017-01-16T09:25, Son Güncelleme 2021-08-15T19:00

Milliyet gazetesi yazarı Güngör Uras, dolardaki yükselişi konu edindiği yazısında, yanlış teşhis noktalarını sıraladı ve önerilerini sundu.

sorunların dörtte birinin dış piyasadan, dörtte üçünün ise iç piyasadan kaynaklı olduğunu belirten Uras, ihracat ile ithalat arasındaki 50 milyar dolarlık diş ticaret açığına dikkat çekti.

Türk ekonomisinin döviz vorcuna dikkat çeken Uras, borlarının daha fazla artmasını istemeyen firmalardan imkanı olanların dolar talebini arttırdığını belirtti.

Belirsizlikte dolar ve altına olan ilginin ve talebin arttığını vurgulayan Uras, sadece faizi artırmakla sorunun çözülemeyeceğini söyledi.

"Her şeye rağmen döviz çıkışı durdu. Bankalardaki döviz mevduat hesaplarında çözülme var. Gene de arz talebi karşılayamıyor." diyen Uras önlerini göremeyen yatırımcının yatırım ve üretim yapmayacağına dikkat çekti.

Uras'ın çözüm önerisi ise şu şekilde

Sorunlarımızı çözerken, ekonomideki tıkanıklığı açmanın tek yolu "Çıkış Programı" hazırlamak ve eyleme geçmek. İç ve dış politikadaki sorunlardan ekonomiye vakit ayıramıyoruz. Onun için ekonomide "Çıkış Programı"nı hazırlayacak, çıkış uygulamasını yürütecek bir kaptanın belirlenmesine ve kısa sürede "Çıkış Programı"nın uygulanmasına ihtiyaç var. Çıkış Programı içeride ve dışarıda insanların, şirketlerin önlerini görmelerine, buna göre yatırımların ve üretimin harekete geçmesine imkan verir. Ancak o zaman ekonomideki tıkanıklık sona erer, dolar fiyatı da istikrara kavuşur.

Ekonomideki tıkanıklığı açmaya, dolar fiyatını istikrara kavuşturmaya mecburuz. Bunu da yapabiliriz. Bu da "Doğru teşhis - Doğru Tedavi" ile olur.

Milliyet