Onları Hatırladınız Mı?

Bir zamanlar böyleydik,

  1. İşte bir zamanlar böyleydik, artık hepsi cebimizde!

    İşte bir zamanlar böyleydik, artık hepsi cebimizde!

  2. Tetris    90'lı yıllarda çocukların ve hatta yetişkinlerin elinden düşmeyen tetris oyunun el konsolu epey yaygındı. Elbette akıllı telefonlar varken şu an esamesi okunmuyor.

    Tetris 90'lı yıllarda çocukların ve hatta yetişkinlerin elinden düşmeyen tetris oyunun el konsolu epey yaygındı. Elbette akıllı telefonlar varken şu an esamesi okunmuyor.

  3. Nokia'lar, Ericsson'lar, Motorola'lar...Nokia, Sony Ericsson ve Motorola gibi isimler, 90'lı yılların en popüler cep telefonlarıydı. Ancak bu telefonlar salt telefon görüşmesine veya SMS gönderimine imkan verirken, ilk modellerinde renkli ekran bile yoktu ve antenleriyle dikkat çekiyordu.

    Nokia'lar, Ericsson'lar, Motorola'lar...Nokia, Sony Ericsson ve Motorola gibi isimler, 90'lı yılların en popüler cep telefonlarıydı. Ancak bu telefonlar salt telefon görüşmesine veya SMS gönderimine imkan verirken, ilk modellerinde renkli ekran bile yoktu ve antenleriyle dikkat çekiyordu.

  4. Kasetli Walkman'ler bir zamanlar yolda her yerde müzik dinlemek istediğimizde yanımızdan ayıramadığımız cihazlardı.

    Kasetli Walkman'ler bir zamanlar yolda her yerde müzik dinlemek istediğimizde yanımızdan ayıramadığımız cihazlardı.

  5. Eski fotoğraf makineleri  --  Eskiden fotoğraf makinesiyle çektiğimiz görüntüleri banyo ettirirdik. Bu maliyetli iş elbette bugün yerini dijital fotoğraf makinelerine ve hatta telefonlarımıza bıraktı.

    Eski fotoğraf makineleri -- Eskiden fotoğraf makinesiyle çektiğimiz görüntüleri banyo ettirirdik. Bu maliyetli iş elbette bugün yerini dijital fotoğraf makinelerine ve hatta telefonlarımıza bıraktı.

  6. Onları hatırladınız mı? 80li 90lı yıllarda ilk göz ağrılarımız  <br>Biz öldü, artık kimse yüzüne bakmıyor derken kasetler ve kasetçalarlar şu sıra kapış kapış satıyor! Peki bunca sene sonra kasetler neden çok satıyor dersiniz?

    Onları hatırladınız mı? 80li 90lı yıllarda ilk göz ağrılarımız
    Biz öldü, artık kimse yüzüne bakmıyor derken kasetler ve kasetçalarlar şu sıra kapış kapış satıyor! Peki bunca sene sonra kasetler neden çok satıyor dersiniz?

  7. Teyp kaseti satışları, 2012 yılından bu zamana kadarki en iyi yılını yaşadı. 2016 yılında, kaset satışlarının yüzde 74 artış göstererek 129 bin adet seviyesine ulaştığı açıklanmıştı.

    Teyp kaseti satışları, 2012 yılından bu zamana kadarki en iyi yılını yaşadı. 2016 yılında, kaset satışlarının yüzde 74 artış göstererek 129 bin adet seviyesine ulaştığı açıklanmıştı.

  8. Bu yükselişte en büyük rolü ise 2014 yılında vizyona giren Guardians of The Galaxy (Galaksinin Koruyucuları) adlı filmin müzik albümünün etkili olduğu vurgulanıyor. Filmde, klasik bir teyp kasetinden döneminin sıkı parçaları çalıyordu.

    Bu yükselişte en büyük rolü ise 2014 yılında vizyona giren Guardians of The Galaxy (Galaksinin Koruyucuları) adlı filmin müzik albümünün etkili olduğu vurgulanıyor. Filmde, klasik bir teyp kasetinden döneminin sıkı parçaları çalıyordu.

  9. 2017 yılında ise satışların yüzde 35 daha arttığı ve 174 bin adede çıktığı görülüyor. Geçtiğimiz yıl başı yine Guardians of The Galaxy OST çekerken, kendisini Stranger Thins Volume 1 takip ediyor.

    2017 yılında ise satışların yüzde 35 daha arttığı ve 174 bin adede çıktığı görülüyor. Geçtiğimiz yıl başı yine Guardians of The Galaxy OST çekerken, kendisini Stranger Thins Volume 1 takip ediyor.

  10. Kasetler geri dönse de hayatımıza giren pek çok teknoloji de öldü. İşte bir zamanlar yanımızdan ayıramadığımız; ancak bugün 5 kuruş dahi vermek istemeyeceğiniz zamanının en teknolojik cihazları...

    Kasetler geri dönse de hayatımıza giren pek çok teknoloji de öldü. İşte bir zamanlar yanımızdan ayıramadığımız; ancak bugün 5 kuruş dahi vermek istemeyeceğiniz zamanının en teknolojik cihazları...

  11. Eskiden jetonumuz kadar konuşabilirdik! Artık kartlı telefonları gerektiğinde kullanıyoruz.

    Eskiden jetonumuz kadar konuşabilirdik! Artık kartlı telefonları gerektiğinde kullanıyoruz.

  12. El atarisi    İçinde bir adet oyun olur ve tüm gün bu oyunu oynardık yorulmadan!

    El atarisi İçinde bir adet oyun olur ve tüm gün bu oyunu oynardık yorulmadan!

  13. MSN Messenger, MIRC, ICQ...Şu an pek kullanılmayan ama zamanında dünyayla iletişimimizi sağlayan MSN Messenger, ICQ gibi programlar bugün yerini Facebook Messenger'a ve Whatsapp'a bıraktı.

    MSN Messenger, MIRC, ICQ...Şu an pek kullanılmayan ama zamanında dünyayla iletişimimizi sağlayan MSN Messenger, ICQ gibi programlar bugün yerini Facebook Messenger'a ve Whatsapp'a bıraktı.

  14. 8 inç'lik disket sürücü  ---  1971'den 1976 yılına kadar kullanılan ve 8 inç'lik disket sürücüler, devasa boyutlarıyla dikkat çekiyordu. Bir disketin toplam hafızası ise 80 KB idi. Yani 8500 disketi topladığınızda bir CD elde edebiliyorduk.

    8 inç'lik disket sürücü --- 1971'den 1976 yılına kadar kullanılan ve 8 inç'lik disket sürücüler, devasa boyutlarıyla dikkat çekiyordu. Bir disketin toplam hafızası ise 80 KB idi. Yani 8500 disketi topladığınızda bir CD elde edebiliyorduk.

  15. 8 inç'lik disket sürücüleri 5 yıllık kullanım ömrünün ardından yerini 3.5 inç'lik disket sürücülere bıraktı.

    8 inç'lik disket sürücüleri 5 yıllık kullanım ömrünün ardından yerini 3.5 inç'lik disket sürücülere bıraktı.

  16. 1982 yılından itibaren kullanıma sunulan 3.5 inç'lik disket sürücüler, bugün de halen kullanılmaya devam ediyor; ancak bugün kullanılan birçok cihazda bu sürücüye artık yer verilmiyor.

    1982 yılından itibaren kullanıma sunulan 3.5 inç'lik disket sürücüler, bugün de halen kullanılmaya devam ediyor; ancak bugün kullanılan birçok cihazda bu sürücüye artık yer verilmiyor.

  17. Teyp bandı kullanan disketlerin toplam hafızası ise sadece 1.4 MB (megabyte) idi. Disketlerin ardından CD'ler popülerleşmeye başladı.

    Teyp bandı kullanan disketlerin toplam hafızası ise sadece 1.4 MB (megabyte) idi. Disketlerin ardından CD'ler popülerleşmeye başladı.

  18. Aslında 1980'li yıllarda ilk kez ortaya çıkan CD'ler, 90'ların ardından yaygınlaşma şansı buldu. 700 MB'lık bir kapasiteye sahip olan CD'ler CD-ROM denilen cihazlarla beraber çalışıyordu.

    Aslında 1980'li yıllarda ilk kez ortaya çıkan CD'ler, 90'ların ardından yaygınlaşma şansı buldu. 700 MB'lık bir kapasiteye sahip olan CD'ler CD-ROM denilen cihazlarla beraber çalışıyordu.

  19. Daha sonraki yıllar ortaya çıkan CD-R/RW yazıcılar ise kullanıcıların CD'lere kendi verilerini yazabilmesine olanak verdi. Böylece artık kullanıcılar film, müzik, fotoğraf veya diğer içeriklerini bu disklere yedekleyebiliyordu.

    Daha sonraki yıllar ortaya çıkan CD-R/RW yazıcılar ise kullanıcıların CD'lere kendi verilerini yazabilmesine olanak verdi. Böylece artık kullanıcılar film, müzik, fotoğraf veya diğer içeriklerini bu disklere yedekleyebiliyordu.

  20. Standart bir diskete göre 450 kat daha fazla veriyi saklayabilen CD'ler bugün de kullanılmaya devam ediyor.

    Standart bir diskete göre 450 kat daha fazla veriyi saklayabilen CD'ler bugün de kullanılmaya devam ediyor.

  21. 1995 yılında ortaya çıkan ve başlarda sinema sektörü için bir devrim niteliği taşıyan DVD'ler, yedekleme birimi olarak da yıllar geçtikçe CD'lerin yerini almaya başladılar; zira 700MB'lık kapasiteli CD'leri 6'ya katlayan DVD'ler, kullanıcılara 4.7GB'lık bir kapasite sunuyordu.

    1995 yılında ortaya çıkan ve başlarda sinema sektörü için bir devrim niteliği taşıyan DVD'ler, yedekleme birimi olarak da yıllar geçtikçe CD'lerin yerini almaya başladılar; zira 700MB'lık kapasiteli CD'leri 6'ya katlayan DVD'ler, kullanıcılara 4.7GB'lık bir kapasite sunuyordu.

  22. Çift katmanlı DVD modelleriyle birlikte kapasiteleri 8GB'a kadar yükselen DVD'ler, günümüzde daha az da olsa kullanılmaya devam ediyor. Ancak yakın gelecekte DVD'ler de olmayacak ve harici disk, USB hafıza ve hatta bulut depolama servisleri DVD'lerin yerini tamamen alacak.

    Çift katmanlı DVD modelleriyle birlikte kapasiteleri 8GB'a kadar yükselen DVD'ler, günümüzde daha az da olsa kullanılmaya devam ediyor. Ancak yakın gelecekte DVD'ler de olmayacak ve harici disk, USB hafıza ve hatta bulut depolama servisleri DVD'lerin yerini tamamen alacak.

  23. Dünyanın ilk mobil telefonu  --  Cep telefonunun mucidi olarak bilinen Dr. Martin Cooper, 1973 yılında ilk mobil telefonu geliştiren isimdi. Salt görüşmeyi sağlayan bu telefonu mobil telefon olarak nitelendirsek de, büyük ebatları neticesinde cebe sığacak bir telefon değildi.

    Dünyanın ilk mobil telefonu -- Cep telefonunun mucidi olarak bilinen Dr. Martin Cooper, 1973 yılında ilk mobil telefonu geliştiren isimdi. Salt görüşmeyi sağlayan bu telefonu mobil telefon olarak nitelendirsek de, büyük ebatları neticesinde cebe sığacak bir telefon değildi.

  24. Kimi zaman oyun telefonu yapmak istediğinde Nokia sıradışı tasarımlara imza atmasını biliyordu.

    Kimi zaman oyun telefonu yapmak istediğinde Nokia sıradışı tasarımlara imza atmasını biliyordu.

  25. Peki ya Ericsson'ın antenli telefonunu unutmak mümkün mü? Kapaklı olanı da cabası...

    Peki ya Ericsson'ın antenli telefonunu unutmak mümkün mü? Kapaklı olanı da cabası...

  26. İlk iPhone  --  2007'de ilk kez ortaya çıkan ve akıllı telefon pazarında yeni bir akımı başlatan iPhone'un ilk sürümü böyleydi. Şu an satışta değil ve çok az kişinin elinde bulunuyor.

    İlk iPhone -- 2007'de ilk kez ortaya çıkan ve akıllı telefon pazarında yeni bir akımı başlatan iPhone'un ilk sürümü böyleydi. Şu an satışta değil ve çok az kişinin elinde bulunuyor.

  27. Tabii kasetler ömrünü tamamladığında Walkman'lerin CD'yle çalışanlarını da kullandık.

    Tabii kasetler ömrünü tamamladığında Walkman'lerin CD'yle çalışanlarını da kullandık.

  28. 2000'li yıllardan sonra artık insanlar çok daha pratik olan MP3 çalarları kullanmaya başladı. MP3 çalarların hafızasına binlerce MP3'ü kolayca atmak mümkün hale geldi.

    2000'li yıllardan sonra artık insanlar çok daha pratik olan MP3 çalarları kullanmaya başladı. MP3 çalarların hafızasına binlerce MP3'ü kolayca atmak mümkün hale geldi.

  29. Çevirmeli ağ bağlantısı ile 90'lı yıllarda kullanıcılar internete girmeye çalışıyordu. Bilgisayar içinde bulunan çevirmeli model sayesinde internete giren bilgisayarlar, telefon numarası çevirerek dünyaya bağlanıyordu. Kullanıcılar, internet servis sağlayıcılarından internet paketi satın alıyor ve paketin süresine göre (örneğin 10 saatlik paket) internete girebiliyordu.

    Çevirmeli ağ bağlantısı ile 90'lı yıllarda kullanıcılar internete girmeye çalışıyordu. Bilgisayar içinde bulunan çevirmeli model sayesinde internete giren bilgisayarlar, telefon numarası çevirerek dünyaya bağlanıyordu. Kullanıcılar, internet servis sağlayıcılarından internet paketi satın alıyor ve paketin süresine göre (örneğin 10 saatlik paket) internete girebiliyordu.

  30. Çevirmeli bağlantı ile internetin sık sık kopması bir yana, internete bağlanma hızı son derece yavaştı. Çevirmeli bağlantının ardından ADSL bağlantısı kullanılmaya başlandı.

    Çevirmeli bağlantı ile internetin sık sık kopması bir yana, internete bağlanma hızı son derece yavaştı. Çevirmeli bağlantının ardından ADSL bağlantısı kullanılmaya başlandı.

  31. LCD ekranlara nazaran çok daha fazla yer kaplayan ve ağır bir yapıda olan tüplü monitörler 80'li yıllarda kullanılmaya başlandı.

    LCD ekranlara nazaran çok daha fazla yer kaplayan ve ağır bir yapıda olan tüplü monitörler 80'li yıllarda kullanılmaya başlandı.

  32. Ancak LCD monitörlerin çıkmasıyla birlikte bugün için kullanım alanı bir hayli daraldı.

    Ancak LCD monitörlerin çıkmasıyla birlikte bugün için kullanım alanı bir hayli daraldı.

  33. Netbook, notebook yani laptop'ların daha minik ve kolay taşınabilir modelleriydi. Ancak donanım özellikleri bakımından standart laptop'lara kıyasla çok daha zayıftı ve ömrü kısa sürdü.

    Netbook, notebook yani laptop'ların daha minik ve kolay taşınabilir modelleriydi. Ancak donanım özellikleri bakımından standart laptop'lara kıyasla çok daha zayıftı ve ömrü kısa sürdü.

  34. Tüplü monitörler gibi tüplü televizyonlar da bir dönemin vazgeçilmeziydi. Çok daha fazla yer kaplar, bugünkü LCD veya LED televizyonların kalitesini elbette veremezdi.

    Tüplü monitörler gibi tüplü televizyonlar da bir dönemin vazgeçilmeziydi. Çok daha fazla yer kaplar, bugünkü LCD veya LED televizyonların kalitesini elbette veremezdi.

  35. Elbette aranızda Windows 95 ve daha eski işletim sistemlerini de kullananlar vardır şüphesiz; ama yıllarca en çok kullanılan işletim sistemi Windows XP'yi hatırlatmasak olmazdı. Bugün bile Çin'de halen milyonlarca bilgisayarda kullanılıyor; ancak dünya genelinde artık demode bir ürün.

    Elbette aranızda Windows 95 ve daha eski işletim sistemlerini de kullananlar vardır şüphesiz; ama yıllarca en çok kullanılan işletim sistemi Windows XP'yi hatırlatmasak olmazdı. Bugün bile Çin'de halen milyonlarca bilgisayarda kullanılıyor; ancak dünya genelinde artık demode bir ürün.

  36. Sahi bir ara Facebook'ta 'poke' yani 'dürt' özelliği de vardı; mesaj göndermek yerine kullanıcılar bu şekilde birbirlerini dürterdi.

    Sahi bir ara Facebook'ta 'poke' yani 'dürt' özelliği de vardı; mesaj göndermek yerine kullanıcılar bu şekilde birbirlerini dürterdi.

  37. El atarilerine kıyasla daha gelişmiş grafik ve oyunlarla dikkat çeken, küçük kasetleriyle oyunları değiştirilebilen Gameboy'ları kim unutabilir?

    El atarilerine kıyasla daha gelişmiş grafik ve oyunlarla dikkat çeken, küçük kasetleriyle oyunları değiştirilebilen Gameboy'ları kim unutabilir?

  38. Sega'lar Atari'ler...    Oyun konsolları da PlayStation 4 ve Xbox One'a gelene kadarki süreçte oldukça yol kat etti. Oyun kasetleriyle düşük çözünürlükte de olsa pek çok oyunu sıkılmadan oynardık.

    Sega'lar Atari'ler... Oyun konsolları da PlayStation 4 ve Xbox One'a gelene kadarki süreçte oldukça yol kat etti. Oyun kasetleriyle düşük çözünürlükte de olsa pek çok oyunu sıkılmadan oynardık.

  39. Atari salonları    -- Jeton demişken, Atari salonlarına gidip öğrenci harçlığıyla atarilerin başında zaman geçirenleri de atlamayalım!

    Atari salonları -- Jeton demişken, Atari salonlarına gidip öğrenci harçlığıyla atarilerin başında zaman geçirenleri de atlamayalım!

  40. Akbillerin ilk sürümleri bu şekildeydi; artık İstanbul Kart var.

    Akbillerin ilk sürümleri bu şekildeydi; artık İstanbul Kart var.

  41. Sanal bebek  --  2000'lerin başında sanal bebek furyası başlamış; herkes kendi hayvanını bu küçük oyuncaklarda besleme başlamıştı.

    Sanal bebek -- 2000'lerin başında sanal bebek furyası başlamış; herkes kendi hayvanını bu küçük oyuncaklarda besleme başlamıştı.

  42. Anten  --  Rüzgarda yönü değişince bizi çatıya çıkartan antenleri de unutmadık elbette!

    Anten -- Rüzgarda yönü değişince bizi çatıya çıkartan antenleri de unutmadık elbette!

  43. Numara çevirmek mi dediniz?  ---  Masa telefonlarını kullanırken numara tuşlamak yerine o numarayı gerçekten çevirirdik!

    Numara çevirmek mi dediniz? --- Masa telefonlarını kullanırken numara tuşlamak yerine o numarayı gerçekten çevirirdik!

  44. CASIO'nun efsane saati  --  Bir zamanlar hemen herkesin bileğinde olan bu saatlerin öyle çok bir esprisi de yoktu aslında; ama dijital olması bakımından dikkat çekiciydi. Bugün Türkiye'de daha çok askeriyede erlerce kullanılıyor.

    CASIO'nun efsane saati -- Bir zamanlar hemen herkesin bileğinde olan bu saatlerin öyle çok bir esprisi de yoktu aslında; ama dijital olması bakımından dikkat çekiciydi. Bugün Türkiye'de daha çok askeriyede erlerce kullanılıyor.

  45. Kasetçalar  --  Bugün evlerde artık onları göremiyoruz

    Kasetçalar -- Bugün evlerde artık onları göremiyoruz

  46. Bugün sanal gözlüklerin yaptığını yapamasa da, fotoğrafların içine bizi öyle bir çekerdi ki...

    Bugün sanal gözlüklerin yaptığını yapamasa da, fotoğrafların içine bizi öyle bir çekerdi ki...

  47. Teletext  --  Çocukluğumuzun sosyal medyası... TV yayın akışını, haberleri buradan takip ederdik.

    Teletext -- Çocukluğumuzun sosyal medyası... TV yayın akışını, haberleri buradan takip ederdik.