Evin Havasını Temizleyen 13 Çiçek

İşte Havayı Temizleyen Çiçekler

  1. Beyaz Şeritli Ejder Kanı<br>    Bu bitkinin çoğu çeşitlerinin yaprakları beyaz çizgilidir. Özellikle benzen, ksilen ve trikloretilen&#8217;i emer. Sadece, yaprakları yeşil olan, &#8220;Janet Craig&#8221; çeşidi formaldehit&#8217;i de emer. Dracaenalar fazla ışık almayan odalarla yetinebilirler.

    Beyaz Şeritli Ejder Kanı
    Bu bitkinin çoğu çeşitlerinin yaprakları beyaz çizgilidir. Özellikle benzen, ksilen ve trikloretilen’i emer. Sadece, yaprakları yeşil olan, “Janet Craig” çeşidi formaldehit’i de emer. Dracaenalar fazla ışık almayan odalarla yetinebilirler.

  2. Yelken Çiçeği  <br>  Her kategoride şampiyon olan spatifilyum&#8217;a hiçbir hava kirletici madde dayanmaz ! Büyük boydakilerin yaprakları saatte 15 µg formaldehit, ksilen, toluen, amonyak, benzen, trikloretilen ve ayrıca alkol ve aseton buharını da emer. Kim daha iyisini yapabilir ki ?

    Yelken Çiçeği
    Her kategoride şampiyon olan spatifilyum’a hiçbir hava kirletici madde dayanmaz ! Büyük boydakilerin yaprakları saatte 15 µg formaldehit, ksilen, toluen, amonyak, benzen, trikloretilen ve ayrıca alkol ve aseton buharını da emer. Kim daha iyisini yapabilir ki ?

  3. Salon Eğreltisi<br>    Çoğu evde rastladığımız salon eğreltisi de hava temizleyen onemli bitkilerden biridir. Her gün büyük miktarda ksilen ve formaldehit emer. Fujerin bir diğer avantajı ise, düzenli olarak püskürterek sulandığında, çok fazla ısıtılan odaların nem oranını farkedilir biçimde yükseltmesidir.

    Salon Eğreltisi
    Çoğu evde rastladığımız salon eğreltisi de hava temizleyen onemli bitkilerden biridir. Her gün büyük miktarda ksilen ve formaldehit emer. Fujerin bir diğer avantajı ise, düzenli olarak püskürterek sulandığında, çok fazla ısıtılan odaların nem oranını farkedilir biçimde yükseltmesidir.

  4. Kasımpatı    <br>Evinizin içinde çiçekli bir saksı krizantem (kasımpatı) (veya sonbahar papatyası), neden olmasın ? Özellikle de bu bitki formaldehiti, benzeni ve amonyağı havadan çok hızlı bir şekilde arındırıyorsa. Krizantem serin gecelerden hoşlanır, 5 ile 10 °C arası. Akşamları onu dışarı çıkarın, fakat dondan da korumayı ihmal etmeyin ( don çiçeklerini öldürür ). Sezon sonunda bitkiyi yeniden bahçeye dikin.

    Kasımpatı
    Evinizin içinde çiçekli bir saksı krizantem (kasımpatı) (veya sonbahar papatyası), neden olmasın ? Özellikle de bu bitki formaldehiti, benzeni ve amonyağı havadan çok hızlı bir şekilde arındırıyorsa. Krizantem serin gecelerden hoşlanır, 5 ile 10 °C arası. Akşamları onu dışarı çıkarın, fakat dondan da korumayı ihmal etmeyin ( don çiçeklerini öldürür ). Sezon sonunda bitkiyi yeniden bahçeye dikin.

  5. Gerbera<br>    Uzun bir süre sadece çiçekleri için, dekoratif amaçlı yetiştirilen Gerbera, şimdilerde farklı bitkilerin de girdigi saksı kompozisyonlarında dikkati çeker biçimde yerini almış bulunuyor. Sigara içilen odalar için son derece uygundur, fakat bu bitkinin ömrü diğer yeşil bitkilere nazaran daha kısadır.

    Gerbera
    Uzun bir süre sadece çiçekleri için, dekoratif amaçlı yetiştirilen Gerbera, şimdilerde farklı bitkilerin de girdigi saksı kompozisyonlarında dikkati çeker biçimde yerini almış bulunuyor. Sigara içilen odalar için son derece uygundur, fakat bu bitkinin ömrü diğer yeşil bitkilere nazaran daha kısadır.

  6. Büyük Flamingo Çiçeği<br>    Flamingo çiçeği amonyak salımlarını en iyi arındıran ikinci bitkidir. Öyleyse, onu bu salımların sebebi olan bazı temizlik malzemelerinin bulunduğu mutfak ya da banyolara koymak iyi fikirdir

    Büyük Flamingo Çiçeği
    Flamingo çiçeği amonyak salımlarını en iyi arındıran ikinci bitkidir. Öyleyse, onu bu salımların sebebi olan bazı temizlik malzemelerinin bulunduğu mutfak ya da banyolara koymak iyi fikirdir

  7. Açelya (Rhododendron indicum)<br>    Amonyak üzerinde olan etkisinden dolayı, onu mutfak veya banyoya koyun. Dikkat : nemli ortamları sevse de, bu bitki aşırı sıcağa gelemez. Ayrıca aklınızda bulunsun, açelya dumanlı ortamlara iyi dayanır.

    Açelya (Rhododendron indicum)
    Amonyak üzerinde olan etkisinden dolayı, onu mutfak veya banyoya koyun. Dikkat : nemli ortamları sevse de, bu bitki aşırı sıcağa gelemez. Ayrıca aklınızda bulunsun, açelya dumanlı ortamlara iyi dayanır.

  8. Altın Sarısı Şeritli Ejder Kanı (Dracaena fragrans)<br>    Dracaena fragansları ortasında altın rengi bir şerit olan geniş yeşil yapraklarından tanıyabilirsiniz. Formaldehit&#8217;i absorbe ettigi için, sıkıştırılmış ahşaptan yapılan eşyaların bulunduğu odalara koyulması tavsiye edilir. Bu bitki kuru havayı, az ışığı ve hatta arada bir sulamayı unutmanızı bile kabul eder !

    Altın Sarısı Şeritli Ejder Kanı (Dracaena fragrans)
    Dracaena fragansları ortasında altın rengi bir şerit olan geniş yeşil yapraklarından tanıyabilirsiniz. Formaldehit’i absorbe ettigi için, sıkıştırılmış ahşaptan yapılan eşyaların bulunduğu odalara koyulması tavsiye edilir. Bu bitki kuru havayı, az ışığı ve hatta arada bir sulamayı unutmanızı bile kabul eder !

  9. Ficus Alii<br>    Bu fiküs cinsi çok sayıda hava kirletici maddeye karşı etkilidir, özellikle de formaldehit&#8217;e. Suntadan (sıkıştırılmış ahşap) yapılan eşyalarla döşenmiş bir mutfakta etkilidir. Hem hafif gölgeden hem de canlı bir ışıktan hoşlanır, fakat üzerine doğrudan gelen güneş ışığından zarar görür.

    Ficus Alii
    Bu fiküs cinsi çok sayıda hava kirletici maddeye karşı etkilidir, özellikle de formaldehit’e. Suntadan (sıkıştırılmış ahşap) yapılan eşyalarla döşenmiş bir mutfakta etkilidir. Hem hafif gölgeden hem de canlı bir ışıktan hoşlanır, fakat üzerine doğrudan gelen güneş ışığından zarar görür.

  10. Kraton Bitkisi  <br>  Kraton, formaldehit (saatte 2 ilâ 6µg ) dışındaki hava kirletici maddeleri az temizler fakat mekanları etkili bir şekilde oksijenlendirir, seslere karşı etkili ve güzel bir görsel ekran oluşturur. Onu ısının ve nemin sabit olduğu odalara yerleştirin. Bitkiniz kırmızböceği saldırılarına karşı hassas ise, akşama doğru yaprakların üzerine su püskürtmeye özen gösterin.

    Kraton Bitkisi
    Kraton, formaldehit (saatte 2 ilâ 6µg ) dışındaki hava kirletici maddeleri az temizler fakat mekanları etkili bir şekilde oksijenlendirir, seslere karşı etkili ve güzel bir görsel ekran oluşturur. Onu ısının ve nemin sabit olduğu odalara yerleştirin. Bitkiniz kırmızböceği saldırılarına karşı hassas ise, akşama doğru yaprakların üzerine su püskürtmeye özen gösterin.

  11. Kurdela Çiçeği<br>    Üst kısım, kök, yumru &#8230; bitkinin tümü havayı arındırır. Hem de çok etkili bir şekilde ! Kurdela çiçeği birçok hava kirletici maddeyi emer ; buna saatte 3 ilâ 10 µg arası formadehit ve 24 saat içinde neredeyse tüm karbonmonoksit miktarı dahil. Her türlü yetiştirme şartına da yatkındır.

    Kurdela Çiçeği
    Üst kısım, kök, yumru … bitkinin tümü havayı arındırır. Hem de çok etkili bir şekilde ! Kurdela çiçeği birçok hava kirletici maddeyi emer ; buna saatte 3 ilâ 10 µg arası formadehit ve 24 saat içinde neredeyse tüm karbonmonoksit miktarı dahil. Her türlü yetiştirme şartına da yatkındır.

  12. Peru Mumu (Cereus peruvianus)  <br>  Peru mumu (veya Peru kaktüsü) elektromanyetik dalgaları emdiği için tavsiye edilir. İsveç ve Amerika&#8217;da yapılan bazı araştırmalar bitkinin bu tip radyasyonlara bağlı baş ağrılarını giderdiğini kanıtlama yönündedir. Bu bitkiyi yetiştirmek çok kolaydır, sadece fazla sulamamaya özen

    Peru Mumu (Cereus peruvianus)
    Peru mumu (veya Peru kaktüsü) elektromanyetik dalgaları emdiği için tavsiye edilir. İsveç ve Amerika’da yapılan bazı araştırmalar bitkinin bu tip radyasyonlara bağlı baş ağrılarını giderdiğini kanıtlama yönündedir. Bu bitkiyi yetiştirmek çok kolaydır, sadece fazla sulamamaya özen

  13. Şamadora Dağ Palmiyesi    <br>Şamadora dağ palmiyesinin mükemmel hava arındırma kapasitesinden en iyi şekilde faydalanmak için, her bitki 1m uzunluğunda olacak şekilde, aynı saksıya birkaç tane dikin. Areka gibi, o da bir ağaç altı bitkisidir ve loş bir odada yaşayabilir.

    Şamadora Dağ Palmiyesi
    Şamadora dağ palmiyesinin mükemmel hava arındırma kapasitesinden en iyi şekilde faydalanmak için, her bitki 1m uzunluğunda olacak şekilde, aynı saksıya birkaç tane dikin. Areka gibi, o da bir ağaç altı bitkisidir ve loş bir odada yaşayabilir.