Anasayfa

Canan Karatay: Kırmızı et Kanser yapmaz

Profesör Doktor Canan Karatay, Kırmızı et kanser yapmaz, yağıyla beraber yiyin dedi.

Haber Giriş : 2017-02-17T11:14, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Karatay'ın Posta Gazetesi'ne verdiği röportaj

Spor önemli mi?

Spor yapılacak ama aşırısından kaçınılacak. Deli danalar gibi koşulmayacak. Yaz kış demeden her gün 20 dakika yürürseniz yeter. Mümkünse su kenarında, ağaçlık bir yerde yürüyün. Aşırı egzersizden uzak durun çünkü insülin direncini artırıyor. Bütün hastalıkların altında insülin yüksekliği yatıyor.

10 bin adım atılması öneriliyor?

Ben insan vücudunu rakama sokmam. Çok şişmansanız, diyelim ki 150 kilosunuz, 20 dakika da tehlikeli. Önce 5 dakikayla başlayın sonra giderek artırın. Yoksa dizler gider, ayak bilekleri hasar görür, bel fıtığı olursunuz.

Sakatatı tavsiye ediyor musunuz?

Karaciğer, yürek, dalak yiyebilirsiniz. B 12, A, D ve K2 vitaminlerinin vücuda doğal olarak girmesini sağlarlar. Bağışıklık sistemini güçlendirirler. Enfeksiyon riskini, kanser olmanızı önlerler. Sakatatı yağıyla yiyir çünkü A ve D yağda eriyen vitaminlerdir. Rahmetli annem bize haftada bir ızgarada pişmiş yürek yedirirdi. Kebaplar da çok sağlıklı. Patlıcanlı kebap mesela. Hem sebzesi var hem köftesinde kuyruk yağı. Adana kebap, içli köfte yiyin. Fakat yanında ekmek, pilav tüketmeyin.

Et çayır çimende yetişmiş olmalı

Kırmızı et kanser yapmaz. Amerika'da yapılmış bir çalışma 'kanser yapar' diyor. Fakat burada söz konusu olan salam, sosis, jambon gibi işlenmiş kırmızı etler. Amerika'da büyüme hormonu verilmiş Amerikan sığırı yerler. Biz küçükbaş hayvan yeriz. Bir de hazırlama şekli çok önemli. Amerikalılar eti yakarak
pişiriyorlar. Ayrıca onlar hayvanları kan akıtarak değil elektroşokla öldürüyorlar. Hayvanın vücudunda birikmiş toksinler kanla akmıyor, kalıyor. Dinimizin de geleneği olan kan akıtmak çok sağlıklı. Bir başka önemli nokta şu: Açıkta, çayırda çimende yetişen hayvanların eti tercih edilmeli. Suni yemle beslenenler tehlikeli.

Mangal yapılabilir mi?

Elbette ama yakmamak koşuluyla. Yandığı zaman kanserojendir. Köz ateşi olduktan sonra eti yakmadan yavaş yavaş pişirin. Yemekler için de şunu öneriyorum: Yüksek ısıda çabuk pişirmek yerine düşük ısıda uzun süre pişirin. Böylece besin değerleri kaybolmaz, içinde zararlı maddeler oluşmaz.

Ete güvenebilir miyiz?

Güvendiğiniz bir yerden alacaksınız. Kasabınıza etin nereden geldiğini soracaksınız. Büyükbaş çok yemeyiz. Daha çok kıymasını tercih ederiz. Köfteyi hazırlarken dikkatli hazırlayacağız. Kızartma yapmayacağız Haşlama, buğlama ya da ızgara tercih edeceğiz. Tavuk alırken serbest gezen olmasına dikkat edeceğiz.
Bulamıyorsak tavuk yemeyeceğiz.

Eti yağsız mı yemek lazım?

Hayır, kırmızı et yağıyla yenilecek. Pirzolayı düşünün, yağ oranı üçe birdir. Üç ölçü et varsa bir ölçü de yağ olur. Mutlaka birlikte yenecek. Protein yağla yenirse çok daha faydalıdır. Vücut onu kullanabilir hale gelir. Yağıyla ya da bol yağla tüketilen proteinler vücudumuzda daha kolay kullanılır. Sağlığımıza daha yararlı olur.

Hangi yağlar tehlikeli?

Kanserojen olduğu için trans yağlar. Eti una bulayıp kızartırsanız tabii ki kanserojen olur Bizim farkımız tencere yemeklerimizin oluşu. Mesela etli fasulye, mevsimine göre etli patlıcan, etli bamya ya da pırasa, bamya, pişiririz. Anadolu mutfağı bizim şansımız

Baklagillerde sınırlama var mı?

Hayır. Mercimek çorbası çok önemli. Nohut, barbunya, börülce, sol soğanlı kuru fasulye de öyle... Ama bunlar pilavla yenmeyecek. Pirinç pilavı şeker demek!

Canan Karatay'dan sağlıklı kırmızı et önerisi Karatay: Cevizin yağı çok yararlı
Posta