İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Telefon Ve Wi-Fi Sinyalleri İnsan Vücuduna Zararlı Mı?

Yıllardır evlerimizde Wi-Fi sinyalleri ve telefon sinyalleriyle bir arada yaşıyoruz. Bu sinyaller görünmüyor yalnız hep bizimleler. Peki bu sinyallerin herhangi bir şekilde insan vücuduna zararı bulunuyor mu?

  1. Medyada çıkan bilim, sağlık ve teknoloji konularındaki tartışmalı haberleri 4 bin kişilik bilim insanı ordusuyla mercek altına alan, gerekirse deneyler ve araştırmalar yaparak gerçeği ortaya çıkarmak için çalışan İngiliz bilim grubu "Sense About Science" için tartışmalıkonuya açıklık getirdi.

    Medyada çıkan bilim, sağlık ve teknoloji konularındaki tartışmalı haberleri 4 bin kişilik bilim insanı ordusuyla mercek altına alan, gerekirse deneyler ve araştırmalar yaparak gerçeği ortaya çıkarmak için çalışan İngiliz bilim grubu "Sense About Science" için tartışmalıkonuya açıklık getirdi.

  2. 2003 yılında 14 kişilik bir bilimsel danışma kuruluyla kurulan Sense About Science, bugün 4 binin üzerinde gönüllü bilim insanı ve uzmandan oluşan bir bilim kuruluşu. Amacı, basında çıkan sağlık, teknoloji ve bilim haberleri hakkında deneyler, araştırmalar ve beyin fırtınası yaparak doğruyu ortaya çıkarmak. Özetle, medyanın yarattığı kafa karışıklığını gidermek. Danışmanların içinde Nobel ödüllü bilim insanları, doktorlar ve profesörler bulunuyor. Küresel ısınma, GDO, detoks ve radyasyon gibi konulardaki bilinç karmaşasını yok etmeyi amaçlayan grup, tartışmalı bilimsel konulara son noktayı koyuyor. Sivil toplum örgütleri, organizasyonlar, kurumlar ve bireylerden gelen bilimsel soruları hiçbir karşılık beklemeksizin uzmanlarına aktararak yanıtlamaya çalışıyor.

    2003 yılında 14 kişilik bir bilimsel danışma kuruluyla kurulan Sense About Science, bugün 4 binin üzerinde gönüllü bilim insanı ve uzmandan oluşan bir bilim kuruluşu. Amacı, basında çıkan sağlık, teknoloji ve bilim haberleri hakkında deneyler, araştırmalar ve beyin fırtınası yaparak doğruyu ortaya çıkarmak. Özetle, medyanın yarattığı kafa karışıklığını gidermek. Danışmanların içinde Nobel ödüllü bilim insanları, doktorlar ve profesörler bulunuyor. Küresel ısınma, GDO, detoks ve radyasyon gibi konulardaki bilinç karmaşasını yok etmeyi amaçlayan grup, tartışmalı bilimsel konulara son noktayı koyuyor. Sivil toplum örgütleri, organizasyonlar, kurumlar ve bireylerden gelen bilimsel soruları hiçbir karşılık beklemeksizin uzmanlarına aktararak yanıtlamaya çalışıyor.

  3. Grup, 83 yaşındaki İngiliz politikacı Lord Dick Taverne ile sıtma konusundaki çalışmalarıyla ve biyomedikal alanındaki araştırmalarıyla tanınan 73 yaşındaki ünlü İngiliz bilim kadını Dame Bridget Margaret Ogilvie tarafından kuruldu. Ancak yönetim ekibi gençlerden oluşuyor. Hatta grubun VoYS (Voice of Young Science- Genç Bilimin Sesi) adında bir projesi de var ki, amaç genç bilim insanlarınının medyada dile getirilen tartışmalı konularla alakalı olarak halkı bilinçlendirme noktasında girişimci olmalarını sağlamak. İngiliz bilim grubu Sense About Science, ?Küresel ısınma var mı??, ?GDO var mı??, ?Cep telefonu, kablosuz ağlar ve MRI insan sağlığını tehdit ediyor mu??, ?Detoks öldürücü olabilir mi?? ve ?Gıda boyaları hiperaktiviteye yol açar mı?? sorularına cevap verdi.

    Grup, 83 yaşındaki İngiliz politikacı Lord Dick Taverne ile sıtma konusundaki çalışmalarıyla ve biyomedikal alanındaki araştırmalarıyla tanınan 73 yaşındaki ünlü İngiliz bilim kadını Dame Bridget Margaret Ogilvie tarafından kuruldu. Ancak yönetim ekibi gençlerden oluşuyor. Hatta grubun VoYS (Voice of Young Science- Genç Bilimin Sesi) adında bir projesi de var ki, amaç genç bilim insanlarınının medyada dile getirilen tartışmalı konularla alakalı olarak halkı bilinçlendirme noktasında girişimci olmalarını sağlamak. İngiliz bilim grubu Sense About Science, ?Küresel ısınma var mı??, ?GDO var mı??, ?Cep telefonu, kablosuz ağlar ve MRI insan sağlığını tehdit ediyor mu??, ?Detoks öldürücü olabilir mi?? ve ?Gıda boyaları hiperaktiviteye yol açar mı?? sorularına cevap verdi.

  4. Elektromanyetik dalgalar enerjilerine göre iyonlaştıran ve iyonlaştırmayan radyasyon diye ikiye ayrılır. İyonlaştıranlar esas zararlı olan dalgalardır, x-ray gibi. Işık ve radyo dalgaları gibi iyonlaştırmayan radyasyon ise zararsızdır.

    Elektromanyetik dalgalar enerjilerine göre iyonlaştıran ve iyonlaştırmayan radyasyon diye ikiye ayrılır. İyonlaştıranlar esas zararlı olan dalgalardır, x-ray gibi. Işık ve radyo dalgaları gibi iyonlaştırmayan radyasyon ise zararsızdır.

  5. Cep telefonunun kullandığı dalgalar da bu gruba dâhildir. Yüksek derecede iyonlaştıran radyasyona maruz kalmak kanser riskini arttırabilir, ancak iyonlaştırmayan radyasyona yoğun olarak maruz kalınsa bile ancak ortaya çıkan ısıdan dolayı yanık tehlikesi oluşabilir; uzun süreli hastalıklara yol açmaz. İyonlaştıran radyasyon yüksek enerjidedir ve hücredeki DNA yapısını değiştirebilir. Hatta hücrede kalıcı hasar bırakıp öldürebilir ve kanser olmasına yol açabilir.

    Cep telefonunun kullandığı dalgalar da bu gruba dâhildir. Yüksek derecede iyonlaştıran radyasyona maruz kalmak kanser riskini arttırabilir, ancak iyonlaştırmayan radyasyona yoğun olarak maruz kalınsa bile ancak ortaya çıkan ısıdan dolayı yanık tehlikesi oluşabilir; uzun süreli hastalıklara yol açmaz. İyonlaştıran radyasyon yüksek enerjidedir ve hücredeki DNA yapısını değiştirebilir. Hatta hücrede kalıcı hasar bırakıp öldürebilir ve kanser olmasına yol açabilir.

  6. İyonlaştırmayan radyasyon ise hücreyi berelemek veya öldürmek için yeterli enerjiye sahip değildir. Bu konu, lunaparkta kriket topuyla vurmaya çalıştığın Hindistan cevizi ile anlatılabilir. Hindistan cevizi ya sallanır ve düşmeden dengesini bulur (hücrenin kendini onarması diyebiliriz buna) ya da yere düşer yani kanser olur. Ancak aynı Hindistan cevizini bir pinpon topuyla vurmaya çalışırsanız onu asla yere düşüremezsiniz. Üst üste onlarcasını atsanız yine de yerinden kımıldamaz. Yani hücreye bir zarar veremez. Pinpon topu burada iyonlaştırmayan radyasyona örnektir.

    İyonlaştırmayan radyasyon ise hücreyi berelemek veya öldürmek için yeterli enerjiye sahip değildir. Bu konu, lunaparkta kriket topuyla vurmaya çalıştığın Hindistan cevizi ile anlatılabilir. Hindistan cevizi ya sallanır ve düşmeden dengesini bulur (hücrenin kendini onarması diyebiliriz buna) ya da yere düşer yani kanser olur. Ancak aynı Hindistan cevizini bir pinpon topuyla vurmaya çalışırsanız onu asla yere düşüremezsiniz. Üst üste onlarcasını atsanız yine de yerinden kımıldamaz. Yani hücreye bir zarar veremez. Pinpon topu burada iyonlaştırmayan radyasyona örnektir.

  7. Kaldı ki iyonlaştıran radyasyon da her zaman zarar vermez. Örneğin radyoterapi olarak kanser hastalarının tedavisinde kullanılabiliyor. Her yıl 100 binin üzerinde kanser hastası radyoterapi görüyor İngiltere?de. Klinik hata oranı ise yüzde 0.003. Bu sebepten ölüm riski ise 200 binde bir. Bu arada cep telefonunu çok kullandığınızda ısınmasının radyasyonla bir ilgisi yoktur ve uzun süreli kalıcı zarara yol açmaz.

    Kaldı ki iyonlaştıran radyasyon da her zaman zarar vermez. Örneğin radyoterapi olarak kanser hastalarının tedavisinde kullanılabiliyor. Her yıl 100 binin üzerinde kanser hastası radyoterapi görüyor İngiltere?de. Klinik hata oranı ise yüzde 0.003. Bu sebepten ölüm riski ise 200 binde bir. Bu arada cep telefonunu çok kullandığınızda ısınmasının radyasyonla bir ilgisi yoktur ve uzun süreli kalıcı zarara yol açmaz.

  8. Isınması elektronik parçalardan kaynaklanır. Bir konu da cep telefonlarının beyin tümörlerine yol açıp açmadığı. The International Agency for Research on Cancer (IARCUluslararası Kanser Araştırmaları Ajnsı) tarafından 13 ülkede yeni gerçekleştirilen Interphone adlı bir araştırmada, cep telefonu kullanımıyla beyin tümörü arasında herhangi bir bağlantı bulunamadı.

    Isınması elektronik parçalardan kaynaklanır. Bir konu da cep telefonlarının beyin tümörlerine yol açıp açmadığı. The International Agency for Research on Cancer (IARCUluslararası Kanser Araştırmaları Ajnsı) tarafından 13 ülkede yeni gerçekleştirilen Interphone adlı bir araştırmada, cep telefonu kullanımıyla beyin tümörü arasında herhangi bir bağlantı bulunamadı.

  9. Wi-Fi artık hayatımızın her köşesinde mevcut. Evde, okulda, ofiste, restoranda hatta yolda yürürken bile wireless'e çarpmadan geçmek mümkün değil.

    Wi-Fi artık hayatımızın her köşesinde mevcut. Evde, okulda, ofiste, restoranda hatta yolda yürürken bile wireless'e çarpmadan geçmek mümkün değil.

  10. Bunun yaydığı frekansların etkileri cep telefonu kadar çok araştırılmamış olsa da frekansı (2.4GHz) yani 3G cep telefonunkine yakın bir frekans (2.1GHz) aralığında bulunur. Ve 0.1 watt gibi çok düşük bir güçle çalışır.

    Bunun yaydığı frekansların etkileri cep telefonu kadar çok araştırılmamış olsa da frekansı (2.4GHz) yani 3G cep telefonunkine yakın bir frekans (2.1GHz) aralığında bulunur. Ve 0.1 watt gibi çok düşük bir güçle çalışır.

  11. Haliyle, birisi Wi-Fi erişim noktasının tam ortasına bir yıl boyu otursa bile, sadece 20 dakika cep telefonuyla konuşmuş kadar iyonlaştırmayan radyasyon alabilir.

    Haliyle, birisi Wi-Fi erişim noktasının tam ortasına bir yıl boyu otursa bile, sadece 20 dakika cep telefonuyla konuşmuş kadar iyonlaştırmayan radyasyon alabilir.