Ufak tefek ezikler için servise koşmayın

Başımıza gelen ufak tefek sürtme ezik veya çöküntüyü koşa koşa servise götürmek gerekmez. Peki, araçlarımızda meydana gelen göçüklerde ne yapmalıyız?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Aralık 2016 13:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Ufak tefek ezikler için servise koşmayın

BOYASIZ GÖÇÜK DÜZELTME

Araçlarımız trafik içinde bulunduğu sürece her tür kazaya açıktır. Kazadan çoğunlukla kaçınılamaz ve günlük hayatın bir parçası olduğunu unutmamak gerekir, yani telaş etmemeliyiz. Başımıza gelen ufak tefek sürtme ezik veya çöküntüyü koşa koşa servise götürmek de gerekmez. Peki, araçlarımızda meydana gelen göçüklerde ne yapmalıyız?

Aracımızda meydana gelecek küçük önemsiz göçük ve hasarlarda çoğumuz hemen yetkili servise gider aracımızı onartırız veya sanayide ustamıza götürüp onarımını yaptırırız. Yetkili servisler bana kızacak ama en ufak göçükte bile büyük bir telaş ile gelen müşterinin durumundan faydalanıp basit bir çözümle düzeltilebilecek hasarı astronomik rakamlarla tamir ve değişim yoluna gitmektedirler. Bu onlar için bir ticari yaklaşımdır ama bana göre hiç de dürüst bir yaklaşım değil. Sebebi ise ne değişmesi ne boyanması gerekmeyen parçayı değiştirip boyayıp astronomik rakamlarla size ve aracınızın hasar bedeline yansıtıyorlar. Avuç içi kadar çöküntü yüzünden değişen birçok parça biliyorum. Servisler bu sayede hem yedek parça satışı yapıyorlar hem ufak tefek şeylerden faturaya birçok kalem ekliyorlar ve bir o kadar da işçilik bedeli yansıtıyorlar. Sonuç; çoğunlukla sizin cebinizden çıkmayan fakat sigortanın ödediği astronomik rakamlar oluyor.

Yetkili servisin yaptığı ve sonuçları

"E yetkili servis yapıversin ne olacak sigorta ödeyecek nasıl olsa!"

Peki, "bana ne nasıl olsa sigorta ödüyor servis yapsın işte" diyenler de çıkacaktır ama işin özü hiç de öyle değil. Yarın bürgün aracınızı satmak istediğinizde o astronomik rakam sigorta ve tramer kaydında görününce aracının 2. El değeri çok düşecek. Sonuçta kimse hasarlı veya hasar kaydı yüksek aracı almak istemez dolayısı ile 2. El fiyatı da araç sahibine o servise vermediği sigortanın ödediği miktar orantısında değer ve müşteri potansiyeli kaybettiriyor. O umursamayan kişi bu seferde aracını satabilmek için aracın önemli bir hasarının olmadığını servisin abarttığını iddia ediyor alıcıya karşı. Boştan yere yaşanan gereksiz tartışmalar bunlar. Bu durumda tek kazanan yetkili servis oluyor.

Sanayide ustanın yaptıkları

"Sanayide ustam var iki dk'da halleder"

Aracımızı sanayide ustaya götürmek ikinci yapacağımız olay. Bazı işini düzgün iş ve işçilik yapan dürüst sanayi ustalarımızı bu durumdan tenzih ederim, hele ki güvenemeyeceğimiz ustalar sanayilerde cirit atarken.

Bu kaporta-boya ustaları bu tür ufak hasarları bir günde onarıp teslim eder ama çoğunlukla işe ticari yaklaşır ve özenmeden çöküntüyü düzgünce düzeltmeden macun ile doldurup adi bir boya ile boyayıp ertesi gün müşterisine aracı teslim eder. Ama bir zaman geçtikten sonra boyanın rengi açılır, macunda çatlama olur, macunlu bölge göze kötü görünür ve güneşten boyada yanma ve vernik kavlamaları olur.

BOYASIZ GÖÇÜK DÜZELTME NEDİR NASIL YAPILIR?

Boyasız göçük düzeltme araçlarda meydana gelen bazı şartları taşıyan göçük ve çöküntülerde uygulanabilen değişim ve boya yapılmadan onarım sağlayan bir işlemdir. Son günlerde bu işi yapan birçok dükkan açıldı ve gördüğüm kadarı ile bazıları çok başarılı onarımlar gerçekleştirebiliyorlar. Boyasız göçük onarımının faydaları;

1. Boyasız göçük düzeltme ile onarılan parçalarda herhangi bir işlem olmadığı için parça eskisi gibi düzgün görünüşünü ve orijinalliğini koruyacaktır.

2. Boya veya macun işlemi olmadığından görüntü ve renkte göze batan bir farklılık olmayacaktır.

3. Araçta parça değişimi veya boya düzeltme işçiliği olmayacaktır.

4. Onarılan parçada macun olmadığı için macun çatlaması olmayacaktır.

5. Aynı yerden benzer bir hasar olsa da yine boyanmadan onarım şansı doğacaktır

6. Aracınız 2. El de değer kaybı yaşamayacaktır

7. Alıcı kişi parçaların boyasız ve orijinal olduğunu görünce içi rahat olarak aracı alacaktır.

8. Aracınızın tramer hasar kaydında astronomik rakamlar karşınıza çıkmayacaktır.

9. Kullanıcının da içi rahat olacaktır.

Hangi tür hasarlara boyasız göçük düzeltme işlemi yapılabilir veya yapılamaz?

Tabi ki bu bahsi geçen konular belli şartları taşıyan hasarlarda yapılabilmektedir. Her hasarın boyasız göçük düzeltme işlemi ile kurtarılması mümkün değildir. Peki nedir bu şartlar?

- Bu işlemin yapılabilmesi için çöküntünün veya göçüğün meydana geldiği parça boyasız ve orijinal olmalıdır.

- Daha önceden boya veya düzeltme işlemi görmüş macunla onarılmış parçalarda bu işlem yapılamaz.

- Boya ve parça orijinal bile olsa boyada kavlama çatlama oluşmuş ise bu işlem yapılamaz.

- Katlanmış veya büyük hasar almış parçalar bu işlem ile onarılamaz parçanın değişimi mecburidir.

- Hasarlı parçanın içinde bulunan taşıyıcı metal iskeleti (kaput ve bagaj kapağı içinde bulunan iskelet) zarar görmüş ise bu işlem yapılamaz.

Bu şartları taşımayan hasar ve göçükler mecburen düzeltme ve boya işlemine maruz kalacaktır ve bundan kaçış yoktur. Eğer parça düzeltilemeyecek şekilde hasar almış ise mecburen değişmesi gerekecektir. Yoksa onarılsa bile göze hoş görünmeyecektir.

Kazasız ve esenlik dolu günler dilerim

Oto-Danışman-Ekspert

Serdar EREN

Alacağımız araç seçimini nasıl yaparız? Araç alırken nelere dikkat etmeliyiz? İlan sitelerindeki kapora dolandırıcılığı Araç içi kamera, GPS sistemleri gerekliliği Kış lastiği ve önemi Araçlarımızın kışlık bakımı ve önemi Trafik kazaları ve nedenleri Kışın araç kullanırken dikkat edilmesi gerekenler Kışın otomatik araçlarda neye dikkat edilmeli? Zorunlu kış lastiği uygulaması ve ayrıntıları Otomatik araç kullanma kuralları Trafikte farlarınızı açık tutun Kilometresi düşürülmüş araçlar nasıl anlaşılır? Az hasarlı kaza sonrası yapılması gerekenler LPG ve CNG'de kulaktan dolma ön yargılar Araç alırken 5664 hasar raporları nasıl değerlendirilir? Araçlarımız için jant ve lastik seçimi nasıl yapılır? Okul önlerindeki hız limitini bliyor muyuz? Aracınıza uzun yol bakımı ve yapılması gerekenler Debriyaj balatasının inceldiğini nasıl anlarız? Araçlarımızda süspansiyon sisteminin önemi Araçlarımızda yapılması gereken önemli ayarlar 1 yılda 3 araç satışı için istenen belgeler 2. el araç garantisi hakkında merak edilenler

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber