10 Soruda Münbiç

Afrin'de Zeytin Dalı harekatıyla Münbiç'teki PKK-PYD terör örgütüne yönelik olası bir operasyon da gündemde.

  1. Afrin'de Zeytin Dalı harekatıyla Münbiç'teki PKK-PYD terör örgütüne yönelik olası bir operasyon da gündemde. Peki Münbiç nerededir, ABD ve PKK için önemi nedir, ne zamandan beri terör örgütünün işgalindedir, Türkiye Münbiç için daha önce hangi uyarıları yapmıştır, Taha Dağlı Münbiç ile merak edilen tüm soruları yanıtladı

    Afrin'de Zeytin Dalı harekatıyla Münbiç'teki PKK-PYD terör örgütüne yönelik olası bir operasyon da gündemde. Peki Münbiç nerededir, ABD ve PKK için önemi nedir, ne zamandan beri terör örgütünün işgalindedir, Türkiye Münbiç için daha önce hangi uyarıları yapmıştır, Taha Dağlı Münbiç ile merak edilen tüm soruları yanıtladı

  2. MÜNBİÇ NERESİDİR?  Münbiç, Suriye'de Halep vilayetine bağlı bir ilçedir. Fırat Nehrinin yaklaşık 30 kilometre batısında yer almaktadır.

    MÜNBİÇ NERESİDİR? Münbiç, Suriye'de Halep vilayetine bağlı bir ilçedir. Fırat Nehrinin yaklaşık 30 kilometre batısında yer almaktadır.

  3. TÜRKİYE İÇİN MÜNBİÇ'İN ÖNEMİ NEDİR?  Türkiye daha önce PKK-PYD teröristlerinin Fırat'ın batısına geçmelerini kırmızı çizgi olarak tanımladı. Münbiç, Fırat'ın batısında bulunmaktadır. Bu nedenle Türkiye'nin güvenliği açısından Münbiç'teki terör yapılanması Türkiye açısından kabul edilemez bir durumdur.

    TÜRKİYE İÇİN MÜNBİÇ'İN ÖNEMİ NEDİR? Türkiye daha önce PKK-PYD teröristlerinin Fırat'ın batısına geçmelerini kırmızı çizgi olarak tanımladı. Münbiç, Fırat'ın batısında bulunmaktadır. Bu nedenle Türkiye'nin güvenliği açısından Münbiç'teki terör yapılanması Türkiye açısından kabul edilemez bir durumdur.

  4. MÜNBİÇ NE ZAMAN İŞGAL EDİLDİ?  Haziran 2016'da ABD sözde DEAŞ ile mücadele operasyonu çerçevesinde Münbiç'e PKK-PYD terör örgütünü soktu. O dönemde Türkiye buna şiddetle karşı çıktı. ABD bir takım taahhütlerde bulundu ancak bunları yerine getirmedi.

    MÜNBİÇ NE ZAMAN İŞGAL EDİLDİ? Haziran 2016'da ABD sözde DEAŞ ile mücadele operasyonu çerçevesinde Münbiç'e PKK-PYD terör örgütünü soktu. O dönemde Türkiye buna şiddetle karşı çıktı. ABD bir takım taahhütlerde bulundu ancak bunları yerine getirmedi.

  5. MÜNBİÇ HANGİ KILIFLA İŞGAL EDİLDİ?  Türkiye ABD'nin Münbiç operasyonuna PKK-PYD'nin katılmasına karşı çıkınca ABD, Suriye Demokratik Güçleri adlı yeni bir grubun kurulduğunu ilan etti. Operasyona da SDG'nin katılacağı vurgulandı. Ancak bu bir yalandı. SDG denilen örgüt PKK-PYD'nin çatı oluşumuydu. ABD'nin bu yalanı Türkiye tarafından kabul görmedi.

    MÜNBİÇ HANGİ KILIFLA İŞGAL EDİLDİ? Türkiye ABD'nin Münbiç operasyonuna PKK-PYD'nin katılmasına karşı çıkınca ABD, Suriye Demokratik Güçleri adlı yeni bir grubun kurulduğunu ilan etti. Operasyona da SDG'nin katılacağı vurgulandı. Ancak bu bir yalandı. SDG denilen örgüt PKK-PYD'nin çatı oluşumuydu. ABD'nin bu yalanı Türkiye tarafından kabul görmedi.

  6. TÜRKİYE O DÖNEMDE MÜNBİÇ NE DEMİŞTİ?  Cumhurbaşkanı Erdoğan Münbiç'e SDG veya PYD'nin girmesinin ardından ABD'ye teröristleri Münbiç'ten çıkarma konusunda uyarı yaptı. Bunun yerine getirilmemesi halinde de Türkiye'nin kendi işini kendi göreceğini vurguladı.

    TÜRKİYE O DÖNEMDE MÜNBİÇ NE DEMİŞTİ? Cumhurbaşkanı Erdoğan Münbiç'e SDG veya PYD'nin girmesinin ardından ABD'ye teröristleri Münbiç'ten çıkarma konusunda uyarı yaptı. Bunun yerine getirilmemesi halinde de Türkiye'nin kendi işini kendi göreceğini vurguladı.

  7. PYD'NİN MÜNBİÇ İŞGALİNDEN SONRA NE OLDU?  Münbiç Haziran'da işgal edildi, 15 Temmuz'da Türkiye'de darbe girişimi oldu. Hemen ardından Türkiye 24 Ağustos 2016'da Fırat Kalkanı harekatını başlattı. Azez-Cerablus hattını DEAŞ ve PYD teröristlerinden temizledi.

    PYD'NİN MÜNBİÇ İŞGALİNDEN SONRA NE OLDU? Münbiç Haziran'da işgal edildi, 15 Temmuz'da Türkiye'de darbe girişimi oldu. Hemen ardından Türkiye 24 Ağustos 2016'da Fırat Kalkanı harekatını başlattı. Azez-Cerablus hattını DEAŞ ve PYD teröristlerinden temizledi.

  8. MÜNBİÇ'TE ŞU AN NELER OLUYOR?  Münbiç Haziran 2016'dan itibaren PYD terör örgütünün işgalinde. Bölge halkı bunu kabullenmese de terör örgütü Münbiç'te terör yasalarıyla halka şiddet uyguluyor. İşgalin ilk sürecinde bölgede PKK'ya karşı çıkan sivillere katliam ve sürgün politikası uygulandı. Bu durum hala devam ediyor.

    MÜNBİÇ'TE ŞU AN NELER OLUYOR? Münbiç Haziran 2016'dan itibaren PYD terör örgütünün işgalinde. Bölge halkı bunu kabullenmese de terör örgütü Münbiç'te terör yasalarıyla halka şiddet uyguluyor. İşgalin ilk sürecinde bölgede PKK'ya karşı çıkan sivillere katliam ve sürgün politikası uygulandı. Bu durum hala devam ediyor.

  9. MÜNBİÇ HALKI NE DURUMDA?  Münbiç'te 3 hafta önce PYD teröristleri 2 sivili işkenceyle katletti. Bu durum halk arasında infiale yol açtı. Münbiç'te günlerce PKK-PYD karşıtı gösteriler düzenlendi

    MÜNBİÇ HALKI NE DURUMDA? Münbiç'te 3 hafta önce PYD teröristleri 2 sivili işkenceyle katletti. Bu durum halk arasında infiale yol açtı. Münbiç'te günlerce PKK-PYD karşıtı gösteriler düzenlendi

  10. PYD MÜNBİÇ'TE SİVİL HALKI NASIL SİNDİRİYOR?  Siviller Arap, Türkmen ya da Kürt olsun PKK işgalini reddediyorlar. PKK-PYD terör örgütü ise kendi çizgisinde olmayan Kürtleri dahi sürgün ediyor. Bu amaçla evlere zorla el konuluyor. Münbiç'in işgalinin ilk günlerinde teröristler tapu daireleri ve nüfus dairelerini yakıp, yıktı. Bölge halkının evlerini DEAŞ teröristleri olabilir gerekçesiyle bombalayarak, yıktı.

    PYD MÜNBİÇ'TE SİVİL HALKI NASIL SİNDİRİYOR? Siviller Arap, Türkmen ya da Kürt olsun PKK işgalini reddediyorlar. PKK-PYD terör örgütü ise kendi çizgisinde olmayan Kürtleri dahi sürgün ediyor. Bu amaçla evlere zorla el konuluyor. Münbiç'in işgalinin ilk günlerinde teröristler tapu daireleri ve nüfus dairelerini yakıp, yıktı. Bölge halkının evlerini DEAŞ teröristleri olabilir gerekçesiyle bombalayarak, yıktı.

  11. ABD İÇİN MÜNBİÇ'İN ÖNEMİ NEDİR?  ABD'nin Suriye politikasında Münbiç bir köprü olarak görülüyor. ABD'nin Suriye'nin kuzey doğusundaki PYD işgalindeki bölgelerde askeri üsleri var. Münbiç'te de Amerikan askerinin varlığı söz konusu. ABD bu bölgeleri Münbiç üzerinden Akdeniz'e ulaştırıp, bir koridor kurmayı amaçlıyor. Çünkü Münbiç'in çevresindeki Deyruzzor gibi yine PYD işgalinde olan şehirlerde enerji kaynakları da yer alıyor

    ABD İÇİN MÜNBİÇ'İN ÖNEMİ NEDİR? ABD'nin Suriye politikasında Münbiç bir köprü olarak görülüyor. ABD'nin Suriye'nin kuzey doğusundaki PYD işgalindeki bölgelerde askeri üsleri var. Münbiç'te de Amerikan askerinin varlığı söz konusu. ABD bu bölgeleri Münbiç üzerinden Akdeniz'e ulaştırıp, bir koridor kurmayı amaçlıyor. Çünkü Münbiç'in çevresindeki Deyruzzor gibi yine PYD işgalinde olan şehirlerde enerji kaynakları da yer alıyor