Dolar Seçimden Sonra Yükselir Deniyor! Ünlü Ekonomist Açıkladı

31 Mart yerel seçimlerinden sonra doların fırlayacağı söylentisi kurun yükselmesine sebep oldu, peki işin aslı ne Prof. Dr. Selva Demiralp açıkladı.

  1. Dolar kuru kritik eşik olarak görülen 5.32'yi devirdi ve yükselmeye başladı. Piyasalarda doların 31 Mart seçimlerinden sonra fırlayacağına yönelik fısıltılar dolaşmaya başladı. Peki dolar ne kadar olur, gerçekten seçimden sonra artar mı? Koç üniversitesi öğretim üyesi ekonomist Prof. Dr. Selva Demiralp canlı yayında flaş açıklamalar yaptı.

    Dolar kuru kritik eşik olarak görülen 5.32'yi devirdi ve yükselmeye başladı. Piyasalarda doların 31 Mart seçimlerinden sonra fırlayacağına yönelik fısıltılar dolaşmaya başladı. Peki dolar ne kadar olur, gerçekten seçimden sonra artar mı? Koç üniversitesi öğretim üyesi ekonomist Prof. Dr. Selva Demiralp canlı yayında flaş açıklamalar yaptı.

  2. Kurdaki hareketi görüp paranızı seçimden sonra artacak diye dolara yatırmayı düşünüyorsanız önce Prof. Selva Demiralp'in söylediklerine kulak verin deriz. NTV canlı yayına katılan Prof. Demiralp, dolar fırlayacak iddiaları için şunları söyledi:  -"Bir şekilde bir söylenti olmuş işte seçimlerden sonra dolar fırlayacak. işte seçimden sonra Merkez Bankası arka arkaya faiz indirecek. Ben bu söylentilerin hakikaten mantığını anlamıyorum.

    Kurdaki hareketi görüp paranızı seçimden sonra artacak diye dolara yatırmayı düşünüyorsanız önce Prof. Selva Demiralp'in söylediklerine kulak verin deriz. NTV canlı yayına katılan Prof. Demiralp, dolar fırlayacak iddiaları için şunları söyledi: -"Bir şekilde bir söylenti olmuş işte seçimlerden sonra dolar fırlayacak. işte seçimden sonra Merkez Bankası arka arkaya faiz indirecek. Ben bu söylentilerin hakikaten mantığını anlamıyorum.

  3. Dolar seçimden sonra fırlar mı?  -Bu yerel seçim bunu unutmamak lazım. Ya da işte dolar baskılanıyor seçimlerden sonra fırlayacak deniyor. Bir şekilde dolar mekanik olarak baskılanamaz. Çünkü dalgalı kur rejiminde bunu bir gün yaparsınız iki gün yaparsınız sonra elinizdeki rezerv biter yine yapamazsınız.

    Dolar seçimden sonra fırlar mı? -Bu yerel seçim bunu unutmamak lazım. Ya da işte dolar baskılanıyor seçimlerden sonra fırlayacak deniyor. Bir şekilde dolar mekanik olarak baskılanamaz. Çünkü dalgalı kur rejiminde bunu bir gün yaparsınız iki gün yaparsınız sonra elinizdeki rezerv biter yine yapamazsınız.

  4. Bunlar şehir efsanesi  -Ayrıca baskı var Merkez Bankası faiz indirecek deniliyor, baskı varsa Merkez bankası önce indirirdi neden seçimleri beklesin neden seçimlerden sonra arka arkaya faiz indirimi gelsin. Dolayısıyla bu tür söylemler bana şehir efsanesi gibi geliyor.

    Bunlar şehir efsanesi -Ayrıca baskı var Merkez Bankası faiz indirecek deniliyor, baskı varsa Merkez bankası önce indirirdi neden seçimleri beklesin neden seçimlerden sonra arka arkaya faiz indirimi gelsin. Dolayısıyla bu tür söylemler bana şehir efsanesi gibi geliyor.

  5. Seçimden sonra dolar fırlamaz  -Herhangi bir şekilde hakikaten seçimden sonra dolarda bir sıçrama felan beklemiyorum. Bu tür söylentiler insanları 'biraz dolar alayımda bir kenara koyayım' şeklinde bir endişe ile hafif hafif dolarda yukarı doğru bir artış yaratıyor.

    Seçimden sonra dolar fırlamaz -Herhangi bir şekilde hakikaten seçimden sonra dolarda bir sıçrama felan beklemiyorum. Bu tür söylentiler insanları 'biraz dolar alayımda bir kenara koyayım' şeklinde bir endişe ile hafif hafif dolarda yukarı doğru bir artış yaratıyor.

  6. Piyasa doların artacağına inansaydı...  -Eğer piyasalardaki bir çoğu bu tür senaryolara inansaydı seçimden sonra beklediğimiz yüksek seviyeleri şu anda görürdük. Bunu da görmediğimize göre demek ki piyasaların çoğu böyle bir inanca sahip değil."

    Piyasa doların artacağına inansaydı... -Eğer piyasalardaki bir çoğu bu tür senaryolara inansaydı seçimden sonra beklediğimiz yüksek seviyeleri şu anda görürdük. Bunu da görmediğimize göre demek ki piyasaların çoğu böyle bir inanca sahip değil."

  7. Dolar mart sonu zıplayacak mı?  NTV Ekonomi Müdürü Gökay Otyam da canlı yayında herkesin dilinde olan soruya şu yanıtı verdi:  -'Mart sonunda seçim sonrası dolar zıplayacakmış. Hep öyle bir söylem var. Neden diyorsun nedeni açıklanmıyor. Herkes sırtını duvara yaslamış kedi gibi bekliyor.

    Dolar mart sonu zıplayacak mı? NTV Ekonomi Müdürü Gökay Otyam da canlı yayında herkesin dilinde olan soruya şu yanıtı verdi: -'Mart sonunda seçim sonrası dolar zıplayacakmış. Hep öyle bir söylem var. Neden diyorsun nedeni açıklanmıyor. Herkes sırtını duvara yaslamış kedi gibi bekliyor.