Türkiye'nin İlginç 22 Mimari Yapısı

İşte 22 ilginç mimari yapı

  1. İstanbul'daki 41 kat yüksekliğindeki bu gökdelen, 6 yüzeyli köşegeninden simetrik kesik bir kristal formuyla ilgi çeken yapılar arasında yer alıyor. Bina, Mimar Henry N. Cobb ve José Bruguera tarafından tasarlandı.

    İstanbul'daki 41 kat yüksekliğindeki bu gökdelen, 6 yüzeyli köşegeninden simetrik kesik bir kristal formuyla ilgi çeken yapılar arasında yer alıyor. Bina, Mimar Henry N. Cobb ve José Bruguera tarafından tasarlandı.

  2. İstanbul Kağıthane'de ofis ve konut projesi olarak yapılan bina, ilginç yapısıyla ön plana çıkıyor.

    İstanbul Kağıthane'de ofis ve konut projesi olarak yapılan bina, ilginç yapısıyla ön plana çıkıyor.

  3. Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından LEED Platinum Sertifikası'na layık görülmüş olan bu gökdelen, İstanbul'daki ofis binaları içinde mimarisiyle ön plana çıkıyor.

    Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından LEED Platinum Sertifikası'na layık görülmüş olan bu gökdelen, İstanbul'daki ofis binaları içinde mimarisiyle ön plana çıkıyor.

  4. Mimarisiyle ilgi çeken İstanbul'daki Kozyatağı Modern Mehmet Çavuş Camii, 1997 yılında ibadete açılmıştı. Caminin mimari yapısında ana kubbenin dört tarafı, üçerli yatay beşik örtü sistemiyle örtülü.

    Mimarisiyle ilgi çeken İstanbul'daki Kozyatağı Modern Mehmet Çavuş Camii, 1997 yılında ibadete açılmıştı. Caminin mimari yapısında ana kubbenin dört tarafı, üçerli yatay beşik örtü sistemiyle örtülü.

  5. Deprem riski nedeniyle yıkılan ve yeniden yapılan İstanbul'daki Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi, 23 Ekim 2015'te ibadete açıldı. Mimar Hilmi Şenalp'in, İslam dünyasında kullanılan bazı motifleri tek bir camide toplayıp yeni bir cami stili geliştirerek yaptığı cami, gündüz hava ne kadar karanlık olursa olsun elektrik kullanmaya gerek bırakmayan dışarıyı görebilen 12 ayak üzerine kurulu.

    Deprem riski nedeniyle yıkılan ve yeniden yapılan İstanbul'daki Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi, 23 Ekim 2015'te ibadete açıldı. Mimar Hilmi Şenalp'in, İslam dünyasında kullanılan bazı motifleri tek bir camide toplayıp yeni bir cami stili geliştirerek yaptığı cami, gündüz hava ne kadar karanlık olursa olsun elektrik kullanmaya gerek bırakmayan dışarıyı görebilen 12 ayak üzerine kurulu.

  6. İstanbul'da yer altına inşa edilen Büyükçekmece Sancaklar Camii, Mimar Emre Arolat tarafından yapıldı. Dünya Mimarlık Festivali'nde birinci olan Sancaklar Camii, alışagelmiş camilerden farklı yapısıyla dikkat çekerken, Hz. Muhammed'e ilk vahyin geldiği Hira mağarasından esinlenerek inşa edildi.

    İstanbul'da yer altına inşa edilen Büyükçekmece Sancaklar Camii, Mimar Emre Arolat tarafından yapıldı. Dünya Mimarlık Festivali'nde birinci olan Sancaklar Camii, alışagelmiş camilerden farklı yapısıyla dikkat çekerken, Hz. Muhammed'e ilk vahyin geldiği Hira mağarasından esinlenerek inşa edildi.

  7. İstanbul Üsküdar Karacaahmet Mezarlığı'nın girişinde yer alan ve 10 bin metrekarelik bir alana inşa edilen Şakirin Camisi'nin kapalı ve açık otoparkı bulunuyor. Caminin içerisi, 500 kişilik bir cemaat alabilecek kapasitede. Caminin projesi mimar Hüsrev Tayla tarafından hazırlandı. Arapça ''müteşekkir'' anlamına gelen Şakirin Camisi, yaklaşık 4 yılda tamamlandı. Dekorasyonunda Kayseri taşı, bronz-ahşap gibi malzemeler kullanılarak, sade, modern ve estetik bir ibadethane olarak tasarlandı. 35 metre yüksekliğinde 2 tane minaresi olan caminin kapalı ibadethanesinin üzerindeki kubbesi, alüminyum kompozit olarak seçildi.

    İstanbul Üsküdar Karacaahmet Mezarlığı'nın girişinde yer alan ve 10 bin metrekarelik bir alana inşa edilen Şakirin Camisi'nin kapalı ve açık otoparkı bulunuyor. Caminin içerisi, 500 kişilik bir cemaat alabilecek kapasitede. Caminin projesi mimar Hüsrev Tayla tarafından hazırlandı. Arapça ''müteşekkir'' anlamına gelen Şakirin Camisi, yaklaşık 4 yılda tamamlandı. Dekorasyonunda Kayseri taşı, bronz-ahşap gibi malzemeler kullanılarak, sade, modern ve estetik bir ibadethane olarak tasarlandı. 35 metre yüksekliğinde 2 tane minaresi olan caminin kapalı ibadethanesinin üzerindeki kubbesi, alüminyum kompozit olarak seçildi.

  8. Ankara Gölbaşı Belediyesi'nin kültür merkezi olarak kullandığı bina kitap şeklinde tasarlandı ve şu an kütüphane olarak hizmet veriyor.

    Ankara Gölbaşı Belediyesi'nin kültür merkezi olarak kullandığı bina kitap şeklinde tasarlandı ve şu an kütüphane olarak hizmet veriyor.

  9. İzmir'in Bayraklı İlçesinde bulunan bu ikiz kuleler, 200 metre anten yüksekliğiyle Avrupa'nın 5., Türkiye'nin en yüksek 2. yapısı. 40 katlı iki kuleden meydana gelen bina, bünyesinde rezidans, ofis, spor kompleksi ve alışveriş merkezi bulunduruyor.

    İzmir'in Bayraklı İlçesinde bulunan bu ikiz kuleler, 200 metre anten yüksekliğiyle Avrupa'nın 5., Türkiye'nin en yüksek 2. yapısı. 40 katlı iki kuleden meydana gelen bina, bünyesinde rezidans, ofis, spor kompleksi ve alışveriş merkezi bulunduruyor.

  10. "Türkiye'nin Eyfel'i" olarak adlandırılan 100.7 metre yüksekliğindeki EXPO 2016 Kulesi, Antalya'nın simgelerinden biri haline geldi.

    "Türkiye'nin Eyfel'i" olarak adlandırılan 100.7 metre yüksekliğindeki EXPO 2016 Kulesi, Antalya'nın simgelerinden biri haline geldi.

  11. Antalya'da bir grup girişimci tarafından yaptırılan ve dünyadaki 13'üncü örneği olduğu belirtilen "ters ev", dış görüntüsüyle dikkati çekiyor.

    Antalya'da bir grup girişimci tarafından yaptırılan ve dünyadaki 13'üncü örneği olduğu belirtilen "ters ev", dış görüntüsüyle dikkati çekiyor.

  12. Arazi yapısından kaynaklanan sorunlara vatandaşların farklı çözümler üretmesiyle dikkati çeken Rize, neredeyse her ilçesindeki ilginç evleriyle ziyaretçilerini şaşırtıyor. Güneysu ilçesine bağlı Gürgen köyünde yaşayan Bilal Atasoy da kayalara çelik halatlarla bağladığı evinde yaşamını sürdürüyor. Yıllar önce arazisindeki yamaçta bulunan büyük kaya kütlesini oyan Atasoy, bu alana 6 metrekarelik tek odalı ahşap yapı inşa etti. Atasoy, evini sağlamlaştırmak için çelik halatlarla çevredeki kayalara bağlayarak farklı bir yapıya imza attı.

    Arazi yapısından kaynaklanan sorunlara vatandaşların farklı çözümler üretmesiyle dikkati çeken Rize, neredeyse her ilçesindeki ilginç evleriyle ziyaretçilerini şaşırtıyor. Güneysu ilçesine bağlı Gürgen köyünde yaşayan Bilal Atasoy da kayalara çelik halatlarla bağladığı evinde yaşamını sürdürüyor. Yıllar önce arazisindeki yamaçta bulunan büyük kaya kütlesini oyan Atasoy, bu alana 6 metrekarelik tek odalı ahşap yapı inşa etti. Atasoy, evini sağlamlaştırmak için çelik halatlarla çevredeki kayalara bağlayarak farklı bir yapıya imza attı.

  13. Rize'de il merkezine bağlı Dağınıksu Mahallesi'nde arsası bulunan ve İstanbul'da yaşayan Sadri Kopuz, 2013 yılında bu alana ev yapmaya karar verdi. Bölgenin eğimli olması sebebiyle evini inşa etmekte zorlanan Kopuz, tapulu arsasından geçen mahalle yolunun üzerine beton kolonlar dikerek 3 katlı bina yaptı.​ Kopuz, böyleyece yaptığı yeni ev nedeniyle yolu da kapatmamış oldu.

    Rize'de il merkezine bağlı Dağınıksu Mahallesi'nde arsası bulunan ve İstanbul'da yaşayan Sadri Kopuz, 2013 yılında bu alana ev yapmaya karar verdi. Bölgenin eğimli olması sebebiyle evini inşa etmekte zorlanan Kopuz, tapulu arsasından geçen mahalle yolunun üzerine beton kolonlar dikerek 3 katlı bina yaptı.​ Kopuz, böyleyece yaptığı yeni ev nedeniyle yolu da kapatmamış oldu.

  14. Artvin Çoruh Şehir yerleşkesinde 4 bin 500 metrekare alan üzerine inşa edilen kütüphane, üç kitabın bir masa üzerine simetrik olarak konumlandırılmış görüntüsüyle ilgi çekiyor.

    Artvin Çoruh Şehir yerleşkesinde 4 bin 500 metrekare alan üzerine inşa edilen kütüphane, üç kitabın bir masa üzerine simetrik olarak konumlandırılmış görüntüsüyle ilgi çekiyor.

  15. Mersin'de gemi şeklinde inşa edilen 7 katlı bina görenlerin ilgisini çekiyor. Öğrenci yurdu olarak kullanıldığı öğrenilen bina, ilginç görüntüsüyle dikkati üzerine topluyor. İlk 2 katı gemi güvertesi şeklinde yapılan bina, çevresindeki apartmanların yanında oldukça farklı duruyor.

    Mersin'de gemi şeklinde inşa edilen 7 katlı bina görenlerin ilgisini çekiyor. Öğrenci yurdu olarak kullanıldığı öğrenilen bina, ilginç görüntüsüyle dikkati üzerine topluyor. İlk 2 katı gemi güvertesi şeklinde yapılan bina, çevresindeki apartmanların yanında oldukça farklı duruyor.

  16. Karabük'ün Safranbolu ilçesinde Akçasu Deresi'nin üzerine 1878'de yapılan yuvarlak kemere oturan Lütfiye (Kaçak) Camisi, ahşap minaresi ve mimarisiyle ilgi çekiyor. 1878'de Hacı Hüseyin Hüsnü tarafından yaptırıldığı bildirilen yazıtı bulanan cami, tavanı, ahşap korkuluklu mahfili ve ahşap minaresiyle büyük ölçüde özgünlüğünü koruyor. Safranbolu'daki yaklaşık 2 bin geleneksel konağın özelliklerine uygun inşa edilmiş cami, dikdörtgen plan üzerine moloz taşlardan yapılarak ahşap örtüyle kaplı.

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde Akçasu Deresi'nin üzerine 1878'de yapılan yuvarlak kemere oturan Lütfiye (Kaçak) Camisi, ahşap minaresi ve mimarisiyle ilgi çekiyor. 1878'de Hacı Hüseyin Hüsnü tarafından yaptırıldığı bildirilen yazıtı bulanan cami, tavanı, ahşap korkuluklu mahfili ve ahşap minaresiyle büyük ölçüde özgünlüğünü koruyor. Safranbolu'daki yaklaşık 2 bin geleneksel konağın özelliklerine uygun inşa edilmiş cami, dikdörtgen plan üzerine moloz taşlardan yapılarak ahşap örtüyle kaplı.

  17. Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesindeki Hazreti Ali Külliyesi, değişik mimarisiyle görenlerin ilgisini çekiyor.

    Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesindeki Hazreti Ali Külliyesi, değişik mimarisiyle görenlerin ilgisini çekiyor.

  18. Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesinde bulunan düğün ve konferans salonu, sıradışı yapısıyla görenlerin ilgisini çekiyor.

    Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesinde bulunan düğün ve konferans salonu, sıradışı yapısıyla görenlerin ilgisini çekiyor.

  19. Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesindeki Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) binası, farklı mimarisiyle dikkat çekiyor.

    Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesindeki Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) binası, farklı mimarisiyle dikkat çekiyor.

  20. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi, mimari yapısıyla Kayseri'nin ilginç binaları arasında yer alıyor.

    Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi, mimari yapısıyla Kayseri'nin ilginç binaları arasında yer alıyor.

  21. Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde yapımı 2015 yılında tamamlanan Hacı Ahmet Yağmur Camisi, yapısı "elif" harfini simgeleyen minareleri ve dış cephesindeki kolonların oluşturduğu "Allah" yazısıyla dikkat çekiyor.

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde yapımı 2015 yılında tamamlanan Hacı Ahmet Yağmur Camisi, yapısı "elif" harfini simgeleyen minareleri ve dış cephesindeki kolonların oluşturduğu "Allah" yazısıyla dikkat çekiyor.