Eğer Sakız Yutarsanız...

Yanlış bilinen gerçekler

  1. Efsane: Kola dişleri eritir    Gerçek: Gece boyunca bir bardak kolanın içinde kaldıktan sonra çözünen diş efsanesi yıllardır biliniyor. İddialara göre dişin çözünmesine, içeceğin içinde bulunan fosforik, sitrik ve karbonik asit sebep oluyor ama bu asitler diğer birçok içeceklerde de bulunuyor.

    Efsane: Kola dişleri eritir Gerçek: Gece boyunca bir bardak kolanın içinde kaldıktan sonra çözünen diş efsanesi yıllardır biliniyor. İddialara göre dişin çözünmesine, içeceğin içinde bulunan fosforik, sitrik ve karbonik asit sebep oluyor ama bu asitler diğer birçok içeceklerde de bulunuyor.

  2. Efsane: Televizyona yakın oturmak gözlerinizi bozar    Gerçek: Televizyonu yakından izlemenin gözleri bozduğuna dair bir kanıt yok. Ama televizyona yakın oturmak ve onu çok fazla izlemek göz yorgunluğuna neden olur.

    Efsane: Televizyona yakın oturmak gözlerinizi bozar Gerçek: Televizyonu yakından izlemenin gözleri bozduğuna dair bir kanıt yok. Ama televizyona yakın oturmak ve onu çok fazla izlemek göz yorgunluğuna neden olur.

  3. Efsane: Antibiyotikler virüsleri öldürür    Gerçek: Antibiyotikler sandığımızın aksine sadece bakterileri öldürmekle ya da onların üremelerini durdurmakla uğraşırlar.

    Efsane: Antibiyotikler virüsleri öldürür Gerçek: Antibiyotikler sandığımızın aksine sadece bakterileri öldürmekle ya da onların üremelerini durdurmakla uğraşırlar.

  4. Efsane: Su elektriği iletir    Gerçek: Elektrik üreten şeyler pozitif ve negatif molekül yüklü minerallerdir yani su moleküllerinin kendisi elektrik üretemez.

    Efsane: Su elektriği iletir Gerçek: Elektrik üreten şeyler pozitif ve negatif molekül yüklü minerallerdir yani su moleküllerinin kendisi elektrik üretemez.

  5. Efsane: Yarasalar kördür    Gerçek: Yarasalar yerleri tespit etmek için seslerinin yankılarına göre hareket ederler ancak belirli ışıklar altında gece görüşlerini de kullanırlar.

    Efsane: Yarasalar kördür Gerçek: Yarasalar yerleri tespit etmek için seslerinin yankılarına göre hareket ederler ancak belirli ışıklar altında gece görüşlerini de kullanırlar.

  6. Efsane: Çin Seddi uzaydan görülebilir    Gerçek: Çin Seddi 4.300 milden uzun olmasına rağmen rengi doğayla bütünleştiği için uzaydan görülmesi bir hayli zordur. Çin Seddi'ni sadece belli ışık ve hava şartları altında düşük yörüngeden görebilirsiniz.

    Efsane: Çin Seddi uzaydan görülebilir Gerçek: Çin Seddi 4.300 milden uzun olmasına rağmen rengi doğayla bütünleştiği için uzaydan görülmesi bir hayli zordur. Çin Seddi'ni sadece belli ışık ve hava şartları altında düşük yörüngeden görebilirsiniz.

  7. Efsane: Saç ve tırnaklar öldükten sonra da uzar    Gerçek: Bir insan öldükten sonra cildi kurumaya ve buruşmaya başlar bu da tırnakların ve saçın uzuyormuş gibi görünmesine neden olur. Yani inandığımız bu efsane tamamen bir göz yanılgısından kaynaklıdır.

    Efsane: Saç ve tırnaklar öldükten sonra da uzar Gerçek: Bir insan öldükten sonra cildi kurumaya ve buruşmaya başlar bu da tırnakların ve saçın uzuyormuş gibi görünmesine neden olur. Yani inandığımız bu efsane tamamen bir göz yanılgısından kaynaklıdır.

  8. Efsane: Kurbağalara dokunmak siğil oluşturur    Gerçek: Siğiller insan vücudunda oluşan papillom virüsünden kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir. Onları yalnızca halka açık yerlerden veya siğilli insanlardan kapabilirsiniz.

    Efsane: Kurbağalara dokunmak siğil oluşturur Gerçek: Siğiller insan vücudunda oluşan papillom virüsünden kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir. Onları yalnızca halka açık yerlerden veya siğilli insanlardan kapabilirsiniz.

  9. Efsane: Tıraş etmek tüyleri kalınlaştırır    Gerçek: Tüylerinizi tıraş etmek onları kalınlaştırmaz yalnızca görünen kısmını kesmenizden dolayı sertleştiğini düşünürsünüz.

    Efsane: Tıraş etmek tüyleri kalınlaştırır Gerçek: Tüylerinizi tıraş etmek onları kalınlaştırmaz yalnızca görünen kısmını kesmenizden dolayı sertleştiğini düşünürsünüz.

  10. Efsane: Eğer bir parça sakız yutarsanız, midenizde 7 yıl kalır    Gerçek: Sakızın yapışkan tabanı mide suyuna duyarlı olmamasına ve mide suyu içinde çözünmemesine rağmen doğal yollarla vücuttan atılır.

    Efsane: Eğer bir parça sakız yutarsanız, midenizde 7 yıl kalır Gerçek: Sakızın yapışkan tabanı mide suyuna duyarlı olmamasına ve mide suyu içinde çözünmemesine rağmen doğal yollarla vücuttan atılır.

  11. Efsane: Sabunlar bakterileri öldürür    Gerçek: Sabun bakteriyi öldürmeden yıkar. Peki o zaman sabun neden işlevseldir? Şöyle ki; ellerinizi sabunla yıkamak, bakterilerin yayılmasını önler.

    Efsane: Sabunlar bakterileri öldürür Gerçek: Sabun bakteriyi öldürmeden yıkar. Peki o zaman sabun neden işlevseldir? Şöyle ki; ellerinizi sabunla yıkamak, bakterilerin yayılmasını önler.