Erdoğan-Papa Görüşmesinden İlginç Detay!

Erdoğan-Papa görüşmesinden bomba detay!

  1. VATİKAN 59 yıl sonra ilk kez Türkiye Cumhurbaşkanı'nı ağırladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Vatikan'da Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile baş başa görüşmesini dünya ajansları flaş haber olarak geçti. Tarihi olarak nitelenen Papa - Erdoğan görüşmesinde dikkat çeken detaylar vardı.

    VATİKAN 59 yıl sonra ilk kez Türkiye Cumhurbaşkanı'nı ağırladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Vatikan'da Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus ile baş başa görüşmesini dünya ajansları flaş haber olarak geçti. Tarihi olarak nitelenen Papa - Erdoğan görüşmesinde dikkat çeken detaylar vardı.

  2. Papa Vatikan'daki makamında Erdoğan ile görüşmesini çalışma masasında gerçekleştirdi. Masanın üzerinde büyük bir haç, Hazreti İsa'nın heykeli ve özel bir süs eşyası bulunuyordu. Papa devlet liderleri ile görüşmeleri hep bu masada yapıyor. Daha önce de aynı masada karşısında Trump oturmuştu. Sıradışı bir görüşme ortamını tercih eden Papa, Trump karşıtlığı ile biliniyor.

    Papa Vatikan'daki makamında Erdoğan ile görüşmesini çalışma masasında gerçekleştirdi. Masanın üzerinde büyük bir haç, Hazreti İsa'nın heykeli ve özel bir süs eşyası bulunuyordu. Papa devlet liderleri ile görüşmeleri hep bu masada yapıyor. Daha önce de aynı masada karşısında Trump oturmuştu. Sıradışı bir görüşme ortamını tercih eden Papa, Trump karşıtlığı ile biliniyor.

  3. TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR ETMİŞTİ : Papa Franciscus Suriyeli mülteciler konusunda sıklıkla yardım çağrıları yapması ile biliniyor. Papa, Türkiye ziyaretinden dönüşünde de çok sayıda mülteciyi ağırladığı için Türkiye'ye "cömertliğinden" ötürü teşekkür etmişti.

    TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR ETMİŞTİ : Papa Franciscus Suriyeli mülteciler konusunda sıklıkla yardım çağrıları yapması ile biliniyor. Papa, Türkiye ziyaretinden dönüşünde de çok sayıda mülteciyi ağırladığı için Türkiye'ye "cömertliğinden" ötürü teşekkür etmişti.

  4. Papa Vatikan görüşmesinde Erdoğan'a ziyaretinden dolayı teşekkür etti. Papa ile Erdoğan'ın dünya ajansları tarafından flaş haber olarak geçilen görüşmesi basına kapalı olarak 1 saat sürdü. Papa ABD başkanı Donald Trump ile olan görüşmesini yarım saat tutmuştu.

    Papa Vatikan görüşmesinde Erdoğan'a ziyaretinden dolayı teşekkür etti. Papa ile Erdoğan'ın dünya ajansları tarafından flaş haber olarak geçilen görüşmesi basına kapalı olarak 1 saat sürdü. Papa ABD başkanı Donald Trump ile olan görüşmesini yarım saat tutmuştu.

  5. Görüşmenin sonunda Erdoğan Papa'ya, İstanbul panoramasının resmedildiği bir çini tablo ile ayrıca Mevlana'nın Mesnevisi ve Mevlana'yla ilgili birkaç kitap da hediye etti. Papa ise Erdoğan'a, üzerinde "barış meleğinin şeytanı boğarken görüldüğü" bir madalyon hediye etti. Papa'nın bu sırada "Bu madalyon, barış ve adalete dayalı bir dünyayı temsil ediyor" dediği duyuldu.

    Görüşmenin sonunda Erdoğan Papa'ya, İstanbul panoramasının resmedildiği bir çini tablo ile ayrıca Mevlana'nın Mesnevisi ve Mevlana'yla ilgili birkaç kitap da hediye etti. Papa ise Erdoğan'a, üzerinde "barış meleğinin şeytanı boğarken görüldüğü" bir madalyon hediye etti. Papa'nın bu sırada "Bu madalyon, barış ve adalete dayalı bir dünyayı temsil ediyor" dediği duyuldu.

  6. Erdoğan ise bu hediyeyi teşekkür ederek kabul etti. Papa'nın diğer hediyeleri arasında Vatikan'daki San Pietro Bazilikası'nın gravürü, kendi yazdığı ekonomik adaletsizlik ve çevre sorunları hakkındaki genelgesi "Laudato Si" ve Dünya Barış Günü için yayımladığı "göçmenler ve mülteciler" konulu mesajı da yer aldı.

    Erdoğan ise bu hediyeyi teşekkür ederek kabul etti. Papa'nın diğer hediyeleri arasında Vatikan'daki San Pietro Bazilikası'nın gravürü, kendi yazdığı ekonomik adaletsizlik ve çevre sorunları hakkındaki genelgesi "Laudato Si" ve Dünya Barış Günü için yayımladığı "göçmenler ve mülteciler" konulu mesajı da yer aldı.

  7. Papa ile Erdoğan'ın tercümanlar eşliğinde başbaşa yaptığı görüşmenin ardından Papa Türk heyetini de selamladı. Papa, heyetin ayrılmasının ardından Erdoğan ve eşine salonun kapısına kadar eşlik etti.

    Papa ile Erdoğan'ın tercümanlar eşliğinde başbaşa yaptığı görüşmenin ardından Papa Türk heyetini de selamladı. Papa, heyetin ayrılmasının ardından Erdoğan ve eşine salonun kapısına kadar eşlik etti.

  8. Bu sırada Emine Erdoğan'ın İngilizce olarak "Nice to meet you" (Sizinle tanıştığıma memnun oldum) dediği duyuldu. Papa'nın cevabı duyulamazken Erdoğan da Türkçe olarak "Biz de dua bekliyoruz" dedikten sonra salondan ayrıldı. Papa hemen her görüşmesinin sonunda konuklarına "Lütfen benim için dua edin" diyor.

    Bu sırada Emine Erdoğan'ın İngilizce olarak "Nice to meet you" (Sizinle tanıştığıma memnun oldum) dediği duyuldu. Papa'nın cevabı duyulamazken Erdoğan da Türkçe olarak "Biz de dua bekliyoruz" dedikten sonra salondan ayrıldı. Papa hemen her görüşmesinin sonunda konuklarına "Lütfen benim için dua edin" diyor.

  9. Papa Francesco, Mart 2013'te göreve başlamasının ardından 6. yurtdışı ziyaretini Kasım 2014'te Türkiye'ye yapmıştı. Fener Rum Patrikhanesi'nde 30 Kasım'da düzenlenen Aziz Andreas yortusuna katılmak amacıyla Türkiye'ye gelen Papa, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ilk yabancı konuğu olmuştu.

    Papa Francesco, Mart 2013'te göreve başlamasının ardından 6. yurtdışı ziyaretini Kasım 2014'te Türkiye'ye yapmıştı. Fener Rum Patrikhanesi'nde 30 Kasım'da düzenlenen Aziz Andreas yortusuna katılmak amacıyla Türkiye'ye gelen Papa, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ilk yabancı konuğu olmuştu.

  10. Papa ile Türkiye Myanmar dışında Kudüs konusunda da ABD'ye karşı aynı tepkiyi verdi. Trump'ı ağır bir şekilde eleştiren Papa, kararı tanımadıklarını söylemişti. Kudüs yakınlaşması dışında Türkiye ile Vatikan'ın arası hep güllük gülistanlık olmadı. Vatikan ile yaşanan sorunların ilk sırasında Ermeni soykırımı iddiaları var.

    Papa ile Türkiye Myanmar dışında Kudüs konusunda da ABD'ye karşı aynı tepkiyi verdi. Trump'ı ağır bir şekilde eleştiren Papa, kararı tanımadıklarını söylemişti. Kudüs yakınlaşması dışında Türkiye ile Vatikan'ın arası hep güllük gülistanlık olmadı. Vatikan ile yaşanan sorunların ilk sırasında Ermeni soykırımı iddiaları var.

  11. Papa Francesco'nun yönetimindeki Vatikan ile Türkiye arasında 2015'te "soykırım" krizi yaşandı. Papa'nın 1915'in 100. yılı sebebiyle 12 Nisan 2015'te Vatikan'da düzenlediği ayinde Ermenilerin 1915'te soykırıma uğradığını söylemesi Türkiye yönetiminin tepkisiyle karşılaştı.

    Papa Francesco'nun yönetimindeki Vatikan ile Türkiye arasında 2015'te "soykırım" krizi yaşandı. Papa'nın 1915'in 100. yılı sebebiyle 12 Nisan 2015'te Vatikan'da düzenlediği ayinde Ermenilerin 1915'te soykırıma uğradığını söylemesi Türkiye yönetiminin tepkisiyle karşılaştı.

  12. Papa'nın 'soykırım' söylemi üzerine Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı aynı gün Ankara'ya çağrıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Papa'ya sert tepki göstererek "Tarihçilerin işini siyasetçiler, din adamları aldığı zaman oradan hakikat değil, işte bugün olduğu gibi hezeyan çıkar. Sayın Papa'yı bu tür yanlışlara herhalde bir daha düşmez diye kınıyorum ve uyarmak istiyorum" demişti.

    Papa'nın 'soykırım' söylemi üzerine Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı aynı gün Ankara'ya çağrıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Papa'ya sert tepki göstererek "Tarihçilerin işini siyasetçiler, din adamları aldığı zaman oradan hakikat değil, işte bugün olduğu gibi hezeyan çıkar. Sayın Papa'yı bu tür yanlışlara herhalde bir daha düşmez diye kınıyorum ve uyarmak istiyorum" demişti.

  13. Bu olay sonrası Türkiye, Vatikan ile diplomatik ilişkilerini yaklaşık 10 ay boyunca maslahatgüzar seviyesinde sürdürdü. Bu sürede yapılan diplomatik girişimlerin sonunda ise her iki taraftan da adımlar atılması sayesinde Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Şubat 2016'da Vatikan'a geri döndü. Büyükelçi'nin dönmesiyle Türkiye-Vatikan diplomatik ilişkileri yeniden rayına otursa da, Vatikan kaynakları gerçek yakınlaşmanın ancak Kudüs meselesi sayesinde mümkün olduğunu söylüyor.

    Bu olay sonrası Türkiye, Vatikan ile diplomatik ilişkilerini yaklaşık 10 ay boyunca maslahatgüzar seviyesinde sürdürdü. Bu sürede yapılan diplomatik girişimlerin sonunda ise her iki taraftan da adımlar atılması sayesinde Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Şubat 2016'da Vatikan'a geri döndü. Büyükelçi'nin dönmesiyle Türkiye-Vatikan diplomatik ilişkileri yeniden rayına otursa da, Vatikan kaynakları gerçek yakınlaşmanın ancak Kudüs meselesi sayesinde mümkün olduğunu söylüyor.

  14. ERDOĞAN'IN VATİKAN ELEŞTİRİSİ : AB'nin temellerinin atıldığı Roma Antlaşması'nın 60. yıldönümü nedeniyle Mart 2017'de Roma'ya giden AB üyesi ülkelerin liderleri Vatikan'da Papa Francesco ile de görüşmüştü. Erdoğan bu görüşmeyi eleştirmiş ve şunları söylemişti: "Hayırdır niye Vatikan'da bir araya geldiniz? Papa ne zamandan beri AB üyesi oldu? Haçlı ittifakı kendini eninde sonunda gösterdi".

    ERDOĞAN'IN VATİKAN ELEŞTİRİSİ : AB'nin temellerinin atıldığı Roma Antlaşması'nın 60. yıldönümü nedeniyle Mart 2017'de Roma'ya giden AB üyesi ülkelerin liderleri Vatikan'da Papa Francesco ile de görüşmüştü. Erdoğan bu görüşmeyi eleştirmiş ve şunları söylemişti: "Hayırdır niye Vatikan'da bir araya geldiniz? Papa ne zamandan beri AB üyesi oldu? Haçlı ittifakı kendini eninde sonunda gösterdi".