Atatürk'ün Paha Biçilemeyen Eşyaları!

Bilirkişi heyeti raporunu tamamladı...

  1. Atatürk'ün şahsi eşyalarının sergilendiği Pera Palas Oteli'nin 101 numaralı odasındaki bilirkişi incelemesi tamanlandı

    Atatürk'ün şahsi eşyalarının sergilendiği Pera Palas Oteli'nin 101 numaralı odasındaki bilirkişi incelemesi tamanlandı

  2. Bilirkişi, eşyaların Atatürk'e ait olması nedeniyle paha biçilemeyeceğini vurguladı.

    Bilirkişi, eşyaların Atatürk'e ait olması nedeniyle paha biçilemeyeceğini vurguladı.

  3. Atatürk'ün 1917 yılından itibaren cephe dönüşlerinde evi gibi kullandığı Pera Palas Oteli'ndeki 101 numaralı odasındaki şahsi eşyaları yaklaşık 4 yıl önce mahkemelik olmuştu.

    Atatürk'ün 1917 yılından itibaren cephe dönüşlerinde evi gibi kullandığı Pera Palas Oteli'ndeki 101 numaralı odasındaki şahsi eşyaları yaklaşık 4 yıl önce mahkemelik olmuştu.

  4. Atatürk'ün 1928 yılından, hayatını kaybettiği 10 Kasım 1938'e kadar yakın korumalığını yapan Rıdvan Gür Arı tarafından Pera Palas Oteli'ne hibe edilen eşyalar, doğumunun 100. Yılı'ndan itibaren müze haline getirilen odada sergilenmeye başlamıştı.

    Atatürk'ün 1928 yılından, hayatını kaybettiği 10 Kasım 1938'e kadar yakın korumalığını yapan Rıdvan Gür Arı tarafından Pera Palas Oteli'ne hibe edilen eşyalar, doğumunun 100. Yılı'ndan itibaren müze haline getirilen odada sergilenmeye başlamıştı.

  5. Ancak 2005 yılında işadamı Hasan Süzer'in ölümü sonrasında borçlanan varisleri, oteli devretmeye karar verdi.

    Ancak 2005 yılında işadamı Hasan Süzer'in ölümü sonrasında borçlanan varisleri, oteli devretmeye karar verdi.

  6. İhsan ve Yavuz Kalkavan'a ait Beşiktaş Deniz Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye yapılan devrin ardından ise 2 aile 2009 yılında mahkemelik oldu.

    İhsan ve Yavuz Kalkavan'a ait Beşiktaş Deniz Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye yapılan devrin ardından ise 2 aile 2009 yılında mahkemelik oldu.

  7. Süzer ailesi adına Kemal Süzer, yaklaşık 4 yıl önce mahkemeye başvurarak Ata Müzesi'nde yer alan 42 adet eşyanın iadesini istedi.

    Süzer ailesi adına Kemal Süzer, yaklaşık 4 yıl önce mahkemeye başvurarak Ata Müzesi'nde yer alan 42 adet eşyanın iadesini istedi.

  8. Davalı şirket ise otelin her türlü maddi ve manevi haklarda birlikte alındığını, dava konusu eşyaların da zilyet (kullanım) hakkının bu sözleşmeyle devralındığını, davacı ailenin de oteli tahliye ederek hiçbir şahsi eşyalarının kalmadığına dair yazılı taahhütte bulunduğu gerekçesiyle davanın reddini istedi.

    Davalı şirket ise otelin her türlü maddi ve manevi haklarda birlikte alındığını, dava konusu eşyaların da zilyet (kullanım) hakkının bu sözleşmeyle devralındığını, davacı ailenin de oteli tahliye ederek hiçbir şahsi eşyalarının kalmadığına dair yazılı taahhütte bulunduğu gerekçesiyle davanın reddini istedi.

  9. Davaya geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı da Atatürk'e ait eşyaların milli emanet olduğu gerekçesiyle müdahil oldu.

    Davaya geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı da Atatürk'e ait eşyaların milli emanet olduğu gerekçesiyle müdahil oldu.

  10. Bakanlık adına mahkemeye başvuran avukat Nursel Martı dilekçesinde, "Atatürk'e ait söz konusu eşyaların özel mülkiyete konu edilmesi hukuken mümkün değildir" dedi.

    Bakanlık adına mahkemeye başvuran avukat Nursel Martı dilekçesinde, "Atatürk'e ait söz konusu eşyaların özel mülkiyete konu edilmesi hukuken mümkün değildir" dedi.

  11. Davacı Kemal Süzer ise eşyaların değerinin kendisine ödenmesi gerektiğini savundu.

    Davacı Kemal Süzer ise eşyaların değerinin kendisine ödenmesi gerektiğini savundu.

  12. Mahkeme tarafından atanan 3 kişilik bilirkişi heyeti ise raporunu tamamladı.

    Mahkeme tarafından atanan 3 kişilik bilirkişi heyeti ise raporunu tamamladı.

  13. Bilirkişi raporunda söz konusu şahsi eşyaların ikinci el olarak piyasa değerinin yaklaşık 500 TL olacağı ancak Ata yadigarı olmamaları nedeniyle değer biçilemeyeceğini bildirdi.

    Bilirkişi raporunda söz konusu şahsi eşyaların ikinci el olarak piyasa değerinin yaklaşık 500 TL olacağı ancak Ata yadigarı olmamaları nedeniyle değer biçilemeyeceğini bildirdi.

  14. Atatürk'ün paha biçilemeyen eşyaları!

    Atatürk'ün paha biçilemeyen eşyaları!