Anasayfa

Öğretmenlere, seminer döneminde mesleki çalışma haricinde görev verilebilir mi?

Öğretmenlere; temmuz ayının ilk iş gününden eylül ayının ilk iş gününe kadar geçen sürede ve ara dinlenme tatillerinde mesleki çalışma haricinde görev verilebilir mi?

Haber Giriş : 2019-08-04T10:05, Son Güncelleme 2019-08-01T00:58

657 sayılı Devlet Memurların Kanunun "Yıllık İzinlerin Kullanılışı" başlıklı 103. maddesi 2. fıkrasındaki; "Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez." hükümlerine göre öğretmenler derslerin kesiminden Temmuz ayının ilk iş gününe kadar ve eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıcına ve ara dinlenme tatillerine kadar geçen sürede izinlidirler.

439 sayılı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Yüksek ve Orta Dereceli Okullar Öğretmenleri İle İlkokul Öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri İle Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanun'un 1. ek maddesi 5. fıkrasındaki; "Yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılan ders görevleri, ders görevinin yapılmış sayılacağı haller ile yüz yüze yapılan ders görevleri dışındaki ek ders görevleri hariç, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında aylık karşılığı ders görevini doldurmayanlara ek ders ücreti ödenmez." hükümlerine göre öğretmenlere; Temmuz ayının ilk iş gününden eylül ayının ilk iş gününe kadar geçen sürede ve ara dinlenme tatillerinde mesleki çalışma haricinde görev verilebilir mi?

Genel olarak tüm okullarda derslerin kesiminden temmuz ayının ilk iş gününe kadar ve eylül ayının ilk iş gününe kadar ders görevi olmadığından bu konuda herhangi bir sorun yaşanmamaktadır.

Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin "Ek ders görevi" başlıklı 6. maddesi 3. fıkrasında; "(3) Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir." hükümlerince derslerin kesiminden temmuz ayının ilk iş gününe kadar ve eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıcına kadar geçen sürede mesleki çalışma yapılmaktadır.

2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşme metninin 2. Bölümü Eğitim, Öğretim Ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme kısmının "Yaygın eğitim kurumları öğretmenlerinin ek ders ücreti" başlıklı 24 maddesindeki; " (1) Öğretmenlere, öğretim yılı başında ve sonunda Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin 23 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca yaptıkları eğitim ihtiyaçlarını belirleme çalışma süreleri için iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapılması kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir." hükümlerine göre Halk Eğitim Merkezi öğretmenlerine de mesleki çalışma yapmakta ve karşılığında ek ders ücreti ödenmektedir.

Fakat Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğinin "Kurumlarda çalışma süreleri" başlıklı 66. maddesindeki; " (1) Kurumlar, eğitim öğretim etkinliklerini hafta sonları da dahil olmak üzere yıl boyu devam edecek şekilde planlar. Kurum müdürlüklerince, öğretmenlerin mesleki çalışmaları, kutlanacak veya anılacak belirli gün, haftalar ve tatil zamanları, Bakanlıkça/il milli eğitim müdürlüğünce hazırlanan çalışma takvimine göre uygulanır.

(2) Kurumlarda görevlendirilen ücretli usta öğreticilerin haftalık çalışma süresi en fazla 40 saattir. Kursların hangi gün ve saatte yapılacağı, kurs yeri, kursiyerlerin durumları ve uygulanacak program dikkate alınarak belirlenir.

(3) Günlük çalışma süresi, mesai saatleri içinde ve dışında kursiyerlerin durumuna, bölgenin özellik ve ihtiyaçlarına göre belirlenir. Faaliyetler, gerektiğinde hafta sonu ve tatil günlerinde de devam eder. Müdür yardımcısı, öğretmen ve usta öğreticilerin günlük çalışma programları buna göre düzenlenir ve uygulanır." hükümlerine göre Mesleki Eğitim Kurs kayıtlarının sürekli olması esastır. Okul ve Kurumların şartlarına göre yaz ayları dahil olmak üzere yılın her ayında yeni kurs grupları oluşturularak kayıt yapılabilir. Halk Eğitimi Merkezlerinde kurslar tam gün, tam yıl kapsamında yıl boyunca düzenlenebilir.

Ayrıca "Haftalık ders dağıtımı" başlıklı 67. Maddesi 1 fıkrasındaki; "(1) Yönetici ve öğretmenlerin aylık karşılığı ve ücretli okutacakları dersleri gösteren haftalık ders dağıtım çizelgesi yönetimce hazırlanır ve ilgililere tebliğ edilir." hükümlerince öğretmenlerin aylık ve ücret karşılığı okutacakları dersler belirlenmiştir.

Fakat Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğinin "Mesleki çalışmalar" başlıklı 52. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenler, derslerin kesimi tarihinden temmuz ayının ilk iş gününe, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıç tarihine kadar geçen sürelerde mesleki çalışma yaparlar. Mesleki çalışma programı, kurum müdürlüğünce yönetici ve öğretmenlere bir hafta önceden duyurulur. Kurum müdürlüğünce mesleki çalışma görevi verilenlere, bu süre zarfında kurs ve sınav görevi verilmez." hükümlerine göre mesleki çalışma süresince kurs ve sınav görevi verilemediğinden Halk Eğitim Merkezlerinde de bir sorun yaşanmayacaktır. Bu hükme istinaden yıllık çalışma takvimlerinde derslerin kesiminden temmuz ayının ilk iş gününe kadar ve eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıcına kadar geçen sürelere ders ve kurs görevi konmayacaktır.

Fakat "Aylık karşılığını doldurmayan öğretmenlere ek ders ücreti verilecek haller" haberimizde açıkladığımız hususlardaki (Belleticilik Görevi, Mesai saatleri dışında yapılan ders görevleri, işletmede mesleki eğitim görevleri, (koordinatörlük ücretleri) vb.) ek ders görevlerine zaten ek ders ücreti ödenecektir.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.Net - Özel