Akıllı Telefonlardaki SAR Değeri Nedir?

SAR, özgül emilim oranı veya özgül soğurma oranı olarak bilinir. (İngilizce: Specific absorption rate) Bu SAR oranı radyo frekans (RF) elektromanyetik alana maruz kalındığında beden tarafından soğurulan enerji oranının bir ölçüsüdür.

  1. AKILLI TELEFON ALIRKEN DİKKAT    Akıllı telefonlardaki bu değerin yüksek olması durumunda ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Yani akıllı telefon alırken SAR değerlerine bakmanız büyük önem taşıyor.

    AKILLI TELEFON ALIRKEN DİKKAT Akıllı telefonlardaki bu değerin yüksek olması durumunda ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Yani akıllı telefon alırken SAR değerlerine bakmanız büyük önem taşıyor.

  2. YASAL ÜST SINIR    Akıllı telefonların SAR değerleri ise belli bir değerin üzerinde olamaz. Bu değer ise ABD ve Avrupa'da farklılık gösteriyor. Mesela ABD'de SAR değeri 1.6, Avrupa'da ise 2.0'ın üzerinde olan akıllı telefonlar sağlığa zararlı kabul edilmektedir.

    YASAL ÜST SINIR Akıllı telefonların SAR değerleri ise belli bir değerin üzerinde olamaz. Bu değer ise ABD ve Avrupa'da farklılık gösteriyor. Mesela ABD'de SAR değeri 1.6, Avrupa'da ise 2.0'ın üzerinde olan akıllı telefonlar sağlığa zararlı kabul edilmektedir.

  3. Özgül emilim oranı (SAR), bir radyo frekansı (RF) elektromanyetik alana maruz kaldığında insan vücudu tarafından radyasyonun emilme hızının bir ölçümünü ifade ediyor. Bununla birlikte, ultrason da dahil olmak üzere etrafımızda kullandığımız birçok şey doku yoluyla emilime sebep olabilir. Cihazlarda verilen oran, dokunun kütlesi başına emilen enerji olarak tanımlanır ve kilogram başına watt birimine (W / kg) sahiptir.

    Özgül emilim oranı (SAR), bir radyo frekansı (RF) elektromanyetik alana maruz kaldığında insan vücudu tarafından radyasyonun emilme hızının bir ölçümünü ifade ediyor. Bununla birlikte, ultrason da dahil olmak üzere etrafımızda kullandığımız birçok şey doku yoluyla emilime sebep olabilir. Cihazlarda verilen oran, dokunun kütlesi başına emilen enerji olarak tanımlanır ve kilogram başına watt birimine (W / kg) sahiptir.

  4. SAR genellikle ya vücudun tamamında ya da küçük bir "numune" hacminde (tipik olarak 1 g ya da 10 g doku) ifade edilir. Alınan değer, daha sonra belirtilen hacim veya kütle üzerinde incelenen vücut bölümünde ölçülen maksimum seviyedir.

    SAR genellikle ya vücudun tamamında ya da küçük bir "numune" hacminde (tipik olarak 1 g ya da 10 g doku) ifade edilir. Alınan değer, daha sonra belirtilen hacim veya kütle üzerinde incelenen vücut bölümünde ölçülen maksimum seviyedir.

  5. SAR DEĞERİ HESAPLAMA    Özgül emilim oranı yani SAR, dokudaki elektrik alanından şu şekilde hesaplanabilir:    SAR, 100 kHz ila 10 GHz arasındaki alanlara maruz kalmayı ölçebilir (radyo dalgaları olarak bilinir). Genellikle mobil telefonlardan emilen gücü ölçmek ve MRI taramasında kullanılır. Değer, RF(radyo frekansı) enerjisine maruz kalan vücudun geometrisine ve RF kaynağının tam konumu ile geometrisine bağlı olur. Bu nedenle testler, cep telefonu modellerinin her biri için ayrı ayrı yapılıyor.

    SAR DEĞERİ HESAPLAMA Özgül emilim oranı yani SAR, dokudaki elektrik alanından şu şekilde hesaplanabilir: SAR, 100 kHz ila 10 GHz arasındaki alanlara maruz kalmayı ölçebilir (radyo dalgaları olarak bilinir). Genellikle mobil telefonlardan emilen gücü ölçmek ve MRI taramasında kullanılır. Değer, RF(radyo frekansı) enerjisine maruz kalan vücudun geometrisine ve RF kaynağının tam konumu ile geometrisine bağlı olur. Bu nedenle testler, cep telefonu modellerinin her biri için ayrı ayrı yapılıyor.

  6. AKILLI TELEFON SAR TESTLERİ    Bir cep telefonunda SAR değerlerini ölçerken, telefon konuşma pozisyonunda bir insan kafasına "temsili olarak" ("SAR Hayalet Efekti") yerleştirilir. SAR değeri daha sonra en yüksek emilim oranına sahip olan yerde ölçülür ve cep telefonlarda genelde telefonun antenine çok yakın alandadır.

    AKILLI TELEFON SAR TESTLERİ Bir cep telefonunda SAR değerlerini ölçerken, telefon konuşma pozisyonunda bir insan kafasına "temsili olarak" ("SAR Hayalet Efekti") yerleştirilir. SAR değeri daha sonra en yüksek emilim oranına sahip olan yerde ölçülür ve cep telefonlarda genelde telefonun antenine çok yakın alandadır.

  7. Ölçümler başın her iki yanında ve cihazın iletebileceği frekans bantlarını temsil eden farklı frekanslarda farklı pozisyonlar için yapılır. Telefonun boyut ve özelliklerine bağlı olarak kullanıcının vücuduna ve / veya el-ayaklarına yakınken cihazın kullanımını göstermek için ek testler de yapılması gerekebilir. Çeşitli hükümetler mobil cihazlar tarafından yayılan RF enerjisi için maksimum SAR seviyelerini tanımlamış durumdadır.

    Ölçümler başın her iki yanında ve cihazın iletebileceği frekans bantlarını temsil eden farklı frekanslarda farklı pozisyonlar için yapılır. Telefonun boyut ve özelliklerine bağlı olarak kullanıcının vücuduna ve / veya el-ayaklarına yakınken cihazın kullanımını göstermek için ek testler de yapılması gerekebilir. Çeşitli hükümetler mobil cihazlar tarafından yayılan RF enerjisi için maksimum SAR seviyelerini tanımlamış durumdadır.

  8. Telefonlarla bu kadar iç içe olan bizler belki kendimizi akıllı telefonlardan ayırmakta çok güçlük çekebiliriz. Ancak telefon alırken daha düşük cihazlar almak o kadar da zor olmasa gerek.

    Telefonlarla bu kadar iç içe olan bizler belki kendimizi akıllı telefonlardan ayırmakta çok güçlük çekebiliriz. Ancak telefon alırken daha düşük cihazlar almak o kadar da zor olmasa gerek.