İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Öğrendiğinize Ufkunuzu Açacak 15 Muhteşem Bilgi

Umutlarınızı yeşertecek haberler ile karşınızdayız.

  1. Pozitif haberler kuşağımız devam ediyor. Yine dünyanın dört bir yanından geleceğe dair umutlarınızı yeşertecek haberler ile karşınızdayız.

    Pozitif haberler kuşağımız devam ediyor. Yine dünyanın dört bir yanından geleceğe dair umutlarınızı yeşertecek haberler ile karşınızdayız.

  2. Pozitif haberler kuşağımız devam ediyor. Yine dünyanın dört bir yanından geleceğe dair umutlarınızı yeşertecek haberler ile karşınızdayız. 1. Sekiz büyük Afrika kenti 2050'de karbonsuz yaşama geçmeyi taahhüt etti. Afrika iklim değişimini en derinden hisseden coğrafya olarak karşımıza çıkıyor. Kuraklık, sel ve bunların yol açtığı göç; hem ekonomik olarak hem de sosyolojik olarak kıtayı yaşanması zor bir yere dönüştürüyor. Bu anlamda bir araya gelen Afrika mahirleri; enerji, ulaşım ve tarım gibi konularda sürdürülebilir dünya standartlarını yerine getirmek için taahhüt verdiler. Şehirler arasında; Akra, Lagos, Cape Town gibi kıtanın her anlamda en çeşitlilik gösteren merkezleri yer alıyor.

    Pozitif haberler kuşağımız devam ediyor. Yine dünyanın dört bir yanından geleceğe dair umutlarınızı yeşertecek haberler ile karşınızdayız. 1. Sekiz büyük Afrika kenti 2050'de karbonsuz yaşama geçmeyi taahhüt etti. Afrika iklim değişimini en derinden hisseden coğrafya olarak karşımıza çıkıyor. Kuraklık, sel ve bunların yol açtığı göç; hem ekonomik olarak hem de sosyolojik olarak kıtayı yaşanması zor bir yere dönüştürüyor. Bu anlamda bir araya gelen Afrika mahirleri; enerji, ulaşım ve tarım gibi konularda sürdürülebilir dünya standartlarını yerine getirmek için taahhüt verdiler. Şehirler arasında; Akra, Lagos, Cape Town gibi kıtanın her anlamda en çeşitlilik gösteren merkezleri yer alıyor.

  3. 2. Çin'de geceleri de enerji üretebilen güneş panelleri icat edildi. Çin bilindiği gibi dünyanın yenilenebilir enerji alanında en çok yatırım yapan ülkesi. Bu vasıfla her geçen gün farklı buluşlara imza atan Çinli bilim insanları, geceleri güneş olmasa dahi yağan yağmur damlalarının eğimli panel yüzeyinden hareket etmesi ile enerji üretebilen bir icada imza attılar.

    2. Çin'de geceleri de enerji üretebilen güneş panelleri icat edildi. Çin bilindiği gibi dünyanın yenilenebilir enerji alanında en çok yatırım yapan ülkesi. Bu vasıfla her geçen gün farklı buluşlara imza atan Çinli bilim insanları, geceleri güneş olmasa dahi yağan yağmur damlalarının eğimli panel yüzeyinden hareket etmesi ile enerji üretebilen bir icada imza attılar.

  4. 3. Hindistan'ın sadece bir eyaleti rüzgar enerjisiyle İsveç ve Danimarka'dan daha fazla elektrik üretiyor. Hindistan'ın Tamil Nadu eyaleti, ülkenin güneşten en fazla elektrik üreten üçüncü eyaleti. Bunun yanında son dönemde eyalete yapılan rüzgar enerjisi yatırımları ile birlikte bu eyaletin rüzgar kaynağından ürettiği elektrik miktarı İsveç ve Danimarka'nın ürettiklerinden daha fazla bir seviyeye ulaştı.

    3. Hindistan'ın sadece bir eyaleti rüzgar enerjisiyle İsveç ve Danimarka'dan daha fazla elektrik üretiyor. Hindistan'ın Tamil Nadu eyaleti, ülkenin güneşten en fazla elektrik üreten üçüncü eyaleti. Bunun yanında son dönemde eyalete yapılan rüzgar enerjisi yatırımları ile birlikte bu eyaletin rüzgar kaynağından ürettiği elektrik miktarı İsveç ve Danimarka'nın ürettiklerinden daha fazla bir seviyeye ulaştı.

  5. 4. Hollanda Houten'de öncelik yayalar ve bisikletlilerin. 1960'larda tasarlanarak, yaşama açılan Hollanda'nın Houten kentinde; bisikletliler ve yayalar trafikte önceliğe sahipler. Bu anlamda şehirde motorlu araçlar için hız sınırı saatte 30 km olarak belirlenmiş. Şehrin büyük bir kısmında yollar sadece bisikletlere açık. Motorlu araçların sadece ticari faaliyetlerde kullanılması teşvik ediliyor.

    4. Hollanda Houten'de öncelik yayalar ve bisikletlilerin. 1960'larda tasarlanarak, yaşama açılan Hollanda'nın Houten kentinde; bisikletliler ve yayalar trafikte önceliğe sahipler. Bu anlamda şehirde motorlu araçlar için hız sınırı saatte 30 km olarak belirlenmiş. Şehrin büyük bir kısmında yollar sadece bisikletlere açık. Motorlu araçların sadece ticari faaliyetlerde kullanılması teşvik ediliyor.

  6. 5. Alman işçilerin haftalık çalışma saatlerinde indirime, ücretlerinde de artışa gidildi. Alman sanayi işçileri yapılan düzenleme öncesinde haftada 35 saat çalışıyordu. İşçilerin aileleri ile daha fazla vakit geçirmesi için yapılan yasal düzenleme haftalık çalışma saatlerini 28 saate düşürdü. Bunun yanında işçi ücretlerinde %4,3'lük bir artışa da gidildi.

    5. Alman işçilerin haftalık çalışma saatlerinde indirime, ücretlerinde de artışa gidildi. Alman sanayi işçileri yapılan düzenleme öncesinde haftada 35 saat çalışıyordu. İşçilerin aileleri ile daha fazla vakit geçirmesi için yapılan yasal düzenleme haftalık çalışma saatlerini 28 saate düşürdü. Bunun yanında işçi ücretlerinde %4,3'lük bir artışa da gidildi.

  7. 6. Japonya'da turizm son 5 yılda %250 artış gösterdi. Japonya hem doğal güzellikleriyle, hem de en az batıdaki örnekleri kadar hızlı şehir yaşamıyla her yıl milyonlarca turistin ilgisini çekiyor. Derin Japon kültürünün de etkisi ile birlikte Japon hükümetinin isabetli turizm politikası ülkeye gelen turist sayısında patlamaya sebep oldu. Son 5 yılda ülkeye gelen turist sayısı %250 arttı.

    6. Japonya'da turizm son 5 yılda %250 artış gösterdi. Japonya hem doğal güzellikleriyle, hem de en az batıdaki örnekleri kadar hızlı şehir yaşamıyla her yıl milyonlarca turistin ilgisini çekiyor. Derin Japon kültürünün de etkisi ile birlikte Japon hükümetinin isabetli turizm politikası ülkeye gelen turist sayısında patlamaya sebep oldu. Son 5 yılda ülkeye gelen turist sayısı %250 arttı.

  8. 7. İsviçre'de dünyanın en dik demiryolu açıldı.<br> İsviçre'nin Alp Dağları eteklerindeki Stoos kasabasında bulunan bu demir yolu füniküler mantıkta inşa edilmiş. Demir yolunun en dik olduğu noktadaki eğim %110 yani 47,7 derece seviyesinde. Otomobilin yasak olduğu bu kasabada ulaşım için sadece bu yöntem kullanılıyor.

    7. İsviçre'de dünyanın en dik demiryolu açıldı.
    İsviçre'nin Alp Dağları eteklerindeki Stoos kasabasında bulunan bu demir yolu füniküler mantıkta inşa edilmiş. Demir yolunun en dik olduğu noktadaki eğim %110 yani 47,7 derece seviyesinde. Otomobilin yasak olduğu bu kasabada ulaşım için sadece bu yöntem kullanılıyor.

  9. 8. Çin'de sınıflarda yüz tanıma sistemi kullanılarak öğrencilerin odaklanması sağlanıyor.<br> Çin'de dersliklere kurulan sistemlerde, tahta üzerinde yer alan yüksek teknolojili bir kamera yüz tanıma yazılımıyla dikkati dağılan öğrenciyi öğretmene bildiriyor. Mesajı alan öğretmen o öğrencinin tekrar derse odaklanması için yardımcı oluyor.

    8. Çin'de sınıflarda yüz tanıma sistemi kullanılarak öğrencilerin odaklanması sağlanıyor.
    Çin'de dersliklere kurulan sistemlerde, tahta üzerinde yer alan yüksek teknolojili bir kamera yüz tanıma yazılımıyla dikkati dağılan öğrenciyi öğretmene bildiriyor. Mesajı alan öğretmen o öğrencinin tekrar derse odaklanması için yardımcı oluyor.

  10. 9. Brezilya'da öğrencilere geri dönüşüm dersi verilerek, atık seviyesi sıfıra indirildi.<br>  Brezilya'nın en yeşil kenti olarak adlandırılan Curutiba şehrinde okullarda geri dönüşüm dersleri veriliyor. Bu sayede bir şehir kültürü olarak geri dönüşümü benimseyen Curutiba sakinleri, şehirlerindeki atık seviyesini neredeyse sıfıra düşürdü.

    9. Brezilya'da öğrencilere geri dönüşüm dersi verilerek, atık seviyesi sıfıra indirildi.
    Brezilya'nın en yeşil kenti olarak adlandırılan Curutiba şehrinde okullarda geri dönüşüm dersleri veriliyor. Bu sayede bir şehir kültürü olarak geri dönüşümü benimseyen Curutiba sakinleri, şehirlerindeki atık seviyesini neredeyse sıfıra düşürdü.

  11. 10. İspanya'da bulunan Balear Adaları 2050'de Avrupa'nın en temiz tatil bölgesi olacak.  <br>İspanya'da bulunan ve her yıl milyonlarca turistin akınına uğrayan Balear Adaları'nda 2050 yılına kadar adada kullanılan tüm enerjinin yenilenebilir kaynaklardan elde edileceği bildirildi. Bu doğa harikası adalar, ülkenin en önemli miraslarından biri olarak belirlenmiş durumda ve gelecek nesillere en temiz hali ile bırakılması hedefleniyor.

    10. İspanya'da bulunan Balear Adaları 2050'de Avrupa'nın en temiz tatil bölgesi olacak.
    İspanya'da bulunan ve her yıl milyonlarca turistin akınına uğrayan Balear Adaları'nda 2050 yılına kadar adada kullanılan tüm enerjinin yenilenebilir kaynaklardan elde edileceği bildirildi. Bu doğa harikası adalar, ülkenin en önemli miraslarından biri olarak belirlenmiş durumda ve gelecek nesillere en temiz hali ile bırakılması hedefleniyor.

  12. 11. İsveç'te binlerce insan mikro çip taktırıyor.  <br>İsveç'te hali hazırda binlerce insan pirinç büyüklüğünde içinde kimlik bilgilerini barındırdıkları mikro çipleri vücutlarına taktırmış durumdalar. Bu uygulama her geçen gün daha fazla insan tarafından kullanıma geçiyor.

    11. İsveç'te binlerce insan mikro çip taktırıyor.
    İsveç'te hali hazırda binlerce insan pirinç büyüklüğünde içinde kimlik bilgilerini barındırdıkları mikro çipleri vücutlarına taktırmış durumdalar. Bu uygulama her geçen gün daha fazla insan tarafından kullanıma geçiyor.

  13. 12. Amerika'da zihninizi okuyan bir cihaz geliştirildi.<br>  Amerika'nın ve dünyanın en önde gelen teknoloji eğitim kurumlarından biri olan Massachusetts Institute of Technology, kısa adıyla MIT'de zihninizi okuyan, sözlü komut almadan sadece düşüncelerinizin harekete geçirdiği bir cihaz geliştirildi.

    12. Amerika'da zihninizi okuyan bir cihaz geliştirildi.
    Amerika'nın ve dünyanın en önde gelen teknoloji eğitim kurumlarından biri olan Massachusetts Institute of Technology, kısa adıyla MIT'de zihninizi okuyan, sözlü komut almadan sadece düşüncelerinizin harekete geçirdiği bir cihaz geliştirildi.