İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İşte Tarihin Seyrini Değiştiren Müslümanların İcatları!

Müslüman mucitlerin Avrupa'yı ve dünyayı değiştiren icatları!

  1. Müslüman mucitlerin dünyaya kazandırdığı buluşlar hem Avrupa'yı hem de dünyanın diğer ülkelerini değiştirmeye yetti. İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Independent, bununla ilgili bir liste çıkardı. Çıkardığı listeyle Müslüman mucitlerin Avrupa'yı ve dünyayı nasıl değiştirdiğini anlattı.

    Müslüman mucitlerin dünyaya kazandırdığı buluşlar hem Avrupa'yı hem de dünyanın diğer ülkelerini değiştirmeye yetti. İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Independent, bununla ilgili bir liste çıkardı. Çıkardığı listeyle Müslüman mucitlerin Avrupa'yı ve dünyayı nasıl değiştirdiğini anlattı.

  2. Müslümanların dünyayı değiştiren 20 icadına yer verilen listede cerrahi aletlerin dizaynından ilk uçma deneyimine kadar pek çok gelişmeler yer aldı.

    Müslümanların dünyayı değiştiren 20 icadına yer verilen listede cerrahi aletlerin dizaynından ilk uçma deneyimine kadar pek çok gelişmeler yer aldı.

  3. İşte Independent'a göre Müslümanların en büyük icatları...

    İşte Independent'a göre Müslümanların en büyük icatları...

  4. Antik Yunan'da insanlar gözümüzden ışınların çıktığını ve bu sayede görebildiğimizi düşünürdü.

    Antik Yunan'da insanlar gözümüzden ışınların çıktığını ve bu sayede görebildiğimizi düşünürdü.

  5. Dünyada ilk kez ışığın göz içine girerek kırılması sonucunda dünyayı gördüğünü keşfeden 10. yüzyılda yaşamış bir Müslüman alim olan İbni Haytam'dı. Karanlık odayı ve ışık oyunlarıyla görüntü elde etmeyi ilk olarak İbni Haytam keşfetmişti.

    Dünyada ilk kez ışığın göz içine girerek kırılması sonucunda dünyayı gördüğünü keşfeden 10. yüzyılda yaşamış bir Müslüman alim olan İbni Haytam'dı. Karanlık odayı ve ışık oyunlarıyla görüntü elde etmeyi ilk olarak İbni Haytam keşfetmişti.

  6. Satrançın bugün oynanan formu ilk kez İran'da geliştirildi ve buradan Batıya yayıldı.

    Satrançın bugün oynanan formu ilk kez İran'da geliştirildi ve buradan Batıya yayıldı.

  7. 10. yüzyılda İspanyollar Emeviler aracılığıyla satrançla tanıştı.

    10. yüzyılda İspanyollar Emeviler aracılığıyla satrançla tanıştı.

  8. Wright Kardeşlerin ilk uçma denemesinden 1000 yıl kadar önce 852 yılında Abbas İbn Firnas adlı bir Arap Cordoba'daki Ulucaminin minaresinden tahtadan kanatlarla atladı.

    Wright Kardeşlerin ilk uçma denemesinden 1000 yıl kadar önce 852 yılında Abbas İbn Firnas adlı bir Arap Cordoba'daki Ulucaminin minaresinden tahtadan kanatlarla atladı.

  9. Uçmayı umuyordu, tabii uçamadı. Ama tahta kanatların yarattığı paraşüt etkisi sayesinde hafif bir şekilde yere düştü.    875 yılında 70 yaşındayken bu kez ipek ve kartal tüylerinden yaptığı kanatlarla bir uçurumdan atladı. 10 dakika kadar havada kalmayı başardı.

    Uçmayı umuyordu, tabii uçamadı. Ama tahta kanatların yarattığı paraşüt etkisi sayesinde hafif bir şekilde yere düştü. 875 yılında 70 yaşındayken bu kez ipek ve kartal tüylerinden yaptığı kanatlarla bir uçurumdan atladı. 10 dakika kadar havada kalmayı başardı.

  10. SABUN    Haçlı Seferlerindeki Hıristiyan askerleri gören Müslümanları dehşete düşüren şey onların saldırganlığı değil Avrupalıların çok nadir banyo yapmaları ve vücutlarının çok kötü kokmasıydı.

    SABUN Haçlı Seferlerindeki Hıristiyan askerleri gören Müslümanları dehşete düşüren şey onların saldırganlığı değil Avrupalıların çok nadir banyo yapmaları ve vücutlarının çok kötü kokmasıydı.

  11. Sıvıları dağişik kaynama noktalarına göre birbirinden ayırma da ilk kez Müslüman bilim insanı Jabir ibni Hayyan tarafından bulundu.

    Sıvıları dağişik kaynama noktalarına göre birbirinden ayırma da ilk kez Müslüman bilim insanı Jabir ibni Hayyan tarafından bulundu.

  12. Yaptığı deneylerle de modern kimyanın kurucusu sayıldı.

    Yaptığı deneylerle de modern kimyanın kurucusu sayıldı.

  13. MİL SİSTEMİ    Düz hareketi döner harekete çeviren mil sistemi de ilk kez bir İslam bilgili olan El Ciziri tarafından geliştirilmiş ve içten ateşli motorun icadına kadar tüm dünyadaki mekanik cihazların temel presibini oluşturmuştu.

    MİL SİSTEMİ Düz hareketi döner harekete çeviren mil sistemi de ilk kez bir İslam bilgili olan El Ciziri tarafından geliştirilmiş ve içten ateşli motorun icadına kadar tüm dünyadaki mekanik cihazların temel presibini oluşturmuştu.

  14. Düz hareketi döner harekete çeviren mil sistemi de ilk kez bir İslam bilgili olan El Ciziri tarafından geliştirilmiş ve içten ateşli motorun icadına kadar tüm dünyadaki mekanik cihazların temel presibini oluşturmuştu.

    Düz hareketi döner harekete çeviren mil sistemi de ilk kez bir İslam bilgili olan El Ciziri tarafından geliştirilmiş ve içten ateşli motorun icadına kadar tüm dünyadaki mekanik cihazların temel presibini oluşturmuştu.

  15. KAHVE    Rivayete göre Güney Etiyopya'nın Kaffa bölgesinde Arap bir çoban olan Halid koyunlarının bir bitkiyi yedikten sonra canlandığını gördü. Halid bu bitkiden topladı ve götürüp kaynarak içti.

    KAHVE Rivayete göre Güney Etiyopya'nın Kaffa bölgesinde Arap bir çoban olan Halid koyunlarının bir bitkiyi yedikten sonra canlandığını gördü. Halid bu bitkiden topladı ve götürüp kaynarak içti.

  16. İlk olarak geceleri uyanık kalıp çalışmak ya da dua etmek isteyen Sufi alimler tarafından kullanıldığı tahmin edilen kahve ancak 1645 yılında Venedik'e ulaştı. İngiltere'nin başkenti Londra'daki ilk kahvehaneyi ise bir Türk açtı.

    İlk olarak geceleri uyanık kalıp çalışmak ya da dua etmek isteyen Sufi alimler tarafından kullanıldığı tahmin edilen kahve ancak 1645 yılında Venedik'e ulaştı. İngiltere'nin başkenti Londra'daki ilk kahvehaneyi ise bir Türk açtı.

  17. KUBBE VE KEMER    Kubbe ve kemer şeklindeki yapılar İslam mimarisinin ürünüdür. Özellikle kubbe mimarisi konusundaki teknikler Avrupa'ya İslam bilginleri aracılığıyla taşınmıştır.

    KUBBE VE KEMER Kubbe ve kemer şeklindeki yapılar İslam mimarisinin ürünüdür. Özellikle kubbe mimarisi konusundaki teknikler Avrupa'ya İslam bilginleri aracılığıyla taşınmıştır.

  18. İngiltere Kralı V Henry'nin sarayının mimarı da bir Müslümandı.

    İngiltere Kralı V Henry'nin sarayının mimarı da bir Müslümandı.

  19. CERRAHİ ALETLER    Dünyada bugün kullanılan cerrahi aletlerin tümünün nihai dizaynları Endülüs Emevilerinden El Zehravi'ye aittir. Neşter, kemik testereleri, göz ameliyatı makaslarının da aralarında bulunduğu 200 cerrahi alet modern tıpta da kullanılır.

    CERRAHİ ALETLER Dünyada bugün kullanılan cerrahi aletlerin tümünün nihai dizaynları Endülüs Emevilerinden El Zehravi'ye aittir. Neşter, kemik testereleri, göz ameliyatı makaslarının da aralarında bulunduğu 200 cerrahi alet modern tıpta da kullanılır.

  20. Hayvan bağırsaklarından yaptığı iplikle attığı dikişlerin kendi kendine kaybolduğunu da Zehravi keşfetmiş ve yine hayvan bağırsaklarından ilk kapsülü yapmıştır. 13. yüzyılda İbn Nafis de dolaşım sistemini tanımlamıştır.

    Hayvan bağırsaklarından yaptığı iplikle attığı dikişlerin kendi kendine kaybolduğunu da Zehravi keşfetmiş ve yine hayvan bağırsaklarından ilk kapsülü yapmıştır. 13. yüzyılda İbn Nafis de dolaşım sistemini tanımlamıştır.

  21. RÜZGAR DEĞİRMENİ    Rüzgar değirmeni ilk olarak İran'da keşfedilmiş ve Arap ülkelerinde de geliştirilmiştir.

    RÜZGAR DEĞİRMENİ Rüzgar değirmeni ilk olarak İran'da keşfedilmiş ve Arap ülkelerinde de geliştirilmiştir.

  22. Avrupa'da ilk rüzgar değirmeni bundan tam 500 yıl sonra kullanılmaya başlamıştır.

    Avrupa'da ilk rüzgar değirmeni bundan tam 500 yıl sonra kullanılmaya başlamıştır.

  23. AŞI    İlk aşı da İslam dünyasında geliştirildi.

    AŞI İlk aşı da İslam dünyasında geliştirildi.

  24. Çiçek aşısının Avrupa'da kullanılmasından 50 yıl önce Osmanlı'daki çocuklar Çiçek hastalığına karşı aşılanıyordu.

    Çiçek aşısının Avrupa'da kullanılmasından 50 yıl önce Osmanlı'daki çocuklar Çiçek hastalığına karşı aşılanıyordu.

  25. DOLMAKALEM    İlk dolmakalem de 953 yılında ellerini mürekkeple kirletmekten bıkan Mısır Sultanı'nın isteği üzerine icat edildi.

    DOLMAKALEM İlk dolmakalem de 953 yılında ellerini mürekkeple kirletmekten bıkan Mısır Sultanı'nın isteği üzerine icat edildi.

  26. ALGORİTMA    Algoritma ve Trigonometri de İslam dünyasından Avrupa'ya gitti.

    ALGORİTMA Algoritma ve Trigonometri de İslam dünyasından Avrupa'ya gitti.

  27. Ali İbni Nafi, Irak'tan İspanya'nın Cordoba şehrine geldiğinde Avrupa ilk kez bir öğünde üç çeşit yemek kültürüyle tanıştı.

    Ali İbni Nafi, Irak'tan İspanya'nın Cordoba şehrine geldiğinde Avrupa ilk kez bir öğünde üç çeşit yemek kültürüyle tanıştı.

  28. İbni Nafi'nin menüsü çorba, ardından balık ya da et, onun da ardından meyve ve çerezden oluşuyordu. Avrupa'ya ilk cam bardaklar da bu dönemde geldi.

    İbni Nafi'nin menüsü çorba, ardından balık ya da et, onun da ardından meyve ve çerezden oluşuyordu. Avrupa'ya ilk cam bardaklar da bu dönemde geldi.

  29. HALI    Halı da Müslümanlar tarafından Avrupa'ya taşındı.

    HALI Halı da Müslümanlar tarafından Avrupa'ya taşındı.

  30. Halı dokumasındaki tekniklerin hemen hemen tümü de Avrupalılar tarafından Müslümanlardan alındı.

    Halı dokumasındaki tekniklerin hemen hemen tümü de Avrupalılar tarafından Müslümanlardan alındı.

  31. ÇEK    Modern banka çekinin kökeni de Araplarda kullanılan ve "sak" olarak adlandırılan bir kağıttı.

    ÇEK Modern banka çekinin kökeni de Araplarda kullanılan ve "sak" olarak adlandırılan bir kağıttı.

  32. Araplarda eskiden kervan soygunları çok olunca uzak yerlerdeki mallarını insanlar küçük yazılı kağıtlarla satmaya başladı. Dokuzuncu yüzyılda Müslüman bir tüccar Çin'de elindeki "sak"ları bozdurabiliyordu.

    Araplarda eskiden kervan soygunları çok olunca uzak yerlerdeki mallarını insanlar küçük yazılı kağıtlarla satmaya başladı. Dokuzuncu yüzyılda Müslüman bir tüccar Çin'de elindeki "sak"ları bozdurabiliyordu.

  33. İŞTE DÜNYANIN EN İLGİNÇ BİLGİLERİ    Albert Einstein dokuz yaşına kadar düzgün konuşamamıştı.

    İŞTE DÜNYANIN EN İLGİNÇ BİLGİLERİ Albert Einstein dokuz yaşına kadar düzgün konuşamamıştı.

  34. Amerika'da her saat 40 kişi kanserden hayatini kaybediyor.

    Amerika'da her saat 40 kişi kanserden hayatini kaybediyor.

  35. Bir cam kırıldığında, ufalanan parçalar saatte üç bin millik bir hızla etrafa saçılır.

    Bir cam kırıldığında, ufalanan parçalar saatte üç bin millik bir hızla etrafa saçılır.

  36. Başkan John F. Kennedy, yirmi dakikada dört gazete okuyabilirdi.

    Başkan John F. Kennedy, yirmi dakikada dört gazete okuyabilirdi.

  37. Açık bir gecede, çıplak gözle iki bin ayrı yıldızı görmek mümkündür.

    Açık bir gecede, çıplak gözle iki bin ayrı yıldızı görmek mümkündür.

  38. ABD'de, yaşları 20 ile 29 arasında olan zenci erkeklerin üçte biri ya hapiste ya da gözaltında tutulmaktadır.

    ABD'de, yaşları 20 ile 29 arasında olan zenci erkeklerin üçte biri ya hapiste ya da gözaltında tutulmaktadır.

  39. Amerika'da satışa sunulan ilk cd, Bruce Springsteen`in "Born in Theusa" albümüdür.

    Amerika'da satışa sunulan ilk cd, Bruce Springsteen`in "Born in Theusa" albümüdür.

  40. Bir insan yaşamı boyunca iki yüzme havuzunu dolduracak kadar tükürük salgılar.

    Bir insan yaşamı boyunca iki yüzme havuzunu dolduracak kadar tükürük salgılar.

  41. Amerikan havayolları, uçuşlarda yolculara sunduğu kahvaltılarda her tepsiden bir zeytini kaldırarak 1987 yılında 40 bin dolar kar etmiştir.

    Amerikan havayolları, uçuşlarda yolculara sunduğu kahvaltılarda her tepsiden bir zeytini kaldırarak 1987 yılında 40 bin dolar kar etmiştir.

  42. Atların insanlardan 18 tane fazla kemiği vardır.

    Atların insanlardan 18 tane fazla kemiği vardır.

  43. Avustralya'daki tuvaletlerin sifon suları saat yönünde akar.

    Avustralya'daki tuvaletlerin sifon suları saat yönünde akar.

  44. Ayı inlerinin girişleri her zaman kuzeye bakar.

    Ayı inlerinin girişleri her zaman kuzeye bakar.

  45. Baykuş mavi rengi görebilen tek kustur.

    Baykuş mavi rengi görebilen tek kustur.

  46. Beethoven beste yapmadan önce kafasını soğuk suya sokardı.

    Beethoven beste yapmadan önce kafasını soğuk suya sokardı.

  47. Bir Big Mac hamburgerin ekmeğinde ortalama 178 adet susam bulunuyor.

    Bir Big Mac hamburgerin ekmeğinde ortalama 178 adet susam bulunuyor.

  48. Bir devekuşunun gözü beyninden büyüktür.

    Bir devekuşunun gözü beyninden büyüktür.

  49. 18 Şubat 1979 yılında Sahra çölüne kar yağmıştı.

    18 Şubat 1979 yılında Sahra çölüne kar yağmıştı.

  50. Bir hamamböceği kafası koptuktan sonra açlıktan ölmeden dokuz gün yaşayabiliyor.

    Bir hamamböceği kafası koptuktan sonra açlıktan ölmeden dokuz gün yaşayabiliyor.

  51. Bir Erkek Hayatının Ortalama 3350 Saatini Tıraş Olmak İçin Harcar.

    Bir Erkek Hayatının Ortalama 3350 Saatini Tıraş Olmak İçin Harcar.

  52. Bir karınca kendi ağırlığının elli kati ağırlığı kaldırabilir.

    Bir karınca kendi ağırlığının elli kati ağırlığı kaldırabilir.

  53. Bir karıncanın koku alma yeteneği en az bir kopeğinki kadar gelişmiştir

    Bir karıncanın koku alma yeteneği en az bir kopeğinki kadar gelişmiştir

  54. Bir kilo limonda bir kilo çilekten daha fazla şeker vardır.

    Bir kilo limonda bir kilo çilekten daha fazla şeker vardır.

  55. Bir kromozom bir genden daha büyüktür.

    Bir kromozom bir genden daha büyüktür.

  56. Bir okyanusun en derin yerinde, demir bir topun dibe çökmesi bir saatten uzun sürer.

    Bir okyanusun en derin yerinde, demir bir topun dibe çökmesi bir saatten uzun sürer.

  57. Bir timsahın gözlerinin arasındaki mesafe, ayaklarının büyüklüğüne eşittir.

    Bir timsahın gözlerinin arasındaki mesafe, ayaklarının büyüklüğüne eşittir.

  58. Birinin yüzünü hatırlamak için beynin sağ tarafı kullanılır.

    Birinin yüzünü hatırlamak için beynin sağ tarafı kullanılır.

  59. Buckingham sarayında 602 oda bulunuyor.

    Buckingham sarayında 602 oda bulunuyor.

  60. Bugüne kadar bilinen en ağır böbrek taşı 1.36 kg

    Bugüne kadar bilinen en ağır böbrek taşı 1.36 kg

  61. Tarih boyunca yeryüzünde bulunan altın 200 kat daha fazlası okyanuslarda saklı durmakda.

    Tarih boyunca yeryüzünde bulunan altın 200 kat daha fazlası okyanuslarda saklı durmakda.

  62. Bugüne kadar kaydedilmiş en büyük dalga, 1971 yılında Japonya'nın İshigaki Adası'nda 85 metre yüksekliğine ulaşmıştır.

    Bugüne kadar kaydedilmiş en büyük dalga, 1971 yılında Japonya'nın İshigaki Adası'nda 85 metre yüksekliğine ulaşmıştır.

  63. Bugüne kadar ölçülmüş en büyük buz dağı, 200 mil uzunluğunda ve 60 mil genişliğindedir ve Belçika'dan daha büyük bir yüzölçümüne sahiptir.

    Bugüne kadar ölçülmüş en büyük buz dağı, 200 mil uzunluğunda ve 60 mil genişliğindedir ve Belçika'dan daha büyük bir yüzölçümüne sahiptir.