Meclis Komisyonu'nda 'silah' gerilimi

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 28 Ocak 2010 11:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Meclis'te hükümetle askerin "ağır askeri silah" gerilimi devam ediyor. Silah Kanunu Tasarısı'nın görüşüldüğü İçişleri Komisyonu'na asker tam kadro geldi. Son aylarda darbe iddiaları ve suikast iddialarıyla gerilen ortam bakın komisyona nasıl yansıdı? Kanal D muhabiri İbrahim Gündüz'ün haberi...

Emniyetle Genelkurmay arasındaki silah geriliminde sesler yükseldi; gerilim tırmandı.

Yetki devrine karşı çıkan Genelkurmay, dün Meclis'e kalın bir dosya ve 5 subay gönderdi ve sözlü mesaj aktardı: "Bu kadar üzerimize gelmeyin."

İçişleri Komisyonu'nda silah kanunu görüşmeleri sürüyor.

Hükümet kararlı, askerin itirazına rağmen MİT'e ve polise ağır askeri silah ithal yetkisi istiyor.

Asker tepkili

Asker de geri adım atmıyor. Daha önce bilgi notu gönderen karargah, bu kez Meclis'e kalabalık bir heyet gönderdi.

Toplantı 4 saat sürdü. Asker tasarının özellikle iki maddesine karşı çıkıyor. Biri askerlere valilikten silah ruhsatı, diğeri ise ağır silah yetkisi.

Tebliğ ile örneğin; savaş uçağı, helikopter, denizaltı ve zırhlı savaş aracı ithali yasaklanmış iken, tasarı ile bu kurumlarca bu askeri silahların ithali de mümkün hale geliyor.

Siyaset tartışıyor ama albay, yarbay ve binbaşıdan oluşan beş kişilik heyet, yasanın dayandırıldığı gerekçeye bile itiraz ediyor:

"Tasarıdaki hükümlerin Avrupa Birliği direktifine dayandırılması mesnetsizdir. Bu durum milli savunma bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında yetki karmaşasına yol açabilecektir."

"Ruhsat istenmesi onur kırıcı"

Genelkurmay'ın görüşü bu kadarla sınırlı değil. Mesajda, dünyada artık terörizmle mücadele kapsamında silah tüccarlarının devre dışı bırakıldığı da vurgulandı ve kimyasal silahların, füze rampalarının kişiler tarafından ithal edilmesinin sakıncalı olduğu tekrar edildi.

Ve uzun süren gerilim dolu toplantıda askeri heyetin başkanı Hakim Albay Bülent Ulaş, bir kez daha söz aldı ve sitemkar bir üslupla konuştu: "Silah bizim namusumuz. Ruhsat istenmesi onur kırıcıdır. Son zamanlarda çok üzerimize geliniyor. Bu kadar da üzerimize gelmeyin."

Komisyon alttan aldı; gerilimin tonu düşürüldü. Ama hükümetle asker arasında ağır silah gerilimi devam ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber