3 Anket Şirketinden Bomba Sonuçlar

sürprizlere hazır olun

  1. Yerel seçime sayılı günler kaldı. Siyasi partiler seçim çalışmalarına büyük bir hız verdi. Miting alanlarında heyecan ve tansiyon yüksek…31 Mart Yerel Seçimleri için bütün partiler kazanma hedefiyle sahalara çıkarken bir yandan kamuoyunun nabzı da tutuluyor. Hangi illerde hangi parti kazanacak, hangi iller el değiştirecek, hangi illerde sürprizler bekleniyor. Tüm bu soruların yanıtları merak edilirken 3 büyük anket şirketi Avrasya Araştırma, GENAR ve Gezici’den herkesi şaşırtacak değerlendirmeler geldi.

    Yerel seçime sayılı günler kaldı. Siyasi partiler seçim çalışmalarına büyük bir hız verdi. Miting alanlarında heyecan ve tansiyon yüksek…31 Mart Yerel Seçimleri için bütün partiler kazanma hedefiyle sahalara çıkarken bir yandan kamuoyunun nabzı da tutuluyor. Hangi illerde hangi parti kazanacak, hangi iller el değiştirecek, hangi illerde sürprizler bekleniyor. Tüm bu soruların yanıtları merak edilirken 3 büyük anket şirketi Avrasya Araştırma, GENAR ve Gezici’den herkesi şaşırtacak değerlendirmeler geldi.

  2. Avrasya Araştırma’ya göre Cumhur İttifakı yüzde 5.5-6 puan düşecek, birçok il el değiştirecek. Gezici Araştırma sahada 7 Haziran seçimlerine benzer bir tablo ölçerken 4 AK Partiliden 1’inin çekimser olduğuna dikkat çekiyor. GENAR’a göre ise sürpriz beklentisine yol açan, yüzde 50’lik yeni sistem. Daha önceleri seçime 10 gün kala kararsız seçmen yüzde 5-6'ya düşerken, 31 Mart öncesi hâlâ yüzde 10 bandında devam ediyor olması da dikkat çekici…

    Avrasya Araştırma’ya göre Cumhur İttifakı yüzde 5.5-6 puan düşecek, birçok il el değiştirecek. Gezici Araştırma sahada 7 Haziran seçimlerine benzer bir tablo ölçerken 4 AK Partiliden 1’inin çekimser olduğuna dikkat çekiyor. GENAR’a göre ise sürpriz beklentisine yol açan, yüzde 50’lik yeni sistem. Daha önceleri seçime 10 gün kala kararsız seçmen yüzde 5-6'ya düşerken, 31 Mart öncesi hâlâ yüzde 10 bandında devam ediyor olması da dikkat çekici…

  3. İlk kez ittifaklarla gidilen bir seçim  <br>  31 Mart yerel seçimlerine 10 gün kaldı. İlk kez ittifaklarla gidilen yerel seçim sürprizlere gebe görünüyor. Araştırma şirketlerinin yöneticileriyle seçim kampanyalarını, sahadaki gözlemlerini ve sonuca dair beklentilerini  açıkladı.

    İlk kez ittifaklarla gidilen bir seçim
    31 Mart yerel seçimlerine 10 gün kaldı. İlk kez ittifaklarla gidilen yerel seçim sürprizlere gebe görünüyor. Araştırma şirketlerinin yöneticileriyle seçim kampanyalarını, sahadaki gözlemlerini ve sonuca dair beklentilerini açıkladı.

  4. Kararsızlar yüzde 10 bandında  <br>  GENAR Araştırma Şirketi&#8217;nin Genel Müdürü İhsan Aktaş seçime 10 gün kala kararsız kitlenin varlığının devam ettiğine dikkat çekti. Aktaş, &#8220;Daha önceki seçimlerde bugünlere gelindiğinde yüzde 20&#8217;lerde başlayan kararsız seçmen 5-6&#8217;lara düşerdi. Halen kararsızlar yüzde 10 bandında devam ediyor ve ciddi bir direnç taşıyorlar. Sandığa mı gitmeyecekler yoksa hangi partiye nasıl yönelecekleri kafamızı kurcalıyor&#8221; dedi.

    Kararsızlar yüzde 10 bandında
    GENAR Araştırma Şirketi’nin Genel Müdürü İhsan Aktaş seçime 10 gün kala kararsız kitlenin varlığının devam ettiğine dikkat çekti. Aktaş, “Daha önceki seçimlerde bugünlere gelindiğinde yüzde 20’lerde başlayan kararsız seçmen 5-6’lara düşerdi. Halen kararsızlar yüzde 10 bandında devam ediyor ve ciddi bir direnç taşıyorlar. Sandığa mı gitmeyecekler yoksa hangi partiye nasıl yönelecekleri kafamızı kurcalıyor” dedi.

  5. MHP oylarında hareket var<br>    Son 10 yıldır CHP, HDP oyu sabit sayılır. MHP oylarında hareket var. AK Parti&#8217;den MHP&#8217;ye geçiş oldu. Yeni dönemde İYİ Parti çıktı. Daha rasyonel, şartlara göre tavır değiştiren sağ seçmen olduğu için değişimi de ülkede onlar temsil ediyorlar. Kararsızların onlar olma ihtimali yüksek&#8221; dedi.

    MHP oylarında hareket var
    Son 10 yıldır CHP, HDP oyu sabit sayılır. MHP oylarında hareket var. AK Parti’den MHP’ye geçiş oldu. Yeni dönemde İYİ Parti çıktı. Daha rasyonel, şartlara göre tavır değiştiren sağ seçmen olduğu için değişimi de ülkede onlar temsil ediyorlar. Kararsızların onlar olma ihtimali yüksek” dedi.

  6. Sürprizin hangi tarafa meyledeceği o kararsızların tutumu ile belli olacak<br>    Yeni Başkanlık sistemi ile gelen yüzde 50&#8217;lik rekabetin başlı başına kendisinin bir sürpriz olduğunu söyleyen Aktaş, &#8220;Önceki seçimde bütün partiler seçime giriyordu. AK Parti 40, CHP 25 alınca sonuç belliydi. Şimdi kazanan 50 ile kazanacaksa kaybeden 48 ile kaybedecek. Sistemin varlığı sürpriz olarak yorumlanabilir. Sürprizin hangi tarafa meyledeceği o kararsızların tutumu ile belli olacak&#8221; dedi.

    Sürprizin hangi tarafa meyledeceği o kararsızların tutumu ile belli olacak
    Yeni Başkanlık sistemi ile gelen yüzde 50’lik rekabetin başlı başına kendisinin bir sürpriz olduğunu söyleyen Aktaş, “Önceki seçimde bütün partiler seçime giriyordu. AK Parti 40, CHP 25 alınca sonuç belliydi. Şimdi kazanan 50 ile kazanacaksa kaybeden 48 ile kaybedecek. Sistemin varlığı sürpriz olarak yorumlanabilir. Sürprizin hangi tarafa meyledeceği o kararsızların tutumu ile belli olacak” dedi.

  7. AK Parti Ankara&#8217;da açığı kapattı, İstanbul&#8217;da önde<br>    AK Parti&#8217;nin Ankara&#8217;da geride başladığını ama şimdi yükselen bir trendi olduğunu söyleyen Aktaş, olası sonuç içinse &#8220;İki taraf da gayretli&#8221; demekle yetindi. Aktaş&#8217;a göre İstanbul rekabetinde ise AK Parti önde görünüyor. Aktaş, &#8220;Yüzde 50&#8217;lik rekabet her yeri sürprizli hale getirdi. Bu sürprizler Anadolu illerinde de büyükşehirlerde de olabilir&#8221; dedi.

    AK Parti Ankara’da açığı kapattı, İstanbul’da önde
    AK Parti’nin Ankara’da geride başladığını ama şimdi yükselen bir trendi olduğunu söyleyen Aktaş, olası sonuç içinse “İki taraf da gayretli” demekle yetindi. Aktaş’a göre İstanbul rekabetinde ise AK Parti önde görünüyor. Aktaş, “Yüzde 50’lik rekabet her yeri sürprizli hale getirdi. Bu sürprizler Anadolu illerinde de büyükşehirlerde de olabilir” dedi.

  8. Murat Gezici: Bir şeyler yolunda gitmiyor<br>    Gezici Araştırma Başkanı Murat Gezici de devlet olanakları nedeniyle genel seçime göre daha avantajlı olması beklenen iktidarın bir yerel seçimde ilk kez zorlandığını söyledi. Bunun önemli nedenlerinden biri olarak ekonomiyi gösteren Gezici şunları söyledi:

    Murat Gezici: Bir şeyler yolunda gitmiyor
    Gezici Araştırma Başkanı Murat Gezici de devlet olanakları nedeniyle genel seçime göre daha avantajlı olması beklenen iktidarın bir yerel seçimde ilk kez zorlandığını söyledi. Bunun önemli nedenlerinden biri olarak ekonomiyi gösteren Gezici şunları söyledi:

  9. 17 yıldır AK Parti&#8217;ye oy veren seçmen ilk defa düşünmeye geçti  <br>  17 yıldır AK Parti&#8217;ye oy veren bu seçmenin ilk defa düşünmeye geçtiğini söyleyen Gezici, &#8220;İstanbul&#8217;da, Ankara&#8217;da ve birçok yerde AK Parti&#8217;yi zor durumda bırakan seçmen bu seçmendir. Tercihlerinde ekonominin belirleyici olduğu bu seçmenler alım gücünün düşmesinden şikayetçi&#8221; dedi. Gezici şöyle devam etti:

    17 yıldır AK Parti’ye oy veren seçmen ilk defa düşünmeye geçti
    17 yıldır AK Parti’ye oy veren bu seçmenin ilk defa düşünmeye geçtiğini söyleyen Gezici, “İstanbul’da, Ankara’da ve birçok yerde AK Parti’yi zor durumda bırakan seçmen bu seçmendir. Tercihlerinde ekonominin belirleyici olduğu bu seçmenler alım gücünün düşmesinden şikayetçi” dedi. Gezici şöyle devam etti:

  10. Akşener olmasa iktidar yüzde 60&#8217;ı bulabilirdi  <br>  Murat Gezici&#8217;ye göre düşünmeye çekilen bu seçmenin muhalefete oy verme ihtimalinde kilit isim Meral Akşener olacak. Akşener olmasa AK Parti&#8217;nin kurduğu ittifakla yüzde 60&#8217;a ulaşabileceğini söyleyen Gezici, &#8220;Ama Akşener seçmeni, içinde CHP&#8217;nin olduğu Millet İttifakı&#8217;na oy verme noktasında yumuşatmıştır. İktidar bloku yüzde 60&#8217;ları görebilirken şu an yüzde 50&#8217;yi yakalamakta zorlanacaklardır&#8221; dedi.

    Akşener olmasa iktidar yüzde 60’ı bulabilirdi
    Murat Gezici’ye göre düşünmeye çekilen bu seçmenin muhalefete oy verme ihtimalinde kilit isim Meral Akşener olacak. Akşener olmasa AK Parti’nin kurduğu ittifakla yüzde 60’a ulaşabileceğini söyleyen Gezici, “Ama Akşener seçmeni, içinde CHP’nin olduğu Millet İttifakı’na oy verme noktasında yumuşatmıştır. İktidar bloku yüzde 60’ları görebilirken şu an yüzde 50’yi yakalamakta zorlanacaklardır” dedi.

  11. İstanbul&#8217;da sürpriz olabilir  <br>  Ankara&#8217;da AK Parti&#8217;nin adayı Mehmet Özhaseki&#8217;nin kazanabileceğini söyleyen Gezici&#8217;ye göre asıl sürpriz İstanbul&#8217;da yaşanabilir. Bu sürprizi İstanbul&#8217;daki kararsız seçmen sayısının yüksekliği ile ilişkilendiren Gezici, son ölçümlerin İstanbul&#8217;da yüzde 50.2 Binali Yıldırım, yüzde 49.2 Ekrem İmamoğlu şeklinde olduğunu söyledi.

    İstanbul’da sürpriz olabilir
    Ankara’da AK Parti’nin adayı Mehmet Özhaseki’nin kazanabileceğini söyleyen Gezici’ye göre asıl sürpriz İstanbul’da yaşanabilir. Bu sürprizi İstanbul’daki kararsız seçmen sayısının yüksekliği ile ilişkilendiren Gezici, son ölçümlerin İstanbul’da yüzde 50.2 Binali Yıldırım, yüzde 49.2 Ekrem İmamoğlu şeklinde olduğunu söyledi.

  12. Yaşanan son tartışmaların amacı ekonomi tartışmasından uzak tutmak  <br>  Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz Seçime damga vuran beka, Mansur Yavaş&#8217;a dönük suçlamalar ve muhalefetin PKK-FETÖ ile el ele olduğu yönündeki söylemin tamamen ekonomik tartışmaların dışına çıkmak için kullanıldığını söyleyen Özkiraz AK Parti kampanyasında değişen tek şeyin muhalefetin ilişkilendirildiği terör örgütü olduğunu söyledi ve&#8220;Bundan 5-6 yıl önce bunlar Ergenekon&#8217;la beraber diyorlardı. Bugün FETÖ-PKK diyorlar. O gün AKP için kim teröristse muhalefet de o oluyor. Herkesin birinci problemi ekonomi. Bunlar belirleyici değil&#8221; dedi.

    Yaşanan son tartışmaların amacı ekonomi tartışmasından uzak tutmak
    Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz Seçime damga vuran beka, Mansur Yavaş’a dönük suçlamalar ve muhalefetin PKK-FETÖ ile el ele olduğu yönündeki söylemin tamamen ekonomik tartışmaların dışına çıkmak için kullanıldığını söyleyen Özkiraz AK Parti kampanyasında değişen tek şeyin muhalefetin ilişkilendirildiği terör örgütü olduğunu söyledi ve“Bundan 5-6 yıl önce bunlar Ergenekon’la beraber diyorlardı. Bugün FETÖ-PKK diyorlar. O gün AKP için kim teröristse muhalefet de o oluyor. Herkesin birinci problemi ekonomi. Bunlar belirleyici değil” dedi.

  13. AK Parti anketlerde kaybetti  <br>  AK Parti içinde &#8220;Bu kez vermeyeceğim&#8221; diyen daha özgürlükçü, batı değerleri ile yaşayan bir kesime dikkat çeken Özkiraz, &#8220;Bunlar ekonomik sebeplerle veya AK Parti&#8217;nin iyi icraatlar yaptığını söyleyerek oy verenler. Değişim de burada olacak&#8221; dedi. Son seçimde yüzde 52 olan Cumhur İttifakı&#8217;nın ancak 45-47 arasında kalacağını söyleyen Özkiraz, &#8220;Anketlerde AKP&#8217;nin yüzde 5.5-6 puan oy kaybedeceği görünüyor. Böyle olduğunda hesap basit. 52-53 altı her yer risk demektir&#8221; değerlendirmesinde bulundu.

    AK Parti anketlerde kaybetti
    AK Parti içinde “Bu kez vermeyeceğim” diyen daha özgürlükçü, batı değerleri ile yaşayan bir kesime dikkat çeken Özkiraz, “Bunlar ekonomik sebeplerle veya AK Parti’nin iyi icraatlar yaptığını söyleyerek oy verenler. Değişim de burada olacak” dedi. Son seçimde yüzde 52 olan Cumhur İttifakı’nın ancak 45-47 arasında kalacağını söyleyen Özkiraz, “Anketlerde AKP’nin yüzde 5.5-6 puan oy kaybedeceği görünüyor. Böyle olduğunda hesap basit. 52-53 altı her yer risk demektir” değerlendirmesinde bulundu.

  14. İstanbul&#8217;da sürpriz yaşanacak ilçeler<br>    İstanbul, Ankara, Antalya, Adana, Mersin, Denizli, Balıkesir&#8217;de değişim beklendiğini söyleyen Özkiraz, Bursa&#8217;nın bıçak sırtı olduğunu belirtti. Özkiraz&#8217;a göre CHP aralarında İstanbul Esenyurt, Küçükçekmece ve Zeytinburnu&#8217;nun olduğu 18-19 ilçeyi kazanabilir. Ankara&#8217;da da mevcut ilçelerin yanı sıra Mamak alınabilir.

    İstanbul’da sürpriz yaşanacak ilçeler
    İstanbul, Ankara, Antalya, Adana, Mersin, Denizli, Balıkesir’de değişim beklendiğini söyleyen Özkiraz, Bursa’nın bıçak sırtı olduğunu belirtti. Özkiraz’a göre CHP aralarında İstanbul Esenyurt, Küçükçekmece ve Zeytinburnu’nun olduğu 18-19 ilçeyi kazanabilir. Ankara’da da mevcut ilçelerin yanı sıra Mamak alınabilir.