Anasayfa

Malkoç: KDK kararlarına uymayanlar TBMM'de hesap verecek

Kamu Denetçiliği Kurumunun bilgi ve belge taleplerine olumlu yaklaşmayan ya da tavsiye kararlarına uymayan kurum ve kuruluşların temsilcileri, yarın TBMM Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon bünyesinde oluşturulan Alt Komisyonda dinlenecek

Haber Giriş : 2017-03-14T12:32, Son Güncelleme 2021-08-15T19:01

- AYNUR EKİZ

Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) tavsiye kararlarına uymayanları TBMM aracılığıyla millete şikayet edeceklerini belirterek, "Çarşamba ve Perşembe günü tavsiye kararlarına uymayan kurumların yöneticilerini Meclis'e çağırıyoruz. Milletvekilleri aracılığıyla millete hesap vermelerini istiyoruz." dedi.

KDK'nın bilgi ve belge taleplerine olumlu yaklaşmayan ya da tavsiye kararlarına uymayan kurum ve kuruluşların temsilcileri, yarın TBMM Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon bünyesinde oluşturulan Alt Komisyonda dinlenecek.

Malkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KDK'nın vatandaşlardan gelen şikayetleri inceleyerek karara dönüştürdüğünü ancak bunların tavsiye kararı olduğunu ifade etti.

Türkiye'de iyi yönetim ilkelerinin yerleşmesi, kamu hizmetlerinin kalitesinin artması için çalıştıklarını dile getiren Malkoç, idareye bir bakıma rehberlik yaptıklarını söyledi. Bu nedenle KDK'nın kararlarına itibar edilmesi gerektiğinin altını çizen Malkoç, ilk yıllarda yüzde 20 olan kararlara uyulma oranın bugün yüzde 44'e çıktığını, bu oranı daha da yükseltmek istediklerini belirtti.

"AMACIMIZ VATANDAŞIN HAKKINI KORUMAK"

Malkoç, kurum kararlarına uymayı daha aktif hale getirmek için bazı önlemler aldıklarını açıkladı. Bu önlemlerden birinin hukuka uymayan kamu kurumlarını kamuoyuna duyurmak olduğunu kaydeden Malkoç, "Biz de uymayanları TBMM aracılığıyla millete şikayet ediyoruz. Çarşamba ve Perşembe günü tavsiye kararlarına uymayan kurumların yöneticilerini meclise çağırıyoruz. Milletvekilleri aracılığıyla millete hesap vermelerini istiyoruz." diye konuştu.

Bunun hukuk devleti anlayışının kökleşmesi, demokrasinin yerleşmesi açısından güzel bir şey olduğunu ifade eden Malkoç, aynı zamanda da denetim açısından önemli bir görev olduğunu vurguladı.

Kurum olarak amaçlarının bürokratik oligarşi ile mücadele olduğunu vurgulayan Malkoç, şöyle devam etti:

"Bizim amacımız güçlü idare karşısında zayıf durumda olan vatandaşın hakkını, hukukunu korumak. TBMM Başkanımıza, Komisyon Başkanı ve üyelerine bu talebimizi yerine getirdikleri için teşekkür ediyorum. Türkiye'de denetimin, idarenin daha şeffaf olması açısından son derece önemli bir konu. Bizim kararlarımız tavsiye kararları ama uyulması gereken kararlar. Bu kararlara uymayanları halka şikayet ediyoruz, kamuoyunu harekete geçiriyoruz. Burada sivil toplum örgütlerinin, medyanın kamuoyu gücünü kullanmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda da milli iradenin tezahürü olan TBMM'yi harekete geçiriyoruz. Bunları yaptıktan sonra kararlara uyma oranı fevkalede yükselecektir. Bu kararlar idarenin ufkunu açacaktır. Hem de Türkiye'de halkın hak arama özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırmış olacaktır. Milletimizin hak arama kültürünü yaygınlaştıracaktır."

Anadolu Ajansı