Anasayfa

Devlet memuru, lojmanda kapıcılık yapabilir mi?

657syılı Kanuna tabi bir Devlet memuru, lokmanda kapıcılık yapabilir mi?

Haber Giriş : 2017-03-12T10:02, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Soru: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olan bir odacı 7 dairelik bir lojmanda kapıcılık yapabilir mi? Kendi görevi olarak ve kapıcı aidatı da ayrıca alabilir mi? Lojmanda ücretsiz oturabilir mi?

Cevap :657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı" başlıklı 28 inci maddesinde; "Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz.

Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır.

Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler." hükmü bulunmaktadır.

657 sayılı Kanuna tabi personelin başka işle iştigaline dair Devlet Personel Başkanlığı görüşlerinde; 657 sayılı Kanunun 8 inci maddesinde belirtilen davranış biçimine uyulması, söz konusu faaliyetin mesai saatleri dışında icra edilmesi, faaliyetten ticari kazanç sağlanmaması, herhangi bir sözleşme ile işverene bağlanılmaması, sosyal güvenlik kuruluşlarından biriyle ilişkilendirilmemesi ve faaliyetin hukuki statüsü ve ilgili mevzuatı ve 657 sayılı Kanunun 28 inci maddesi bakımından yasaklar haricinde bir faaliyet olarak değerlendirilmesi halinde mümkün olabileceği vurgulanmıştır.

657 sayılı Kanuna tabi personelin kamu kurumuna ait lojmanda kapıcı olarak görev yapması halinde söz konusu faaliyetin mahiyeti itibarıyla mesai saatleri içinde de icra edilmesi gerekliliğinin bulunması, bu faaliyetten kazanç sağlanması, sözleşme yapılması ve sosyal güvenlik kuruluşları ile ilişkilendirilme zorunluluğu nedeniyle, kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı kapsamına girdiğini düşünmekteyiz.

Diğer yandan 657 sayılı Kanuna tabi personelin kapıcı olarak çalışmasına müsaade edilmesi halinde, yetkili makam tarafından hizmet tahsisli olarak ve aylık kira bedeli alınmaksızın konut tahsisi yapılabilecektir.

Memurlar.Net - Özel