Tüm Detaylarıyla Kanal İstanbul

İşte Kanal İstanbul

  1. İstanbul'da yapılması planlanan su yolu projesi Kanal İstanbul, 2011 yılında Recep Tayyip Erdoğan tarafından basına duyuruldu.

    İstanbul'da yapılması planlanan su yolu projesi Kanal İstanbul, 2011 yılında Recep Tayyip Erdoğan tarafından basına duyuruldu.

  2. Basında "Çılgın Proje" olarak adlandırılan projenin içeriği ve yeri, uzun süre gizli tutuldu.

    Basında "Çılgın Proje" olarak adlandırılan projenin içeriği ve yeri, uzun süre gizli tutuldu.

  3. 27 Nisan 2011 yılında Sütlüce'de bulunan Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan basın toplantısıyla projeye ilişkin temel bilgiler açıklandı.

    27 Nisan 2011 yılında Sütlüce'de bulunan Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan basın toplantısıyla projeye ilişkin temel bilgiler açıklandı.

  4. Roma İmparatorluğu döneminden günümüze kadar İstanbul Boğazı'na alternatif su yolu projeleri hazırlandı.

    Roma İmparatorluğu döneminden günümüze kadar İstanbul Boğazı'na alternatif su yolu projeleri hazırlandı.

  5. Sakarya Nehir Taşımacılığı ilk kez Britinya Valisi Plinius ile İmparator Trajan arasındaki yazışmalarda bahsedildi.

    Sakarya Nehir Taşımacılığı ilk kez Britinya Valisi Plinius ile İmparator Trajan arasındaki yazışmalarda bahsedildi.

  6. 16. yüzyıldan bu yana Karadeniz ve Marmara Denizi'ni yapay bir boğazla birbirine bağlama fikri altı kez gündeme geldi.

    16. yüzyıldan bu yana Karadeniz ve Marmara Denizi'ni yapay bir boğazla birbirine bağlama fikri altı kez gündeme geldi.

  7. 1500'lü yılların ortalarında Osmanlı Devleti'nin hayata geçirmeyi planladığı 3 büyük projeden biri Sakarya Nehri ve Sapanca Gölü'nü Karadeniz ve Marmara Denizi'ne bağlamaktı.

    1500'lü yılların ortalarında Osmanlı Devleti'nin hayata geçirmeyi planladığı 3 büyük projeden biri Sakarya Nehri ve Sapanca Gölü'nü Karadeniz ve Marmara Denizi'ne bağlamaktı.

  8. 1550 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde gündeme geldi.

    1550 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde gündeme geldi.

  9. Dönemin iki büyük mimarı Mimar Sinan ve Nicola Parisi, hazırlıklara başlamasına rağmen savaşlardan dolayı bu projenin hayata geçmesi iptal edildi.

    Dönemin iki büyük mimarı Mimar Sinan ve Nicola Parisi, hazırlıklara başlamasına rağmen savaşlardan dolayı bu projenin hayata geçmesi iptal edildi.

  10. 1990 yılının Ağustos ayında TÜBİTAK'ın Bilim ve Teknik dergisinde yayınlanan bir makalede, proje ilk kez ortaya atıldı.

    1990 yılının Ağustos ayında TÜBİTAK'ın Bilim ve Teknik dergisinde yayınlanan bir makalede, proje ilk kez ortaya atıldı.

  11. Büyükçekmece Gölü'nden başlayıp Terkos Gölü'nün batısından geçecek İstanbul Kanalı, uzunluğu 47 km, su yüzeyindeki genişliği 100, derinliği 25 metre olarak tasarlanmıştır.

    Büyükçekmece Gölü'nden başlayıp Terkos Gölü'nün batısından geçecek İstanbul Kanalı, uzunluğu 47 km, su yüzeyindeki genişliği 100, derinliği 25 metre olarak tasarlanmıştır.

  12. 1994 yılında Bülent Ecevit İstanbul’un Avrupa yakasında Karadeniz’le Marmara arasında bir kanal açılmasını önermişti. Proje, "Boğaz ve DSP’nin Kanal Projesi" ismiyle DSP'nin seçim broşürlerinde yer almıştı.

    1994 yılında Bülent Ecevit İstanbul’un Avrupa yakasında Karadeniz’le Marmara arasında bir kanal açılmasını önermişti. Proje, "Boğaz ve DSP’nin Kanal Projesi" ismiyle DSP'nin seçim broşürlerinde yer almıştı.

  13. Resmi adıyla Kanal İstanbul, şehrin Avrupa Yakası'nda hayata geçecek. Karadeniz ile Akdeniz arasında alternatifsiz bir geçit olan İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini rahatlatmak adına Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir su yolu olacak.

    Resmi adıyla Kanal İstanbul, şehrin Avrupa Yakası'nda hayata geçecek. Karadeniz ile Akdeniz arasında alternatifsiz bir geçit olan İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini rahatlatmak adına Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir su yolu olacak.

  14. Kanalın Marmara Denizi ile birleştiği noktada 2023 yılına kadar kurulması öngörülen iki yeni kentten biri kurulacak.

    Kanalın Marmara Denizi ile birleştiği noktada 2023 yılına kadar kurulması öngörülen iki yeni kentten biri kurulacak.

  15. Kanalın uzunluğu 40-45 km; genişliği yüzeyde 145-150 metre, tabanda ise yaklaşık 125 metre olacak. Suyun derinliği 25 metre olacak.

    Kanalın uzunluğu 40-45 km; genişliği yüzeyde 145-150 metre, tabanda ise yaklaşık 125 metre olacak. Suyun derinliği 25 metre olacak.

  16. Bu kanalla birlikte İstanbul Boğazı tanker trafiğine tümüyle kapanacak, İstanbul'da iki yeni yarımada, yeni bir de ada oluşacak.

    Bu kanalla birlikte İstanbul Boğazı tanker trafiğine tümüyle kapanacak, İstanbul'da iki yeni yarımada, yeni bir de ada oluşacak.

  17. 453 milyon metrekareye kurulması planlanan Yeni Şehir'in 30 milyon metrekaresini Kanal İstanbul oluşturmaktadır.

    453 milyon metrekareye kurulması planlanan Yeni Şehir'in 30 milyon metrekaresini Kanal İstanbul oluşturmaktadır.

  18. Diğer alanlar 78 milyon metrekare ile havalimanı, 33 milyon metrekare ile Ispartakule ve Bahçeşehir, 108 milyon metrekare ile yollar, 167 milyon metrekare ile imar parselleri ve 37 milyon metrekaresi ise ortak yeşil alanlara ayrılmıştır.

    Diğer alanlar 78 milyon metrekare ile havalimanı, 33 milyon metrekare ile Ispartakule ve Bahçeşehir, 108 milyon metrekare ile yollar, 167 milyon metrekare ile imar parselleri ve 37 milyon metrekaresi ise ortak yeşil alanlara ayrılmıştır.

  19. Çıkartılan topraklar, büyük bir havalimanı ve liman yapımında kullanılacak, taş ocaklarının ve kapatılan madenlerin doldurulması için yararlanılacak. Projenin maliyetinin 10 milyar doların üzerinde olabileceği belirtiliyor.

    Çıkartılan topraklar, büyük bir havalimanı ve liman yapımında kullanılacak, taş ocaklarının ve kapatılan madenlerin doldurulması için yararlanılacak. Projenin maliyetinin 10 milyar doların üzerinde olabileceği belirtiliyor.