Son Yerel Seçim Anket Sonuçları

İstanbul ve Ankara'da çok konuşulacak sonuçlar

  1. Mart 2019 yerel seçimler için son anketi Reuters yayınladı. Reuters İstanbul ve Ankara için önemli sonuçları AK Parti’ye yakın bir ismin açıklaması ve Konsensus Genel Müdürü Murat Sarı ve MAK Araştırma'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat’ın açıklamasına dayandırarak verdi. Peki en çok merak edilen iki büyükşehir İstanbul ve Ankara’da sonuçları nasıl, anketlerde kim önde görünüyor?

    Mart 2019 yerel seçimler için son anketi Reuters yayınladı. Reuters İstanbul ve Ankara için önemli sonuçları AK Parti’ye yakın bir ismin açıklaması ve Konsensus Genel Müdürü Murat Sarı ve MAK Araştırma'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat’ın açıklamasına dayandırarak verdi. Peki en çok merak edilen iki büyükşehir İstanbul ve Ankara’da sonuçları nasıl, anketlerde kim önde görünüyor?

  2. Reuters'ın aktardığına göre AK Parti'ye yakın bir kaynak, "İstanbul'daki gelişme biraz sürpriz oldu, çünkü Yıldırım oyları hızla yükseltir diyorduk ama İmamoğlu'nun daha çok destek bulduğu görülüyor. Ankara'da parti tarafından yaptırılan anketlerin neredeyse tamamında Yavaş önde" dedi.

    Reuters'ın aktardığına göre AK Parti'ye yakın bir kaynak, "İstanbul'daki gelişme biraz sürpriz oldu, çünkü Yıldırım oyları hızla yükseltir diyorduk ama İmamoğlu'nun daha çok destek bulduğu görülüyor. Ankara'da parti tarafından yaptırılan anketlerin neredeyse tamamında Yavaş önde" dedi.

  3. AK Parti'nin oy oranı kaç?  <br> Reuters'ın aktardığına göre, AK Partili yetkililer, genel merkezin yaptığı anketlerde Türkiye genelinde AK Parti'nin oy oranının yüzde 36.8-38 aralığına geldiğini, MHP'nin ise yüzde 10.5-11 aralığında olduğunu belirtiyorlar.

    AK Parti'nin oy oranı kaç?
    Reuters'ın aktardığına göre, AK Partili yetkililer, genel merkezin yaptığı anketlerde Türkiye genelinde AK Parti'nin oy oranının yüzde 36.8-38 aralığına geldiğini, MHP'nin ise yüzde 10.5-11 aralığında olduğunu belirtiyorlar.

  4. Erdoğan'ın başlattığı kampanya olumlu etki gösterdi: <br>AK Partili kaynak Türkiye genelinde AK Parti'nin oy oranında Erdoğan'ın başlattığı kampanyanın olumlu etkilerinin kendini göstermeye başladığı belirtilerek, "Ancak İstanbul'da İmamoğlu, Yıldırım ile arasındaki farkı 1.5 puana kadar indirdi. Farkın buraya gelmesi dikkat çekici. Ankara'da ise Yavaş aradaki farkı 2.5-3 puan aralığında tutuyor. Türkiye genelinde bir miktar yükseliş varken iki şehirde ekonomideki gelişmelerin etkisi oldu" dedi.

    Erdoğan'ın başlattığı kampanya olumlu etki gösterdi:
    AK Partili kaynak Türkiye genelinde AK Parti'nin oy oranında Erdoğan'ın başlattığı kampanyanın olumlu etkilerinin kendini göstermeye başladığı belirtilerek, "Ancak İstanbul'da İmamoğlu, Yıldırım ile arasındaki farkı 1.5 puana kadar indirdi. Farkın buraya gelmesi dikkat çekici. Ankara'da ise Yavaş aradaki farkı 2.5-3 puan aralığında tutuyor. Türkiye genelinde bir miktar yükseliş varken iki şehirde ekonomideki gelişmelerin etkisi oldu" dedi.

  5. Aynı durum Antalya ve Bursa gibi şehirler için de geçerli: <br>Aynı kaynak, İstanbul ve Ankara için geçerli olan 'endişe verici' durumun Antalya ve Bursa gibi bazı iller için de söz konusu olduğunu vurguladı.

    Aynı durum Antalya ve Bursa gibi şehirler için de geçerli:
    Aynı kaynak, İstanbul ve Ankara için geçerli olan 'endişe verici' durumun Antalya ve Bursa gibi bazı iller için de söz konusu olduğunu vurguladı.

  6. MAK Araştırma şirketi: İ<br>stanbul ve Ankara&#8217;da AK Parti adayları önde: MAK Araştırma'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat ise İstanbul ve Ankara'da AK Parti adaylarının kazanma ihtimalini daha yüksek görüyor. İstanbul'da 12 puan önde başlayan Yıldırım'ın İmamoğlu ile arasındaki farkın 6-7 puana kadar düştüğüne dikkat çeken Kulat, çalışmalara yeni başlayan Yıldırım'ın arayı tekrar açabileceğini belirtirken, İmamoğlu'nun ise toplumsal bir karşılık bulmaya başladığının altını çizdi.

    MAK Araştırma şirketi: İ
    stanbul ve Ankara’da AK Parti adayları önde: MAK Araştırma'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat ise İstanbul ve Ankara'da AK Parti adaylarının kazanma ihtimalini daha yüksek görüyor. İstanbul'da 12 puan önde başlayan Yıldırım'ın İmamoğlu ile arasındaki farkın 6-7 puana kadar düştüğüne dikkat çeken Kulat, çalışmalara yeni başlayan Yıldırım'ın arayı tekrar açabileceğini belirtirken, İmamoğlu'nun ise toplumsal bir karşılık bulmaya başladığının altını çizdi.

  7. Ankara'da Mansur Yavaş altı-yedi puan önde başladı: <br>Ankara'da Mansur Yavaş'ın altı-yedi puan önde başladığını, halen üç-dört puan önde olduğunu belirten Kulat, "Ama önümüzdeki günlerde bu açık kapanabilir, çünkü iktidar tüm imkanlarını sahaya sürecek, öyle görünüyor" dedi. Ancak Kulat, AK Parti ile ortak olan MHP'nin oylarının bir kısmının halen Yavaş'ın yanında durduğuna vurgu yaptı.

    Ankara'da Mansur Yavaş altı-yedi puan önde başladı:
    Ankara'da Mansur Yavaş'ın altı-yedi puan önde başladığını, halen üç-dört puan önde olduğunu belirten Kulat, "Ama önümüzdeki günlerde bu açık kapanabilir, çünkü iktidar tüm imkanlarını sahaya sürecek, öyle görünüyor" dedi. Ancak Kulat, AK Parti ile ortak olan MHP'nin oylarının bir kısmının halen Yavaş'ın yanında durduğuna vurgu yaptı.

  8. Konsensus: İstanbul ve Ankara&#8217;da yarış bıçak sırtı:<br> Konsensus Genel Müdürü Murat Sarı ise hem İstanbul hem de Ankara'da adaylar arasında 'bıçak sırtı' bir yarış yaşandığını belirtti. "İstanbul'da çok nefes nefese bir yarış var. Her iki tarafa da gidebilecekmiş gibi, hem CHP hem AK Parti'ye gidebilecek şekilde bir sonuç çıkıyor" dedi ve bunun gerekçelerinin İstanbul'da belediye hizmetlerinden duyulan memnuniyetsizlik olduğunu söyledi.

    Konsensus: İstanbul ve Ankara’da yarış bıçak sırtı:
    Konsensus Genel Müdürü Murat Sarı ise hem İstanbul hem de Ankara'da adaylar arasında 'bıçak sırtı' bir yarış yaşandığını belirtti. "İstanbul'da çok nefes nefese bir yarış var. Her iki tarafa da gidebilecekmiş gibi, hem CHP hem AK Parti'ye gidebilecek şekilde bir sonuç çıkıyor" dedi ve bunun gerekçelerinin İstanbul'da belediye hizmetlerinden duyulan memnuniyetsizlik olduğunu söyledi.

  9. İmamoğlu tanındıkça seviliyor: <br>İmamoğlu tanındıkça beğeni oranı yükseliyor. Kimsenin ummadığı kadar yüksek. Hizmet memnuniyeti dışında, bir de yeni yüzler, yeni isimler istiyor vatandaş diyen Sarı Ankara'da da İstanbul'daki gibi bir yarış olduğunu düşündüğünü iki aday da çok kuvvetli olduğunu söyledi.

    İmamoğlu tanındıkça seviliyor:
    İmamoğlu tanındıkça beğeni oranı yükseliyor. Kimsenin ummadığı kadar yüksek. Hizmet memnuniyeti dışında, bir de yeni yüzler, yeni isimler istiyor vatandaş diyen Sarı Ankara'da da İstanbul'daki gibi bir yarış olduğunu düşündüğünü iki aday da çok kuvvetli olduğunu söyledi.

  10. Bu aşamadan sonra projeler ve partilerin durumu devreye girecek:<br> Bu aşamadan sonra projeler, partilerin genel durumu, meclis üyelikleri, ilçe belediye başkanlıkları özellikle büyükşehirlerde devreye girecek" diyen Sarı, iktidar partisinin oy oranlarında özellikle ekonomik gelişmelerin etkisine şu sözlerle dikkat çekti: Her dört seçmenden üçü geçim sıkıntısı çektiğini belirtiyor. Ak Parti'nin en azından altı ile sekiz puan önde olması gerekirdi ama bıçak sırtı duruma gelmiş durumda ki, bugünkü durumun çok büyük etkisi var burada.&#8221;

    Bu aşamadan sonra projeler ve partilerin durumu devreye girecek:
    Bu aşamadan sonra projeler, partilerin genel durumu, meclis üyelikleri, ilçe belediye başkanlıkları özellikle büyükşehirlerde devreye girecek" diyen Sarı, iktidar partisinin oy oranlarında özellikle ekonomik gelişmelerin etkisine şu sözlerle dikkat çekti: Her dört seçmenden üçü geçim sıkıntısı çektiğini belirtiyor. Ak Parti'nin en azından altı ile sekiz puan önde olması gerekirdi ama bıçak sırtı duruma gelmiş durumda ki, bugünkü durumun çok büyük etkisi var burada.”