İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İşte Gaz Ve Şişkinliğin Nedeni!

Önlemek için yapılması gerekenler

  1. Bağırsak gazlarının; hava yutma, gıda ile karışık hava yutma, bağırsaktaki kimyasal reaksiyonlar, kandan gazların yayılması, mikrobiyal metabolizma, bağırsak bakteri dengesizliği sonucu ortaya çıktığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Alagözlü, İnce bağırsaktaki bakterilerin aşırı çoğalmasının gaz ve şişkinliğe neden olduğunu söyledi.

    Bağırsak gazlarının; hava yutma, gıda ile karışık hava yutma, bağırsaktaki kimyasal reaksiyonlar, kandan gazların yayılması, mikrobiyal metabolizma, bağırsak bakteri dengesizliği sonucu ortaya çıktığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Alagözlü, İnce bağırsaktaki bakterilerin aşırı çoğalmasının gaz ve şişkinliğe neden olduğunu söyledi.

  2. Alagözlü, “Bağırsaklarımızdaki bakteri bozukluğu, özellikle vücudumuzdaki hidrojen ve metan gazının aşırı üretimine yol açıyor. Metan üreten bakteriler daha çok kabız yaparken, hidrojen üreten bakteriler ise daha çok ishal yapıyor. Metan üreten bakteriler hem bağırsak geçiş zamanını uzatır hem deobezite üzerinde de olumsuz etkileri olur” diye konuştu.

    Alagözlü, “Bağırsaklarımızdaki bakteri bozukluğu, özellikle vücudumuzdaki hidrojen ve metan gazının aşırı üretimine yol açıyor. Metan üreten bakteriler daha çok kabız yaparken, hidrojen üreten bakteriler ise daha çok ishal yapıyor. Metan üreten bakteriler hem bağırsak geçiş zamanını uzatır hem deobezite üzerinde de olumsuz etkileri olur” diye konuştu.

  3. Bağırsak sağlığının ve mide sağlığının genel sağlığın bir göstergesi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Alagözlü, konuşmasına şu şekilde devam etti:

    Bağırsak sağlığının ve mide sağlığının genel sağlığın bir göstergesi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Alagözlü, konuşmasına şu şekilde devam etti:

  4. “Mide asidi bizi gıdalarla ağız yoluyla aldığımız kötü bakterilerden korur. Uzun süreli kullanılan mide ilaçları, mide asidini azaltır ve sonucunda patojen dediğimiz kötü bakteriler bağırsaklara yerleşir. Sonrasında ise bağırsak duvarını harap ederek ‘geçirgen bağırsak sendromuna’ yol açar. Böylece birçok kronik hastalığa davetiye çıkartır.”

    “Mide asidi bizi gıdalarla ağız yoluyla aldığımız kötü bakterilerden korur. Uzun süreli kullanılan mide ilaçları, mide asidini azaltır ve sonucunda patojen dediğimiz kötü bakteriler bağırsaklara yerleşir. Sonrasında ise bağırsak duvarını harap ederek ‘geçirgen bağırsak sendromuna’ yol açar. Böylece birçok kronik hastalığa davetiye çıkartır.”

  5. Huzursuz Bağırsak Sendromu:  <br>  Huzursuz Bağırsak Sendromu&#8217;nda bağırsak mikrobiyotasının bozulduğuna işaret eden Prof. Dr. Alagözlü, &#8220;Stres ve anksiyete ön plandadır. Beyin bağırsakları, bağırsaklar da beynimizi vagus siniri aracılığıyla çift yönlü etkiler. Karın ağrısı değişmez bir bulgudur. Bu sendromdason 3 ay içinde haftada en az bir gün karın ağrısı vardır

    Huzursuz Bağırsak Sendromu:
    Huzursuz Bağırsak Sendromu’nda bağırsak mikrobiyotasının bozulduğuna işaret eden Prof. Dr. Alagözlü, “Stres ve anksiyete ön plandadır. Beyin bağırsakları, bağırsaklar da beynimizi vagus siniri aracılığıyla çift yönlü etkiler. Karın ağrısı değişmez bir bulgudur. Bu sendromdason 3 ay içinde haftada en az bir gün karın ağrısı vardır

  6. "Karın ağrısının dışkılama sonrası geçmesi en önemli özelliğidir. Ağrıyla birlikte şişkinlik, kabızlık ve/veya ishal görülebilir. Bu hastalarda oluşan bağırsak gazına karşı aşırı duyarlılık vardır. Gazla gerilen bağırsaktaki sinir uçları aşırı uyarılır ve karın ağrısı meydana gelir. Tedavi çok yönlüdür. Bazen mide ve bağırsaklarda aşırı miktarda biriken gaz nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı da yapabilir. Bu nedenle bu tür hastalar, acil kliniklere bu şikayetlerle başvurabilirler&#8221; dedi.

    "Karın ağrısının dışkılama sonrası geçmesi en önemli özelliğidir. Ağrıyla birlikte şişkinlik, kabızlık ve/veya ishal görülebilir. Bu hastalarda oluşan bağırsak gazına karşı aşırı duyarlılık vardır. Gazla gerilen bağırsaktaki sinir uçları aşırı uyarılır ve karın ağrısı meydana gelir. Tedavi çok yönlüdür. Bazen mide ve bağırsaklarda aşırı miktarda biriken gaz nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı da yapabilir. Bu nedenle bu tür hastalar, acil kliniklere bu şikayetlerle başvurabilirler” dedi.

  7. Gaz ve şişkinliği hafifletmek için ne yapılmalıdır?  <br>- Yemekleri belirli saatlerde yemeye özen göstererek sindirim sistemimizi ritmini dengelemeliyiz.  - Dışkılamamızı günün aynı saatinde yaparak bağırsak eğitimi sağlamalıyız.  - Safra veya pankreas bozukluğu gaz, şişkinlik yaratabilir. Kontrol ettirmeliyiz.  - Kabızlık için fiziksel aktivite, en az günde 2 litre su içmek gerekir.

    Gaz ve şişkinliği hafifletmek için ne yapılmalıdır?
    - Yemekleri belirli saatlerde yemeye özen göstererek sindirim sistemimizi ritmini dengelemeliyiz. - Dışkılamamızı günün aynı saatinde yaparak bağırsak eğitimi sağlamalıyız. - Safra veya pankreas bozukluğu gaz, şişkinlik yaratabilir. Kontrol ettirmeliyiz. - Kabızlık için fiziksel aktivite, en az günde 2 litre su içmek gerekir.

  8. Sakız çiğnemek, pipetle bir şeyler içmek, hızlı bir şekilde yemek yemek, yemek yerken konuşmak, sigara içmek, yiyecekleri çiğnemeden yutmak, az çiğnemek gibi eylemler yüzünden yutulan hava miktarı artar. Bazen psikojenik olarak hava yutmaya bağlı istemsiz geğirmeler olabilir. Bunlara dikkat etmeliyiz.<br>    Ayrıca mısır şurubu, gıda katkı maddeleri, pestisit, genetiği değiştirilmiş gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmalıyız.

    Sakız çiğnemek, pipetle bir şeyler içmek, hızlı bir şekilde yemek yemek, yemek yerken konuşmak, sigara içmek, yiyecekleri çiğnemeden yutmak, az çiğnemek gibi eylemler yüzünden yutulan hava miktarı artar. Bazen psikojenik olarak hava yutmaya bağlı istemsiz geğirmeler olabilir. Bunlara dikkat etmeliyiz.
    Ayrıca mısır şurubu, gıda katkı maddeleri, pestisit, genetiği değiştirilmiş gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmalıyız.