Türkiye'nin Bilinen İlk Fotoğrafları

Fransız fotoğrafçı Girault de Prangey'in çektiği ve "İstanbul'un ilk fotoğrafları" olarak nitelendirilen 176 yıllık kareler, New York Metropolitan Sanat Müzesi'nde açılan sergide sanatseverlerle buluştu.

  1. Beyazıt Kulesinden çekilen ve İstanbul'un o dönemki manzarası. Nuruosmaniye Camii'nin merkezini oluşturduğu fotoğrafta, Sultanahmet Camii, Ayasofya Camiilerinin ardından Boğaziçi ve Marmara denizi görülüyor.

    Beyazıt Kulesinden çekilen ve İstanbul'un o dönemki manzarası. Nuruosmaniye Camii'nin merkezini oluşturduğu fotoğrafta, Sultanahmet Camii, Ayasofya Camiilerinin ardından Boğaziçi ve Marmara denizi görülüyor.

  2. Prangey'in 1842'de başladığı fotoğraf seyahati esnasında uğrak yerlerinden biri olan Anadolu ve İstanbul'da 1843'te çektiği fotoğraflar, çok sayıda uzman ve tarihçi tarafından "İstanbul'un bilinen ilk fotoğrafları" olarak kabul ediliyor.    Haydarpaşa'da çekilen fotoğrafta Osmanlı'ya ait bir kamp görülüyor

    Prangey'in 1842'de başladığı fotoğraf seyahati esnasında uğrak yerlerinden biri olan Anadolu ve İstanbul'da 1843'te çektiği fotoğraflar, çok sayıda uzman ve tarihçi tarafından "İstanbul'un bilinen ilk fotoğrafları" olarak kabul ediliyor. Haydarpaşa'da çekilen fotoğrafta Osmanlı'ya ait bir kamp görülüyor

  3. New York'ta 30 Ocak'tan bu yana sergilenen fotoğraflar, insanları 19. yüzyıl tarihine doğru bir yolculuğa çıkarıyor.    ''Hipodrome'' isimli fotoğrafta, Sultanahmet Camii'nin minareleri ve Sultanahmet Meydanı'ndaki dikilitaş görülüyor.

    New York'ta 30 Ocak'tan bu yana sergilenen fotoğraflar, insanları 19. yüzyıl tarihine doğru bir yolculuğa çıkarıyor. ''Hipodrome'' isimli fotoğrafta, Sultanahmet Camii'nin minareleri ve Sultanahmet Meydanı'ndaki dikilitaş görülüyor.

  4. "Monumental Journey (Anıtsal Yolculuk)" adlı serginin "Anadolu" olarak geçen bölümündeki İstanbul fotoğrafları arasında, Beyazıt Kulesi'nden çekilen ve İstanbul'un o dönemki panoramik manzarasının görüldüğü fotoğraf öne çıkıyor.          İstanbul'da yer alan bir balıkçı kulübesi görülüyor.

    "Monumental Journey (Anıtsal Yolculuk)" adlı serginin "Anadolu" olarak geçen bölümündeki İstanbul fotoğrafları arasında, Beyazıt Kulesi'nden çekilen ve İstanbul'un o dönemki panoramik manzarasının görüldüğü fotoğraf öne çıkıyor. İstanbul'da yer alan bir balıkçı kulübesi görülüyor.

  5. Nuruosmaniye Camisi'nin merkezini oluşturduğu fotoğrafta, Sultanahmet Camisi ve Ayasofya'nın yanı sıra Boğaziçi ve Marmara Denizi görülüyor.           ''Galata yanındaki çeşme'' isimli fotoğraf görülüyor

    Nuruosmaniye Camisi'nin merkezini oluşturduğu fotoğrafta, Sultanahmet Camisi ve Ayasofya'nın yanı sıra Boğaziçi ve Marmara Denizi görülüyor. ''Galata yanındaki çeşme'' isimli fotoğraf görülüyor

  6. O dönem Osmanlı topraklarında yer alan Kudüs'teki Mescid-i Aksa'nın panoramik bir fotoğrafının yer aldığı sergide Suriye, Mısır ve Filistin'den de birçok kare bulunuyor.    Fotoğrafta, İstanbul'da çekilen bir sokak ve ahşap evler görülüyor.

    O dönem Osmanlı topraklarında yer alan Kudüs'teki Mescid-i Aksa'nın panoramik bir fotoğrafının yer aldığı sergide Suriye, Mısır ve Filistin'den de birçok kare bulunuyor. Fotoğrafta, İstanbul'da çekilen bir sokak ve ahşap evler görülüyor.

  7. Prangey ve eşsiz fotoğraf yolculuğu     Tarihçi ve arkeolog vasıfları da olan Prangey, fotoğrafçılıkta "Dagerreyotype" olarak bilinen fotoğraf tekniğinin öncülerinden biri olarak kabul ediliyor.    Sergide, Prangey'in atının sürücüsünün de portresi yer alıyor.

    Prangey ve eşsiz fotoğraf yolculuğu Tarihçi ve arkeolog vasıfları da olan Prangey, fotoğrafçılıkta "Dagerreyotype" olarak bilinen fotoğraf tekniğinin öncülerinden biri olarak kabul ediliyor. Sergide, Prangey'in atının sürücüsünün de portresi yer alıyor.

  8. Kilolarca ağırlıktaki makinesiyle 1842'de bir fotoğraf yolculuğuna çıkan Prangey, 3 yıl boyunca İtalya, Yunanistan, Türkiye, Suriye, Lübnan ve Mısır gibi coğrafyalarda binden fazla fotoğraf çekti.          Sergide İstanbul dışında Kudüs'ten de fotoğraflar yer alıyor.

    Kilolarca ağırlıktaki makinesiyle 1842'de bir fotoğraf yolculuğuna çıkan Prangey, 3 yıl boyunca İtalya, Yunanistan, Türkiye, Suriye, Lübnan ve Mısır gibi coğrafyalarda binden fazla fotoğraf çekti. Sergide İstanbul dışında Kudüs'ten de fotoğraflar yer alıyor.

  9. Prangey'in çektiği bu fotoğraflar, İstanbul, Atina, Roma ve Kudüs'ün bugüne ulaşan ilk fotoğrafları olarak kabul ediliyor.      Sergide İstanbul dışında Halep'te çekilen bir fotoğraf da yer alıyor.    ​

    Prangey'in çektiği bu fotoğraflar, İstanbul, Atina, Roma ve Kudüs'ün bugüne ulaşan ilk fotoğrafları olarak kabul ediliyor. Sergide İstanbul dışında Halep'te çekilen bir fotoğraf da yer alıyor. ​

  10. Sanatçının birçok yeni teknik deneyerek çektiği fotoğraflar dünyanın en eski fotoğraf arşivi olarak biliniyor.     Mısır'ın başkenti Kahire'deki El Burdani Cami (solda), Sultan el-Hakim Cami (ortada) ve Sultan Berkuk Cami (sağda) minareleri fotoğrafları

    Sanatçının birçok yeni teknik deneyerek çektiği fotoğraflar dünyanın en eski fotoğraf arşivi olarak biliniyor. Mısır'ın başkenti Kahire'deki El Burdani Cami (solda), Sultan el-Hakim Cami (ortada) ve Sultan Berkuk Cami (sağda) minareleri fotoğrafları

  11. Prangey'in yaklaşık 120 karesine yer verilen fotoğraflardan oluşan sergi 12 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.

    Prangey'in yaklaşık 120 karesine yer verilen fotoğraflardan oluşan sergi 12 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.

  12. Sergiyi gezen ziyaretçiler, daguerreotype tekniğinde kullanılan büyük format fotoğraf makinelerini inceleme imkanı da buluyor.

    Sergiyi gezen ziyaretçiler, daguerreotype tekniğinde kullanılan büyük format fotoğraf makinelerini inceleme imkanı da buluyor.

  13. Osmanlı Devleti'nde 4 kez, toplamda 8 yıl Sadrazamlık görevini yürüten Kıbrıslı Mehmet Kamil Paşa. Mayıs ayında kaybettiğimiz usta oyuncu Zeki Alasya, kendisinin ikinci dereceden yeğeni olur.

    Osmanlı Devleti'nde 4 kez, toplamda 8 yıl Sadrazamlık görevini yürüten Kıbrıslı Mehmet Kamil Paşa. Mayıs ayında kaybettiğimiz usta oyuncu Zeki Alasya, kendisinin ikinci dereceden yeğeni olur.